Diverse

Primarul Ion Nicolae din Câineni a fost coleg cu Florin Verigeanu la Liceul Sportiv din Bacău

Nicolae Ion-Caineni-mic* alesul local a evoluat pentru un an, în sezonul 1978-1979, la grupele de juniori ale clubului Chimia

Chiar dacă în acest moment comuna Câineni nu are o echipă de fotbal, primarul Ion Nicolae spune că ar putea ca într-o zi să reînfiinţeze o asemenea grupare. Mai ales prin prisma faptului că sportul-rege reprezintă o plăcere în viaţa de zi cu zi, pasiunea fiind moştenită încă din tinereţe.

La juniorii Chimiei, Ion Nicolae a fost coechipier cu Laurenţiu Coca, actualul senator

Puţini ştiu însă că, la începutul anilor ’80, alesul local din Câineni a practicat fotbalul de performanţă, pentru un sezon fiind chiar component al echipei de juniori a clubului de legendă Chimia Rm. Vâlcea. „Mi-aş dori ca localitatea Câineni să aibă cândva, din nou, o echipă de fotbal, mai ales că mie îmi place extrem de mult acest sport. Am apreciat fotbalul şi l-am practicat în tinereţea mea. De altfel, în urmă cu trei decenii, eram implicat în viaţa echipei de seniori din Câineni, ca fotbalist”, afirmă Ion Nicolae, care ne-a mai dezvăluit şi un alt aspect, cunoscut de foarte puţini oameni din Vâlcea. În urmă cu 30 de ani, actualul primar din Câineni a fost coleg de clasă, la Liceul Sportiv din Bacău, cu binecunoscutul Florin Verigeanu, fost jucător la Chimia, fost arbitru şi până în urmă cu doi ani director general al CSM-ului din Zăvoi.
„M-am întors la Rm. Vâlcea atunci când Chimia a intrat pentru a doua oară în Divizia A, în anul 1978. Mai aveam un an de studiu, aşa că m-am înscris la Liceul «Vasile Roaită» din oraş. Am jucat un an la juniorii mari ai acelei echipe de legendă, fiind coechipier cu Laurenţiu Coca (actualul senator), Adrian Popescu, Mircea Cârceag şi mulţi alţii. I-am cunoscut pe toţi fotbaliştii de la echipa mare, deoarece aveam şansa de a face adesea antrenamente cu ei. Din acea echipă de juniori, îmi aduc aminte că Mircea Cârceag a reuşit să prindă câteva jocuri la seniori, ca fundaş central, la fel ca şi Laurenţiu Coca”, rememorează Ion Nicolae.

„M-am lăsat de fotbal din cauza faptului că aveam acasă foarte multe vite şi păşuni”

La scurt timp, actualul primar din Câineni a fost nevoit să abandoneze însă sportul de performanţă, din pricina părinţilor săi, care n-au văzut în fotbal o oportunitate de a se afirma în viaţă. „Dacă vă spun, probabil că nici nu vă vine să credeţi: m-am lăsat de fotbal din cauza faptului că aveam acasă, la Câineni, foarte multe vite şi păşuni. Când am revenit acasă de la Bacău tatăl meu chiar s-a bucurat pentru că şi-a zis că îl voi ajuta şi pe el cu munca în gospodărie. Aşa că atunci când am plecat cu juniorii de la Chimia în primul cantonament la mare, timp de două săptămâni, am avut cel mai mare circ acasă: «Fiţi-ar fotbalul al dracu’, ce crezi c-o să faci în viaţă?» – a tunat tatăl meu. Pentru el, conta în primul rând familia, gospodăria şi muncile din propria ogradă, iar abia după aceea, dacă se mai putea, aveam voie să fac şi altceva. Am ratat astfel şansa de a ajunge fotbalist şi pot să zic că eram foarte apreciat la vremea respectivă de antrenorii Chimiei din acea perioadă. Evoluam pe postul de fundaş dreapta şi eram foarte talentat”, mai spune Ion Nicolae.

Primarul Ion Nicolae a încercat, în dese rânduri, să amenajeze o bază sportivă la Câineni

Alesul din Câineni afirmă că, la un moment dat, a existat şi posibilitatea de a amenaja în comună o bază sportivă ultramodernă, dar că lucrurile au stagnat din cauza proprietarului actual al unui teren pe care primarul plănuia să amenajeze stadionul respectiv. „Recent, am avut o promisiune din partea cuiva, care ne-a spus că va ceda primăriei 2-3 hectare pentru a construi o bază sportivă multifuncţională la Câineni. Acesta era visul meu: să amenajez un stadion de fotbal, două terenuri de handbal, cu vestiare cochete, dotate cu apă curentă, duşuri, cu o tribună mică de 200-300 de locuri etc. Deocamdată, dorinţa mea nu s-a îndeplinit, dar ştiţi cum se spune, niciodată nu e prea târziu!”, a precizat Ion Nicolae, iar apoi a adăugat: „În ceea ce priveşte construirea unei baze sportive, ar mai fi o şansă, cu un teren concesionat de primărie, pe care de trei ani de zile nu s-a făcut nimic. Iar pentru localitate este o pierdere! Concesiunea putea fi reziliată din primul an, din cauza faptului că nu s-a respectat obiectivul contractului. Cel care a insistat să preia terenul respectiv, de altfel un bun prieten al meu, s-a scuzat însă că nu a avut posibilităţile financiare ncesare pentru a demara ceva, de aceea l-am mai lăsat în pace”.

Carpaţi Câineni a activat cu rezultate destul de bune în cadrul campionatului din Raionul Argeş

Localitatea din nordul judeţului a avut o echipă de fotbal până în 1986, an reprezentativ pentru sportul-rege din ţara noastră, deoarece Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins, la penaltiuri, formaţia spaniolă FC Barcelona. „Echipa noastră de fotbal se numea Carpaţi Câineni, iar o perioadă a activat cu rezultate destul de bune, în cadrul campionatului din Raionul Argeş. Vreau să vă spun că în comună a existat dintotdeauna o pasiune extrem de mare legată de fotbal, chiar şi între satele din Câineni. Terenul vechi de fotbal al comunei era situat între gara din Câineni şi DN 7, într-o zonă unde acum e amplasat un depozit de lemne. Când au venit italienii să pună asfalt pe DN 7 s-a convenit cu primăria să le cedeze lor acea suprafaţă pentru a fi amenajată acolo staţia de betoane, iar de atunci comuna Câineni nu a mai avut un teren de fotbal”, a concluzionat primarul Ion Nicolae.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button