Volei

Stiri – Divizia A de baschet feminin

Ştiri – Divizia A de baschet feminin

 

 

Începe returul

 

Sâmbătă, 28 ianuarie, Divizia A de baschet feminin va porni din nou la drum, odată cu prima etapă din retur. Nu toate cele 11 formaţii vor lua startul în runda de la finele acestei săptămâni, CET Govora intrând în scenă abia pe 4 februarie. Se pare că, aşa cum au de gând oficialii mai multor echipe din Divizia A, aceasta va fi ultima ediţie cu un număr atât de mare de echipe. Din sezonul viitor, este posibilă o restructurare din temelii a primei ligi de baschet feminin, care să adune la start doar 8 sau 10 echipe, cu forţe financiare solide. Cum în retur nu se stabileşte echipa campioană a ţării, ci abia în play-off, cele 11 runde vor da naştere unei lupte acerbe pentru ocuparea unei poziţii cât mai avantajoase în perspectiva fazei finale a campionatului. Pentru CET Govora, prioritare sunt succesele cu Olimpia Bucureşti (acasă) şi „U” Cluj-Napoca (deplasare) care le-ar putea urca pe fetele pregătite de Doru Moise şi Mihai Toma pe locul 4 în clasament.

 

„Granzii” vor o Superligă cu doar 8 echipe

Multă lume se întreabă pe bună dreptate de ce Divizia A de baschet feminin are 11 echipe, dintre care vreo 3 sunt doar pe post de sparring-parteneri pentru celelalte. ”Sunt echipe în campionat care ne încurcă. Facem sute de kilometri până la Iaşi, Oradea sau Dej pentru a învinge la zeci de puncte diferenţă, însă nu câştigăm nimic în ceea ce priveşte valoarea. Federaţia ar trebui sa adopte un alt sistem competiţional, o Superligă cu doar opt echipe. Atunci vom avea un alt nivel în ţară. Până atunci, campionatul intern este sub media celor din Europa”, a atacat Gabriel Boriga, preşedintele de la Biandra Târgovişte. Antrenorul arădean, Dan Moraru, a subscris propunerii făcute de Boriga pentru o primă ligă cu doar 8 echipe (sau chiar 6), în care formaţiile puternice să joace mai des între ele.

 

Transferuri importante în Divizia A

 

În pauza dintre tur şi retur, la echipele din Divizia A de baschet feminin s-au produs numeroase mişcări de trupe. Cele mai importante par a fi revenirea Ancăi Niţulescu la Târgovişte sau transferurile Andreei Căruţaşu (Rapid) şi Monicăi Urse (din Ungaria) făcute de Sportul Studenţesc. Dar şi trecerea de la Sportul Omnilogic la Olimpia Bucureşti a jucătoarelor Laura Nacu şi Carmen Bagiu. Iubitorii baschetului le-au putut urmări la lucru pe acestea la noile lor echipe chiar la turneul final al Cupei României de la Rm. Vâlcea. Nici ICIM Arad nu a stat cu mâinile în sân şi a adus-o de la Magic Sibiu pe Alexandra Uiuiu. Tânară jucătoare de lot naţional nu a avut însă drept de joc la Cupa României pentru noua sa formaţie. Carmen Brănişteanu-Tocală, şefa FR Baschet, l-a anunţat pe antrenorul Dan Moraru ca actele de legitimare ale ei vor fi definitivate totuşi până la startul returului. Uiuiu poate debuta la gruparea arădeana în prima etapă din returul campionatului, pe 28 ianuarie.

 

Rapid, fără… vagoane!

 

Afectată profund de plecarea unor jucătoare, Rapid Bucureşti se află în pragul colapsului. În acest moment, trupa pregătită de Dan Militaru nu mai dispune decât de 7 jucătoare în lot şi se află în imposibilitatea de a mai face faţă cu brio în prima ligă a ţării. Din acest motiv, gruparea giuleşteană a boicotat şi ediţia din acest an a Cupei României. Pentru completarea lotului, cel mai probabil, lotul va fi „întărit” cu câteva junioare.

 

Preşedinţii din Divizia A s-au reunit în Capitală

Luni, 23 ianuarie 2006, a avut loc la Bucureşti reuniunea preşedinţilor de cluburi din Divizia A, feminin şi masculin. Întâlnirea s-a desfăşurat în sala „Gheorghe Hagi” de la sediul ANS, iar principalul punct pe ordinea de zi a fost legat de trecerea preconizată la statutul de profesionism pe care conducerea FR Baschet intenţionează să-l adopte din sezonul următor. Au mai fost analizate şi diferite aspecte legate de contractele jucătorilor, de probele şi normele de control care vor deveni obligatorii, inclusiv pentru echipe de senioare – „pentru protejarea investiţiei” – aşa cum s-a exprimat Carmen Brănişteanu-Tocală.

 

Dan Moraru: „Biandra e favorită la titlu”

Dan Moraru, antrenorul echipei ICIM Arad, este de părere că Biandra Târgovişte rămâne în continuare principala favorită la titlul naţional şi la realizarea unui nou event în acest sezon: „Au un lot omogen şi ştiu ce vor. Noi nu avem decât trei sportive de valoare”. Chiar dacă echipa sa a practicat un joc bun la ediţia din acest an a Cupei României, Dan Moraru, nu-şi face iluzii: „Şi-n cupă, şi-n campionat, Biandra e favorită. Eu am adus la Arad o jucătoare de 16 ani, cei de la Târgovişte au adus-o pe Anca Niţulescu. Şi prin aceste transferuri se vede clar o diferenţă mare între cele două echipe! ICIM are doar trei jucătoare de primă mână, în timp ce Biandra are vreo 9-10. Însă, dacă mi se aduc cele trei jucătoare africane în următoarea perioadă, atunci situaţia în campionat se poate echilibra. Vor veni un fundaş, o extremă şi un pivot, cu vârste cuprinse între 21 şi 24 de ani.”

 

Ce urmează:
Etapa a XIII-a – sâmbătă, 4 februarie: Olimpia Bucureşti – Sportul Studenţesc Omnilogic, CSU Oradea – BC ICIM Arad, Magic Sibiu – CS Naţional Iaşi, „U” BT Cluj-Napoca – Biandra Târgovişte şi Someşul Dej – CET Govora. Rapid Bucureşti stă.
Etapa a XIV-a – sâmbătă, 11 februarie: Sportul Studenţesc Omnilogic – „U” Cluj-Napoca, BC ICIM Arad – Magic Sibiu, CS Naţional Iaşi – Someşul Dej, Rapid Bucureşti – CSU Oradea şi CET Govora – Olimpia Bucureşti. Biandra Târgovişte stă.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button