Programul „Cornul şi laptele” în judeţul Vâlcea, un fiasco total

mircea nadolu• prefectul Mircea Nadolu a constatat că elevii primesc produse stricate, mucegăite şi ambalate în bătaie de joc

La sfârşitul anului trecut, prin intermediul unor articole, semnalam faptul că laptele şi cornul distribuite în unităţile de învăţământ din Vâlcea reprezintă un pericol pentru elevi şi preşcolari. Adesea, aceste produse ajung alterate la destinaţie, sunt ambalate în bătaie de joc şi au un termen de valabilitate exagerat de scurt.

La câteva luni după ce am ridicat această problemă, prefectul Mircea Nadolu a făcut o verificare de rutină şi a ajuns la aceeaşi concluzie. După ce a cerut primăriilor să-i comunice dacă nivelul localităţilor au fost înregistrate petiţii, reclamaţii sau dacă au fost identificate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a procesului de aprovizionare şi condiţiile igienico-sanitare privind distribuţia a produselor lactate şi de panificaţie, prefectul judeţului a avut un şoc. Plângerile veneau din toate direcţiile. „La o centralizare parţială a datelor, mai multe primării au semnalat o serie de disfuncţionalităţi. La Brezoi, nu există posibilitatea refrigerării pentru o depozitare mai îndelungată a produselor. Termenul de valabilitate al produselor este foarte scurt şi nu întotdeauna se poate citi. Distribuirea produselor nu se face zilnic, iar ambalajul produselor este necorespunzător. Au fost şi situaţii în care laptele era stricat. La Berbeşti, aprovizionarea se efectuează deficitar şi insuficient. Produsele distribuite nu sunt de calitate şi nu există contract între beneficiar şi furnizor. La Horezu, la fel, aprovizionarea se efectuează deficitar şi produsele distribuite nu sunt de calitate. Acolo, elevii solicită să fie aduse produse de panificaţie derivate. Laptele este adus în pahare subţiri, fiind fragile în timpul manipulării, iar depozitarea produselor lactate este necorespunzătoare”, a dezvăluit Mircea Nadolu. Prefectul judeţului a spus că semnale similare a mai primit de la Alunu, Bărbăteşti, Dăeşti şi Păuşeşti Măglaşi. „La Alunu, produsele sunt distribuite o singură dată pe lună. În Bărbăteşti, cornurile sunt distribuite o singură dată pe săptămână. De aceea, sunt tari şi mucegăite. La Dăeşti, cutiile de lapte nu au dată de expirare vizibilă, iar livrarea produselor se face o dată pe săptămână. Mai mult decât atât, paharele de lapte ajung sparte şi murdare. La Păuşeşti Măglaşi, aprovizionarea cu lapte şi corn nu se realizează constant, termenul de garanţie este scurt, iar cornul nu este proaspăt”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button