Diverse

Primarul Constantin Drăghici a cântat pentru Michael Guest

Haiducii din AmarastiConstantin Drăghici şi-a început cariera muzicală în urmă cu 11 ani. Până în prezent, primarul a lansat alături de grupul vocal „Haiducii din Amărăşti” două albume. Primul se numeşte „Caii pasc, haiducii cântă”, iar cel de-al doilea „De azi mă făcui haiduc”. În interviul următor, social-democratul ne vorbeşte despre ansamblul folcloric din care face parte, despre cele mai importante festivaluri la care a participat şi nu în ultimul rând, despre planurile sale muzicale de viitor.

Grupul „Haiducii din Amărăşti” este compus din: Constantin Drăghici, Corneliu Victor Drăghici (fratele primarului), Mihai Dumitru, Gheorghe Duţă, Cristian Ionică, Vasile Zugravu, Gheorghe Popa, Ion Popa, Alexandru Iliescu, Vasile Mărgăritescu, Ion Margalina, Nicolae Drăghici şi Valică Cedică.

Când v-aţi început cariera muzicală şi ce v-a atras către domeniul artistic?
Mi-am început cariera muzicalã în anul 1999, odatã cu înfiinþarea grupului „Haiducii din Amărăşti”, însă iubitor de folclor sunt de foarte mult timp. Din acest motiv ne-a venit şi ideea de a constitui un ansamblu vocal. Stând la o discuţie cu fratele meu, ne-am gândit că dacă tot avem această pasiune pentru muzică, ar fi o idee bună să creăm o formaţie. După aceea, am mai vorbit cu câţiva băieţi, am găsit un instructor şi în scurt timp am început să facem repetiţii în şcoala din localitate. Ţin minte că la un moment dat grupul nostru ajunsese să aibă în jur de 40 de membri. Apoi s-a făcut o triere, iar cei care au rămas atunci în formaţie, fac parte din ea şi astăzi.

Care sunt cele mai importante festivaluri şi manifestări culturale la care aţi participat?
Aproape în fiecare an am fost prezenţi la Festivalul Tradiţiilor Populare, care se organizeazã în Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului. Vreau sã precizez faptul cã muzeul are un director dedicat folclorului. Este vorba despre Corneliu Bucur, un profesionist în domeniu, care a contribuit semnificativ la consolidarea grupului nostru. Vorbele sale ne-au ajutat foarte mult de-a lungul timpului şi au reprezentat un imbold pentru noi. Dacã reţin bine, în 2002, participând la festival, ne-am întâlnit la Sibiu cu fostul ambasador al Statelor Unite, Michael Guest. Evident cã am profitat de aceastã oportunitate şi l-am invitat la sãrbãtoarea noastrã localã, numitã „Târg la Amărăşti”. Onorându-ne invitaţia, pe data de 20 iulie, anul urmãtor, Michael Guest a fost prezent la manifestarea noastrã.
Vã mai pot spune cã, în 2003, am mers într-un turneu în vestul Europei, care a fost realizat pentru comunitãţile de români din Olanda, Belgia, Franþa şi Austria. Managerul care s-a ocupat de organizare este un cetãţean belgian cãsãtorit cu o fatã din Amãrãşti. Ne-a auzit cântând, i-a plãcut foarte mult şi a venit cu aceastã propunere. Noi am acceptat şi mã bucur cã am fãcut acest lucru pentru cã turneul a avut un mare succes.

Existã motivare financiarã în acest domeniu?
Se câştigă şi bani, dar nu prea mulţi. Din punctul meu de vedere, este ceva ce ţine mai mult de pasiune. O mare parte din televiziunile la care apar grupuri folclorice plătesc, însă nu sume mari. Venituri mai consistente poţi avea de la nunţi sau cântări private.

Este talentul muzical pe care îl aveţi o trăsătură de familie, având în vedere că aţi înfiinţat grupul „Haiducii din Amărăşti” alături de fratele dumneavoastră?
Aici este de discutat. Într-adevãr, fratele meu cântã foarte frumos, dar în schimb, dintre pãrinţi, doar mama noastrã avea voce. De aceea, cred cã ea este cea de la care moştenim talentul muzical.

