Volei

Biandra Târgoviste a luat Cupa de la Vâlcea

   Biandra Târgovişte a luat Cupa de la Vâlcea

 Decizia ca turneul final al Cupei României de baschet feminin să se joace la Rm. Vâlcea i-a bucurat întrucâtva pe suporterii echipei vâlcene, CET Govora. Se crease astfel o bună ocazie pentru un rezultat notabil al formaţiei pregătite de Doru Moise şi Mihai Toma. Chiar dacă gruparea noastră nu a putut beneficia de serviciile a două dintre jucătoarele de bază, Magda Moise şi Ana Maria Mezaroş, în continuare accidentate. Au răspuns invitaţiei forului de specialitate de a veni la Rm. Vâlcea doar şapte echipe, printre care s-a numărat bineînţeles şi CET Govora, în calitate de formaţie organizatoare. Toată crema baschetului feminin românesc s-a strâns aşadar la Sala „Traian” pentru o competiţie care de regulă era considerată mai mult amicală. De data aceasta însă, echipele participante au tratat altfel întrecerea, dând naştere unor dispute cât se poate de spectaculoase. 

De la anul, cupa e obligatorie, ca şi campionatul

Pentru a se evita din sezonul următor această „bulibăşeală” (echipe care nu se prezintă, sistem de desfăşurare necunoscut), şefa forului baschetbalistic din ţara noastră a propus oficialilor de echipe să stabilească ei însuşi modul de disputare al acestei competiţii. În plus, Carmen Brănişteanu-Tocală a anunţat că din sezonul 2006-2007, prezenţa în Cupa României va fi obligatorie pentru toate formaţiile din Divizia A: „Orice echipă care a plătit taxa de înscriere în prima ligă va fi obligată să participe automat şi în Cupă. Chiar dacă nu vor avea bani, grupărilor din prima liga li se va impune prezenţa”.

 Fără capi de serie

La tragerea la sorţi, în mod ciudat, au lipsit capii de serie. Fiecare oficial de club prezent la şedinţa tehnică de miercuri, 18 ianuarie, şi-a tras biletul cu poziţia echipei sale în grupă. Pentru CET Govora, această onoare i-a aparţinut preşedintelui Dorin Vlad. Deşi se părea la început că grupa în care echipa vâlceană a fost repartizată (una doar de trei echipe, în care elevele lui Doru Moise nu întâlneau nici pe Biandra şi nici pe ICIM, primele două clasate în Divizia A), până la urmă s-a dovedit că până şi „U” Cluj-Napoca rămâne o „nucă tare de spart” pentru fetele noastre în acest sezon.

Moraru a vrut să se joace mai multe meciuri

Tehnicianul celor de la ICIM Arad, Dan Moraru, a fost cel care-a cerut schimbarea sistemului de disputare al întrecerii. Acesta a propus ca turneul să se desfăşoare după sistemul fiecare cu fiecare, fără a se mai alcătui două grupe. „Este mai bine aş pentru că vom avea mai multe jocuri in picioare. Nu ţinem neapărat să câştigăm trofeul, ci vrem să disputăm cât mai multe partide”, a punctat Moraru. Propunerea sa a fost acceptată imediat de majoritatea reprezentanţilor formaţiilor participante. Gabriel Boriga, preşedintele campioanei ţării, Biandra Târgovişte, n-a susţinut această idee, motivând că turneul şi-ar pierde astfel gradul de atracţie. „Daca rămânem pe actualul sistem, acela de a juca în grupe, semifinale şi apoi finale, interesul ar fi constant. Nu este normal să jucăm câte două meciuri pe zi. Aici sunt echipe profesioniste, nu de junioare, unde cred că nici la acel nivel nu se mai practică un asemenea sistem aglomerat”, a motivat oficialul dâmboviţean. Până la urmă, cea care a lămurit situaţia a fost Carmen Brănişteanu-Tocală, preşedintele federaţiei înclinând balanţa pentru sistemul propus iniţial de FR Baschet. 

