Social

În ultima şedinţă a Guvernului Orban I, s-au alocat fonduri pentru finalizarea unui pod extrem de important de la Stroeşti

În şedinţa de marţi a Guvernului României, s-a propus suplimentarea ordinii de zi cu mai multe proiecte de hotărâri privind alocarea unor sume din fondul de rezervă prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020 pentru câteva comunităţi din teritoriu care întâmpină greutăţi.


Printre localităţile pentru care Guvernul Orban I şi-a dat acceptul şi vor fi sprijinite se numără şi comuna Stroeşti, din judeţul Vâlcea. Primarul Toma Ciolacu va folosi cei aproape o sută de mii de euro alocaţi pentru continuarea şi finalizarea podului peste Cerna, de la Măgura (satul Cireşu). În zonă, trăiesc peste 80 de familii şi majoritatea caselor construite sunt noi.

În 2018, după nenumărate demersuri la Bucureşti, primarul comunei a obţinut o parte din suma necesară pentru realizarea acestui important obiectiv. La vremea respectivă, din cei aproximativ 700 de mii de lei solicitaţi, i s-au repartizat doar 250 de mii. În aceste condiţii, pentru a nu risca să piardă şi aceşti bani, Toma Ciolacu a împărţit proiectul în două etape. În prima fază, a construit o parte din pragul de fund, gabioane, a făcut consolidări şi a prelungit rigolele. Asta înseamnă cam 35 % din întreaga lucrare. Diferenţa urmează să se execute cu banii repartizaţi, marţi, de Guvernul Orban I. Contractul pentru faza a doua a proiectului va fi atribuit în urma unei achiziţii în procedură simplificată, ceea ce înseamnă că sunt şanse foarte mari ca podul – construit de pe timpul lui Ceauşescu, dar afectat de calamităţile din ultimele decenii – să fie refăcut până în mai-iunie. Noua structură are o lungime de peste 33 de metri şi o capacitate de 35 de tone, putând face faţă chiar şi unui convoi militar.

La ora actuală, la Stroeşti, probleme deosebite mai sunt cu încă trei poduri, unul din satul Stroeşti şi alte două din Cireşu. Se pare că, la MLPDA, există o solicitare de finanţare mai veche, prin PNDL, iar atunci când programul va continua cu lucrări noi, sigur se va număra printre priorităţi. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, din reţeaua de aproape 45 de kilometri, au mai rămas de modernizat 15. Din 2016 până în prezent, s-au reabilitat în jur de 8,5 km. de drumuri şi, mai mult decât atât, primarul Toma Ciolacu are pregătit SF-ul pentru încă 10 kilometri. Studiu de fezabilitate este realizat şi pentru canalizare, aşteptându-se doar programul de finanţare pentru demararea investiţiei propriu-zise.

Articole Similare

Back to top button