Volei

Start fulminant în Cupa României

BC Rm. Vâlcea – West Petrom Arad 94-58

Start fulminant în Cupa României

* chiar dacă mai e de jucat şi returul, elevii lui Cristian Achim sunt aproape calificaţi în turul următor

La mijlocul săptămânii, Cupa României a dat startul sezonului 2006-2007 în baschetul masculin românesc. În prima partidă oficială după accederea în prima divizie a ţării, jucătorii de la BC Rm. Vâlcea au oferit joi, 28 septembrie, în Sala „Traian”, un veritabil spectacol baschetbalistic, la capătul căruia s-au şi impus categoric în faţa unei grupări cu o îndelungată prezenţă în elită, West Petrom Arad, dar care traversează acum o perioadă de declin. Graţie acestui succes reconfortant (94-58), vâlcenii au acum prima şansă de calificare în turul următor.

S-a jucat într-o singură direcţie

Încă din primele minute, elevii lui Cristian Achim au pus stăpânire pe joc şi-au început să facă net diferenţa şi-n ceea ce priveşte scorul de pe tabela de marcaj. Combinaţiile între jucătorii noştri au început să funcţioneze mai bine, iar la acest capitol sârbii aduşi în această vară la Vâlcea au excelat. Folosit atât cât a fost nevoie, pivotul Zoran Mladenovic a dat siguranţă colegilor săi, iar ceilalţi doi jucători care au reprezentat şcoala ex-iugoslavă de baschet, Nikola Radmanovac şi Vladimir Milosevic, au oferit de asemenea mostre consistente de tehnică şi forţă, care i-au încântat pe spectatori. Cu numeroase preţioase în defensivă, cu ieşiri rapide pe contraatac şi-o precizie mai mare la finalizare, BC Rm. Vâlcea a câştigat fără probleme primul sfert (25-9). Lucrurile nu au stat altfel nici în următoarele 10 minute de joc, pe teren existând practic o singură echipă: cea pregătită de profesorul Cristian Achim, care-a făcut uitate evoluţiile mai slabe din partidele amicale ce-au precedat acest meci din Cupa României. La jumătatea meciului, în mod absolut normal, echipa vâlceană conducea cu un scor aproape neverosimil, dar pe deplin meritat (49-19).

La reluare, arădenii au încercat să-şi mai spele din păcate, dar le-au reuşit prea puţine lucruri frumoase şi acelea doar pe fondul unei reduceri de turaţie a celor de la BC Rm. Vâlcea. Aşa cum era de aşteptat, la adăpostul scorului favorabil, antrenorul Cristian Achim a preferat să le ofere şansa de a juca şi de a-şi arăta talentul tuturor jucătorilor din lot. Totuşi, pe tabela de marcaj nu s-a întâmplat mare lucru, oaspeţii reducând prea puţin diferenţa, de la 30 la 28 de puncte, astfel că înaintea ultimelor 10 minute de joc avantajul vâlcenilor era în continuare liniştitor (71-43). Cursa de urmărire a celor de la West Petrom Arad din sfertul al treilea i-a epuizat oarecum pe bănăţeni, care n-au mai putut păstra acelaşi ritm şi-n finalul meciului. În aceste condiţii, baschetbaliştilor noştri nu le-a rămas de făcut decât să încheie en-fanfare o partidă pe care-au controlat-o autoritar din prima până în ultima secundă.

Pe lângă bucuria unui debut cu dreptul, scorul consemnat la sfârşit (94-58), le dă mari speranţe vâlcenilor că vor izbuti şi-n Divizia A o prestaţie asemănătoare. Pe 7 octombrie, în runda inaugurală a noului sezon, elevii lui Cristian vor primi iarăşi replica echipei arădene, iar atunci este nevoie încă o dată de o mobilizare generală pentru a nu ştirbi din gloria acestui succes.

Au marcat pentru BC Rm. Vâlcea: Vladimir Milosevic (18 puncte), Lucian Călin (14), Vasile Ştefan (12), Zoran Mladenovic (11), Nikola Radmanovac (10), Dragoş Andrei (10),  Mădălin Nicolae (8), Rareş Paşca (4), Gabriel Hallai (3), Tiberiu Pogăceanu (2) şi Claudiu Alionescu (2). A mai jucat Alexandru Gliga, singurul jucător din tabăra noastră care n-a izbutit să înscrie în această întâlnire.

Au arbitrat Ciprian Stoica (Sibiu), Bedir Sefer (Calafat) şi Gabriel Roceanu (Bucureşti).

Marţea viitoare se joacă returul

Prin prisma jocului prestat de arădeni în Sala „Traian”, este mai mult decât evident că BC Rm. Vâlcea, aflată la prima prezenţă în Cupa României, nu mai poate avea probleme în ceea ce priveşte calificarea. Returul dintre West Petrom Arad şi BC Rm. Vâlcea urmează a se desfăşura marţi, 3 octombrie, în Banat.