Clujencele ne-au învins din nou

Dacă în prima grupă, Biandra Târgovişte şi ICIM Arad au făcut legea, în a doua grupă doar Sportul Studenţesc era sigură de calificare. Pentru locul secund, lupta urma să se dea între CET Govora şi „U” Cluj-Napoca. Era, orice s-ar spune, şi-n ciuda absenţelor din echipa noastră, o grupă abordabilă, iar meciul cu „U” Cluj-Napoca, unul care putea fi câştigat. Având sprijinul propriului public alături, elevele lui Doru Moise au vrut să calce cu dreptul în noul an, printr-o participare semnificativă la turneul final al Cupei României. Vâlcencele au vrut să-şi ia şi revanşa asupra fetelor de la „U” BT Cluj-Napoca, dar s-au lovit din plin de cerbicia ardelencelor, deloc împăcate cu ideea de a pleca mai devreme acasă. La CET Govora, dintre titularele din tur, au evoluat pe teren doar Cristina Duma, Silvia Ondreikovics şi Loredana Cătănoiu. Echipa vâlceană nu le-a putut folosi pe experimentatele Magda Moise şi Ana Maria Mezaroş, ambele aflate în plină perioadă de refacere după intervenţiile chirurgicale suferite la finele anului trecut. Cum revenirea lor nu poate avea loc mai devreme de 4-6 săptămâni, este clar că startul returului îl va prinde complet descoperit pe posturile cheie pe antrenorul Moise, nevoit să improvizeze cu câteva tinere jucătoare, talentate, ce-i drept, dar necoapte pentru confruntările din Divizia A.

Noi şi CSU Oradea, mână în mână

Alături de CSU Oradea, echipa pregătită de Doru Moise a fost singura grupare prezentă la această ediţie a Cupei României care nu a cunoscut gustul victoriei. Dacă valoarea scăzută a echipei din Oradea este cunoscută, Silvia Ondreikovics şi colegele sale au făcut o nouă „surpriză” suporterilor. CET Govora a fost totuşi foarte aproape de a izbuti acest lucru în meciul din grupă cu „U” Cluj-Napoca, dar lipsa de concentrare din final le-a costat pe vâlcence chiar prezenţa în semifinale.

CET Govora de la… Târgovişte

În lotul formaţiei campioane a ţării, Biandra Târgovişte, au evoluat trei baschetbaliste care-au trecut în ultimii trei ani de zile pe la Rm. Vâlcea. Este vorba de Volha Yaroshka, Aurelia Lazăr şi Anca Niţulescu. Dacă mai punem la socoteală faptul că şi Laura Bocoş a cochetat la un moment dat cu CET Govora atunci ne întrebăm unde ar fi fost formaţia pregătită de Doru Moise dacă le-ar fi avut pe teren pe aceste jucătoare.

ICIM Arad a ratat finala în ultimul minut

Cea mai interesantă partidă a turneului s-a desfăşurat în semifinale, între Sportul Omnilogic şi ICIM Arad. În minutul 37, elevele lui Dan Moraru aveau un avantaj considerabil, 59-46, dar au reuşit să… piardă cu 61-63. Revenirea bucureştencelor a apărut tocmai atunci când multă lume credea că nu se mai poate întâmpla nimic. Gruparea antrenată de sârbul Predrag Vasic a avut bafta de a înscrie consecutiv trei coşuri de câte 3 puncte, iar de aici, arădencele s-au pierdut cu firea, fiind depăşite la limită într-un final incediar.

Imnul României s-a intonat doar la finală

Deşi, de regulă, la partidele din Divizia A, este obligatorie intonarea imnului de stat al României înainte de începerea partidei, la turneul final al Cupei României de la Rm. Vâlcea acest lucru a lipsit cu desăvârşire. Până în finală! Atunci, când nimeni nu se mai aştepta, oficialii celor două grupări s-au aliniat şi, pe fondul sunetului din difuzoare, au cântat „Deşteaptă-te Române!”.

