Liga II

„Artimon dă credit generaţiei tinere din Zăvoi”

* Gabi Mangalagiu apreciazã implicarea antrenorului principal de la CSM în pregãtirea grupelor de juniori

După numai un sezon de stat pe banca tehnică a echipei de Liga a II-a, CSM Rm. Vâlcea, Alin Artimon a devenit poate cel mai iubit antrenor care a ajuns în Zăvoi în ultimii ani. Profesionalismul său şi abnegaţia desăvârşită faţă de meseria pe care o face au fost mereu apreciate de suporterii vâlceni, care l-au susţinut pe antrenor în eforturile sale de a accede în Liga I, chiar dacă adesea rezultatele din campionat au fost contrar aşteptărilor.

Cu ochii pe elita CSM-ului
Cu excepţia echipei de seniori care activează în liga secundă, Artimon efectuează antrenamente şi cu generaţia tânără din Zăvoi, sperând că puştii din cadrul centrului de pregătire vor ajunge în câţiva ani să reprezinte Vâlcea chiar şi pe prima scenă a fotbalului din România. De două ori pe săptămână, bănăţeanul (Artimon este născut în Timişoara) analizează nivelul de pregătire a grupelor de juniori-republicani A şi B, antrenate de Cristi Lazăr şi Emil Popescu, şi dezvoltă metodele de antrenament, pentru ca micuţii fotbalişti să se obişnuiască treptat cu nivelul de joc din Liga a II-a. Mai mult decât atât, tehnicianul echipei de seniori a CSM-ului participă mereu la turneele de juniori, în vederea selecţionării acestora pentru meciurile din eşalonul secund.

Condiţii minime, rezultate maxime
Săptămâna trecută, am fost în Trivale, la meciul dintre echipa locală, FC Argeş II şi FC Oltchim. Am văzut în oraşul „magicianului” Nicolae Dobrin un centru de pregătire impecabil, cu „nşpe” terenuri de antrenament, nu ca în Zăvoi, unde cei mici se înghesuie cu zecile pe „sintetic”. Investiţiile realizate în fotbalul vâlcean în ultimii ani trebuie apreciate ca atare, dar, totodată, trebuie să recunoaştem că nu sunt suficiente pentru a avea pretenţii de a accede la masa celor mai tari cluburi din ţară. Analizând condiţiile de pregătire din Trivale şi comparându-le cu cele din Zăvoi, atunci putem spune că rezultatele obţinute de micuţii de la CSM sunt extraordinare. Rezultate notabile, cu bani puţini! Aceasta pare a fi deviza CSM-ului. Şeful Centrului de pregătire a copiilor şi juniorilor din Zăvoi, Gabi Mangalagiu, spune că toate echipele au reuşit până acum să aibă o conduită peste aşteptări în competiţiile la care au luat parte, deşi mai avem de lucru până ca CSM-ul să devină un punct de referinţă pe „harta” fotbalului din România.

„Pentru performanţă, un copil consumă mii de euro pe an”
 Mangalagiu spune că, în momentul de faţă, Vâlcea nu duce lipsă de talente, o dovadă relevantă în acest sens fiind cooptarea juniorilor la echipa mare.
„E foarte important că antrenorul Alin Artimon îşi dedică o parte din timpul său acestui centru de pregătire, pentru că le dă încredere celor tineri, care se simt apreciaţi. Dânsul se ocupă de o grupă de elită, cu care face de două ori pe săptămână antrenamente speciale, pentru a reuşi să-i introducă pe juniori în atmosfera profesionistă. Grupa de elită este formată din copiii antrenaţi de Cristi Lazăr şi Emil Popescu. În total, vorbim de 25 de jucători, printre care trebuie să-l remarc în primul rând pe portarul Laurenţiu Brănescu (15 ani) care a participat recent cu lotul naţional de Under 17 la un turneu în Italia, acolo unde a fost extrem de apreciat pentru calităţile sale. Ca portari, îi mai avem pe Ilie Cristian, Orza şi Ucă. Printre jucătorii în care Artimon are încredere se mai numără Eremia, Călinescu, Stoian, Zbârnea, Batâr, Claudiu Popa, Eduard Popa, Săraru, Cornea, Mosor, Plătărescu şi Dedeu. Putem spune că nu ducem lipsă de copii talentaţi”, ne-a declarat Gabi Mangalagiu. Şeful centrului de pregătire ne-a mai spus că, din păcate, tot mai mulţi părinţi îşi duc copii la cluburile din Bănie sau Trivale, acolo unde există condiţii superioare celor din Vâlcea. „Cam toţi părinţii îşi îndreaptă copiii spre Piteşti şi Craiova, deoarece sunt condiţii mai bune. E o chestie care ne afectează, pentru că, până la urmă, aduce un prejudiciu oraşului. Însă, trebuie să recunoaştem că nu ne putem compara cu aceste cluburi. Spre exemplu, dacă aduci un copil de la Horezu sau Drăgăşani, pentru a-l legitima la CSM, trebuie să îi asiguri cazare, masa şi şcoală. Dacă le ceri părinţilor şase milioane pe lună pentru instruirea lui, mai bine îşi duc copilul la Şcoala de Fotbal „Gică Popescu” din Craiova, renumită în toată ţară. Ceea ce nu ştiu mulţi este că un tânăr sportiv (chiar dacă are 14-15 ani) consumă chiar mai mult decât un adult, pentru că el are nevoie de medicamentaţie corespunzătoare şi de o alimentaţie bogată. De exemplu, Gică Hagi cheltuieşte în jur de 10-12 mii de euro pe an numai pentru un copil, aici incluzând tot ce implică fenomenul sportiv”, mai spune Gabi Mangalagiu. 

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button