Acasă Volei Eşec nemeritat

Eşec nemeritat

144
0

BC Rm. Vâlcea – BC Tg. Mureş 97-100

Sâmbăta trecută, în meciul pe care BC Rm. Vâlcea l-a susţinut în Sala Traian împotriva echipei BC Tg. Mureş s-a confirmat încă o dată ghinionul devenit deja proverbial al echipei antrenate de Cristian Achim. Până în minutul 39 au condus baschetbaliştii noştri pe tabela de marcaj, o dată chiar şi la 19 puncte diferenţă, însă cei care aveau să câştige meciul au fost oaspeţii, după o repriză de prelungiri.

Vâlcenii au avut 19 puncte avantaj

După un prim sfert echilibrat, încheiat cu un mic avantaj de partea oaspeţilor (28-25), BC Rm. Vâlcea a pus piciorul pe acceleraţie din minutul 13, atunci când a preluat conducerea cu 33-32. Din acel moment, elevii lui Achim s-au desprins încet-încet pe tabela de marcaj, chiar până la 47-35 în minutul 19.

La pauză a fost totuşi 47-39 pentru Lupusavei şi colegii săi, jucătorul venit vara trecută de la CS Otopeni excelând în principal la aruncările de 3 puncte (de altfel specialitatea sa), care-au ajutat echipa vâlceană să se detaşeze. Nici după revenirea de la vestiare lucrurile nu s-au schimbat, BC Rm. Vâlcea fiind în continuare echipa care-a făcut legea pe teren. Fiecare jucător trimis în teren de Cristi Achim a contribuit pe rând la un adevărat recital spectacol baschetbalistic, iar scorul a urcat până la 69-50 în minutul 29. De partea cealaltă, singurul care-a contat a fost JuJuan Cooley, însă ceilalţi patru americani din echipa mureşeană (McCullough, Truscott, McKenna şi Russel), s-au acoperit adesea de ridicol. La finele sfertului al treilea, echipa antrenată de Cristi Achim avea în continuare un avantaj oarecum liniştitor: 69-55. Din păcate, meciul a luat o turnură nefastă din minutul 36, după ce vâlcenii s-au desprins iarăşi la 81-66. Două gafe monumentale ale lui Vasile Ştefan şi Dejan Mladenovic, care-au pierdut mingea în propria jumătate de teren, i-au „trezit” la viaţă pe oaspeţi. Lipsa de concentrare în ofensivă a vâlcenilor a contat, astfel că BC Tg. Mureş a redus din handicap, graţie unor aruncări de 3 puncte ale lui Cooley, un american care prin precizia aruncărilor de la distanţă le-a adus aminte spectatorilor din Sala Traian de conaţionalul său Jamaal Miller, cel care-a evoluat la Vâlcea în sezonul trecut. După 86-80 pentru BC Rm. Vâlcea, Cooley a fost cel care-a egalat situaţia şi-a trimis meciul în prelungiri, la finele timpului regulamentar scorul fiind 86-86.
Repriza suplimentară a fost una nerecomandată cardiacilor, fiecare echipă trecând pe rând la cârma jocului. Vâlcenii conduceau cu 97-96 când Mladenovic, încercând să scape de marcajul a doi adversari, a alunecat pe podeaua Sălii Traian, iar mureşenii au marcat pentru 97-98. Elevii lui Achim n-au reuşit să concretizeze nici atacul care-a urmat, iar Cooley a fost imbatabil la aruncările libere de care-a beneficiat stabilind scorul final: 97-100.
Punctele echipei vâlcene au fost marcate de Silviu Lupusavei – 31 (9×3), Şenai Işleam – 21 (1/4), Alexander Belanovic – 18, Dejan Mladenovic – 11 (3×3), Eugeniu Melnic – 8 (2/2), Vasile Ştefan – 6 şi Dragoş Andrei – 2. De la mureşeni s-a remarcat în special JuJuan Cooley, care şi-a trecut în cont şase aruncări de 3 puncte şi-a avut un procentaj mai rar întâlnit la „libere”: sută la sută (11 aruncări reuşite din tot atâtea de care-a beneficiat).

„Am avut meciul în mână”

Fără îndoială, prin prisma prestaţiei pe care-au avut-o baschetbaliştii vâlceni, eşecul în faţa echipei BC Tg. Mureş a fost unul cu totul nemeritat. „Am pierdut iarăşi un meci pe care l-am avut în mână şi pe care nimeni nu mai credea că-l putem pierde. Deşi ne-a lipsit unul dintre jucătorii de bază, şi mă refer aici la Voljslav Ilic, am fost aproape de o victorie pe deplin meritată. Practic, nici nu pot să-mi dau seama cum am fost înfrânţi. Băieţii s-au comportat extraordinar, chiar dacă au mai şi greşit, nu am ce să le reproşez. Părerile de rău la finele unui asemenea meci sunt însă îngrozitoare”, a spus antrenorul Cristian Achim după înfrângerea suferită în faţa mureşenilor.

Şenai Işleam, cel mai bun recuperator

Şenai Işleam a fost cel mai bun recuperator al echipei vâlcene în meciul cu BC Tg. Mureş. În cele 45 de minute jucate (practic a evoluat aşadar tot meciul, fără întrerupere), Şenai Işleam a reuşit 14 recuperări, 13 în defensivă şi 1 în ofensivă. Pe locul 2 la acest capitol s-a situat sârbul Alexander Belanovic (9 recuperări: 7 în apărare şi 2 în atac).

Duel în trei pentru locul 12

BC Rm. Vâlcea se bate cu BC Târgovişte şi CSM Oradea pentru locul 12 în Divizia A, o poziţie extrem de favorabilă în play-off. Dacă trupa lui Cristian Achim a învins în deplasare CSM Oradea, nici dâmboviţenii nu s-au lăsat mai prejos şi au depăşit surprinzător CS Otopeni pe teren propriu. Când totul părea decis, la finele săptămânii trecute, „a explodat o bombă”: Atlassib Sibiu a pierdut la Oradea, iar lupta pentru locul 12 s-a complicat. Bihorenii au însă cele mai mici şanse de a prinde locul 12, în ultimele două etape ale sezonului regulat urmând a întâlni în deplasare Mobiltelco Cluj-Napoca şi Elba Timişoara. În aceste condiţii, echipa care va ocupa locul 12 în clasament se va decide în meciul BC Rm. Vâlcea – BC Târgovişte, care se va disputa în Sala Traian în ultima etapă a sezonului regulat. Cine va învinge în acel joc va avea avantajul terenului propriu în play-out, atunci când echipele clasate pe locurile 12 şi 13 se vor întâlni chiar în primul tur.
„Soarta noastră în Divizia A depinde exclusiv de meciul cu Târgovişte din ultima etapă a sezonului regulat. Dacă învingeam BC Tg. Mureş, însă am fi pierdut apoi meciul cu dâmboviţenii din ultima etapă ne-am fi clasat pe locul 13. Nu partida cu mureşenii era obligatoriu să fie câştigată, dar sigur că ar fi fost frumos să ne impunem şi-n acest joc, iar moralul jucătorilor ar fi fost cu totul altul”, a concluzionat antrenorul Cristian Achim la finele meciului de săptămâna trecută. Tehnicianul echipei vâlcene a rămas minute bune în vestiar cu jucătorii pentru a-i calma şi a-i readuce în formă maximă din punct de vedere psihic pentru jocul cu Gaz Metan Mediaş, dar mai ales pentru meciul esenţial cu BC Târgovişte, din ultima etapă a sezonului regulat.
Nicolae CIUCESCU