Diverse

Primăria Drăgăşani, singura instituţie publică din Vâlcea care implementează un proiect european de prevenire a corupţiei şi a conflictelor de interese

Joi, alături de subprefectul Aurora Gherghina, de comisarul şef Răzvan Giuroiu – şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie, comisarul Cătălin Comănceanu – şeful Poliţiei Municipiului Drăgăşani, directorul Maria Drăghici, viceprimarul Mircea Poroşanu şi administratorul public Mihai Adrian Sanda, primarul Cristian Nedelcu a lansat proiectul „Prevenirea corupţiei prin măsuri de sprijin integrate”, cod SMIS 2014+ 118770. La eveniment, au mai participat consilieri locali, directori de şcoli sau alte instituţii publice locale, profesori şi jurnalişti.
În prezentarea pe care a făcut-o, primarul municipiului Drăgăşani a subliniat faptul că proiectul se realizează în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă şi are ca obiectiv creşterea transparenţei actului administrativ prin implementarea de mecanisme şi măsuri de prevenire a fenomenului de corupţie, precum şi pregătirea personalului din instituţie în acest sens. Valoarea totală a proiectului este de 299.978,00 lei, din care 254.981,30 lei – cofinanţarea asigurată de Uniunea Europeană. Implementarea acestuia a început pe 6 august şi durează 12 luni. „Obiectivele specifice ale proiectului sunt implementarea unei proceduri interne specifice, ce are ca finalitate dezvoltarea spiritului etic şi integritatea funcţionarilor în exercitarea actului administrativ, elaborarea unui ghid de bune practici cu scopul de a preveni corupţia şi conflictele de interese, stabilirea unor indicatori specifici de evaluare, organizarea unei campanii de educaţie anticoruptie în scopul promovării transparenţei în administraţia publică locală şi, nu în ultimul rând, formarea personalului autorităţii publice – 30 de persoane (6 din 19 consilieri municipali şi 24 de angajaţi din aproape 200), în vederea prevenirii şi limitării fenomenului de corupţie. Vor fi şi două sesiuni de instruire, la munte şi la mare. Grupul ţintă va fi pregătit de experţi în domeniu. Nu am elaborat acest proiect pentru că, la Drăgăşani, ar fi probleme cu corupţia. Nu, l-am făcut pentru că simţim nevoia să facem proiecte europene cât mai multe. Şi sunt convins că fiecare dintre acestea este util. Avem proiecte pentru şcoli, spitale, chiar şi pentru biserici şi continuăm să mai depunem”, a apreciat şeful singurei primării din judeţ care implementează un proiect european de prevenire a corupţiei, în concordanţă cu Strategia naţională anticorupţie (SNA) 2016-2020. La rândul său, subprefectul Aurora Gherghina a pus accent pe faptul că, de câţiva ani, s-au schimbat foarte multe lucruri. Funcţionarii au început să primească salarii mai mari, vouchere de vacanţă, dar şi alte stimulente, iar efectul a fost unul benefic. „Înainte, se încerca prevenirea corupţiei cu salarii exagerat de mici şi poate şi de aceea nu s-a reuşit. De asemenea, eu nu sunt de acord ca, pentru două – trei cazuri izolate, toţi funcţionarii publici să fie băgaţi în aceeaşi oală. Mai avem de lucrat şi la mentalitatea românului, nu doar a angajatului de la stat. Trebuie să renunţăm la ideile deloc sănătoase de tipul: doctorii, profesorii, poliţiştii, toţi sunt corupţi, nu ne mai facem bine ş.a.m.d.”, a spus reprezentanta Guvernului în judeţul Vâlcea. Un punct de vedere similar a avut şi comisarul şef Răzvan Giuroiu, şeful DGA Vâlcea, care a apreciat ideea demarării unui astfel de proiect, de prevenire a corupţiei, cu atât mai mult cu cât se înscrie în linia Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button