Fetele de la „U” au plecat înainte de festivitate

Ajunsă în semifinale prin victoria asupra fetelor de la CET Govora, gruparea „U” Cluj-Napoca a pierdut fără drept de apel în faţa campioanelor de la Biandra şi apoi finala mică împotriva baschetbalistelor de la ICIM Arad. Ardelencele n-au mai stat până la festivitatea de premiere, singura care-a rămas în sală până la terminarea finalei fiind preşedinta clubului din Cluj-Napoca, fosta mare jucătoare de baschet, Aurora Dragoş, căreia organizatorii i-au înmânat trofeul rezervat locului 4 ocupat.

Biandra, fără rival

Campioana en-titre a ţării, Biandra Târgovişte a fost de departe cea mai puternică echipă prezentă la acest turneu final al Cupei României, deşi n-a deplasat la Rm. Vâlcea decât nouă jucătoare. Gruparea din Cetatea Chindiei a demonstrat încă o dată faptul că nu are rival pe plan intern, în ciuda ameninţărilor venite dinspre ICIM Arad sau Sportul Omnilogic. Mai mult decât atât, s-a văzut perfect în Sala „Traian” că formaţia antrenata de Cătălin Tănase este singura din Divizia A care are acoperite toate posturile, iar rezervele sunt la înălţimea titularelor. Obiectivul nostru în acest sezon este realizarea eventului. Cred că ne stă la îndemână, pentru că nu are cine să ne bată în ţară”, a spus preşedintele Gabriel Boriga. În pauza dintre tur şi retur, conducătorii campioanei au adus o forţă proaspătă în lot – pe Anca Niţulescu. Era şi timpul, pentru că celelalte doua pretendente la titlu, ICIM Arad şi Sportul Omnilogic, au dat un avertisment serios în turul campionatului că vor ca-n acest an să le „fure” supremaţia. Astfel, după un an petrecut la CET Govora (sezonul 2004-2005) – în care echipa pregatită de Doru Moise a terminat pe locul 3 în Divizia A – urmata de o scurta evoluţie în campionatul Germaniei, Anca Nitulescu a revenit la echipa unde-a cunoscut cele mai mari succese. Prin aceasta „mutare” importantă, Biandra nu vrea să piardă întâietatea în baschetul feminin românesc, pe care-l domină autoritar de peste trei ani de zile.

Cupa României „Lili Dinescu” – ediţia 2005-2006

Rm. Vâlcea, Sala „Traian”, 18-22 ianuarie
 Grupa A
ICIM Arad
Biandra Târgovişte
Olimpia Bucureşti
CSU Oradea
Grupa B
Sportul Studenţesc
CET Govora
„U” BT Cluj-Napoca
 
Rezultate complete:
Miercuri, 18 ianuarie:
Biandra Târgovişte – CSU Oradea 118-41
ICIM Arad – Olimpia Bucureşti 86-53
Sportul Studenţesc – „U” Cluj-Napoca 60-42
Joi, 19 ianuarie:
ICIM Arad – CSU Oradea 97-40
Olimpia Bucureşti – Biandra Târgovişte 55-82
CET Govora – „U” Cluj-Napoca 51-53

Vineri, 20 ianuarie:
CSU Oradea – Olimpia Bucureşti 53-81
ICIM Arad – Biandra Târgovişte 71-78

Sportul Studenţesc – CET Govora 75-50
Sâmbătă, 21 ianuarie:
Semifinale:
Biandra Târgovişte – „U” Cluj-Napoca 81-44
Sportul Studenţesc – ICIM Arad 63-61
 
Duminică, 22 ianuarie:
Finala mică:
ICIM Arad – „U” Cluj-Napoca 65-60
Finala mare:
Biandra Târgovişte – Sportul Studenţesc 61-50

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button