Nicu Enache, alături de echipă

Managerul general al firmei Protectchim, Nicu Enache, sponsorul principal al echipei vâlcene, a fost şi de această dată alături de elevii lui Cristian Achim. Tot astfel, trup şi suflet lângă BC Rm. Vâlcea s-a aflat şi Doru Filip, consilier municipal, care-a sprijinit îndeaproape echipa încă de pe vremea când făcea primii paşi în Divizia B.

Cristian Achim: „Ne-a bucurat jocul, atmosfera şi rezultatul!”

La finalul meciului cu West Petrom Arad, antrenorul Cristian Achim era mulţumit de victorie, nu atât pentru faptul că echipa pe care-o pregăteşte luase prima opţiune la calificarea în turul următor al Cupei României, ci mai ales pentru că învinsese categoric o grupare din Divizia A. „A fost prima noastră partidă oficială, cu miză. N-aş putea face o apreciere prea exactă asupra potenţialului nostru de joc pentru că echipa din Arad nu este una de top. Aşa cred eu, deşi n-am văzut toate echipele din Divizia A. Însă pe noi ne bucură jocul făcut, ne bucură atmosfera şi rezultatul, dar personal aştept cu nerăbdare refacerea celor doi jucători cu mare experienţă şi de certă valoare, Igor Ratkovic şi Viorel Nănescu, accidentaţi acum. Mi-a plăcut Vladimir Milosevic, care cu siguranţă este unul dintre jucători buni ai noştri, care probabil va face şi o figură frumoasă în Divizia A. Totuşi, sunt de acord că o echipă nu stă doar într-unul sau doi jucători, este nevoie de toţi cei cinci care intră în teren, de toţi cei care se află pe banca de rezerve. Ne dorim foarte mult să avem evoluţii foarte bune în campionat, să aducem publicul în sală şi bineînţeles să şi câştigăm. Şi-n acest meci, cei care au fost în tribune, s-au aflat cu sufletul alături de noi, dar în meciurile din Divizia A sperăm ca sala să fie plină”, a declarat tânărul tehnician vâlcean.

Mascota echipei, alături de jucători

Alintat cu mult haz de către suporteri „puiul-santinelă”, mascota echipei vâlcene a fost şi acum la datorie. A stat alături de jucători la începutul partidei, le-a aplaudat execuţiile spectaculoase la fiecare coş marcat şi i-a îndemnat pe spectatori să fie alături de „actorii” din teren. Mai mult decât atât, în repriza secundă, a urcat în mijlocul galeriei şi-a dat un suflu nou încurajărilor venite din tribună. Au lipsit nemotivat majoretele, „al şaselea jucător al echipei”, aşa cum au fost denumite de către oficialii clubului, care de regulă erau o pată de culoare la meciurile de baschet ale băieţilor.

Numai divizionarele A joacă în Cupa României

Doar 14 echipe participă în sezonul actual al Cupei României la baschet masculin, toate acestea fiind divizionare A. Oficialii FR Baschet au decis ca-n primul tur joace numai 12 dintre grupările ce alcătuiesc prima ligă a ţării. Este vorba de cele două echipe nou-promovate, CS Otopeni şi BC Rm. Vâlcea, dar şi de formaţiile clasate pe locurile 3-12 în precedenta ediţie de campionat. Au fost absolvite de primul tur cele mai bune două echipe din ţară, finalistele din play-off-ul sezonului trecut, campioana şi vicecampioana ţării, Asesoft Ploieşti respectiv Mobitelco Cluj-Napoca.

Sferturile se joacă la începutul anului 2007

Cele şase grupări care vor trece de turul 1 preliminar al Cupei României, împreună cu Asesoft Ploieşti şi Mobitelco Cluj-Napoca, se vor califica în faza următoare a competiţiei, mai precis în sferturi de finală. Acestea se vor desfăşura abia anul viitor şi vor avea loc tot în sistemul tur-retur. Prima manşă a sferturilor urmează a se juca miercuri, 10 ianuarie 2007, în timp ce partidele din a doua manşă se vor derula miercuri, 7 februarie 2007. Tragerea la sorţi pentru stabilirea programului sferturilor de finală va avea loc luni, 9 octombrie, de la ora 12.00, la sediul FR Baschet din Capitală. Cele patru echipe care vor izbândi în meciurile „duble” din sferturi se vor întâlni în cadrul unui turneu final. Acest turneu va avea loc pe 30-31 martie 2007, într-o localitate ce va fi desemnată ulterior, în momentul în care se vor cunoaşte precis formaţiile calificate.

Rezultatele turului 1 din Cupa României:

Gaz Metan Mediaş – CSM Leonardo Oradea 117-74
BCMUS Piteşti – CS Otopeni 64-84
Elba Timişoara – CSU Cuadripol Braşov 96-65
BC Mureşul Tg. Mureş – Atlassib Sibiu 79-99
BC Rm. Vâlcea – West Petrom Arad 94-58

* Meciul Rapid – Dinamo se joacă luni, 2 octombrie, de la ora 15.30 * toate partidele retur vor avea loc marţi, 3 octombrie

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button