Aţi participat la evenimente în care au fost implicaţi şi artişti recunoscuţi la nivel naţional? Puteţi aminti câteva nume?
Da, şi chiar mã bucur cã am cunoscut o mare parte dintre interpreţii români. O sã îi amintesc mai întâi pe cei din zona noastrã şi aici mã refer la Constantin Enceanu, Petricã Mâţu Stoian şi Gheorghe Roşoga. Ar mai fi Cornelia şi Lupu Rednic, care au şi venit la Amãrãşti, Mioara Velicu şi alţii.

Cum se împacă pasiunea dumneavoastră pentru muzica populară cu funcţia de primar?
Nu este uşor pentru cã am nevoie de timp şi asta este o problemã. Totuşi, partea cea mai grea a trecut. Aici mã refer la perioada de la început, când încercam sã punem grupul pe picioare. Acum, deja toţi am cãpãtat experienţã şi lucrurile sunt ceva mai simple. Ne întâlnim în primul rând ca sã repetãm, dar în aceastã perioadã lucrãm şi la un al treilea album, care va cuprinde piese cunoscute, mai „de pahar”, ca să spun aşa.

Având această înclinaţie către muzică, probabil că aţi acordat o atenţie specială diferitelor evenimente organizate în comuna pe care o conduceţi. Ce ne puteţi spune despre manifestările culturale desfăşurate la Amărăşti şi despre modul în care aţi ajutat la dezvoltarea lor?
Sigur că acord o mare atenţie manifestărilor culturale, dar şi celor sportive. Doresc să precizez că anul acesta a avut loc cea de-a 28-a ediţie a sărbătorii noastre locale, numite „Târg la Amărăşti”. Din 2000, de când sunt primar, am încercat ca în fiecare an să aduc ceva în plus acestui eveniment. Noutăţile au constat în mare parte în invitarea unor artişti consacraţi, dar şi în alte lucruri.

Consideraţi că formaţia din care faceţi parte v-a ajutat şi din punct de vedere politic, ţinând seama de faptul că ar fi putut contribui la creşterea popularităţii dumneavoastră?
Nu ştiu cât de mult m-ar fi putut ajuta. Nu vreau nici sã neg, nici sã confirm, pentru cã nu îmi dau seama cât a contribuit grupul la câştigarea alegerilor. Presupun cã alte calitãţi de-ale mele, ştiute de oameni, au ajutat mai mult.

Ceva mai devreme aţi spus că aţi călătorit alături de „Haiducii din Amărăşti” prin mai multe ţări. Care sunt cele mai frumoase locuri pe care le-aţi vizitat şi ce v-a impresionat la ele?
În ultima perioadã am cãlãtorit fie în interes de serviciu, fie alãturi de grup. La ultima mea ieşire din ţarã am ajuns şi la Paris. Am fost surprins într-un mod plãcut de acest oraş, mai ales cã nu îl vãzusem niciodatã în realitate. Când am ajuns pe strãzile Parisului, mi-am amintit de filmele vechi şi vreau sã vã spun cã acolo, foarte multe zone erau aproape identice cu cele pe care le ştiam de la TV. Totul mi s-a pãrut foarte interesant.

Ce alte ţãri vã doriţi sã vizitaţi?
Nu am ajuns încã în sudul Europei, nici mãcar în Italia. În viitor, cu siguranţã voi dori sã merg acolo, însã momentan, timpul este foarte preţios pentru mine, încât nu îmi pot permite sã plec nicãieri.

Care este cel mai important eveniment la care aţi fost invitat sã cântaţi?
De mai multe ori am fost invitaţi fie la vila de protocol din Sinaia, fie la Snagov, atunci când Mugur Isãrescu se întâlnea cu delegaţii de guvernatori din alte ţãri. Erau nişte momente frumoase, pentru cã puteam sã încântãm cu melodiile noastre nişte oameni atât de importanþi proveniţi din întreaga lume.

Ce proiecte muzicale v-aţi propus pentru viitor?
În primul rând vreau sã vã spun cã, în viitorul apropiat intenţionãm sã începem o colaborare cu un taraf, iar de ceva timp, pregãtim un turneu peste ocean, în Canada. De organizare se va ocupa un consãtean de-al nostru, care este stabilit de multã vreme acolo. Un alt lucru pe care ni-l dorim foarte mult este sã ne facem un videoclip, care sã aparã pe posturile TV ce promoveazã folclorul. Consider cã în câteva luni de zile vom reuşi şi acest lucru. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button