Volei

CET Govora s-a retras din Divizia A

ABANDON / După nouă ani de prezenţă neîntreruptă pe prima scenă a ţării, Vâlcea nu va mai avea nici o reprezentantă la cel mai înalt nivel

În doar doi ani, Vâlcea a dispărut de pe prima scenă a baschetului românesc. După desfiinţarea echipei de băieţi, în vara anului 2008, nici fetele de la CET Govora nu au avut o soartă mai fericită. Criza financiară a lovit din plin în sportul cu mingea la coş, iar săptămâna trecută, după zece ani de activitate neîntreruptă, presărată cu numeroase rezultate bune, sponsorul principal – societatea CET Govora SA – a anunţat retragerea din prima divizie a echipei de baschet feminin.

Fără îndoială, în luarea acestei decizii, a contat şi faptul că autorităţile locale nu s-au implicat în nici un fel pentru sprijinirea acestui sport. Nici anul trecut, când a fost cazul echipei de băieţi, nici acum, când s-a retras echipa de fete din campionat. Din păcate, de baschet, în Vâlcea, se va vorbi de-acum doar la timpul trecut. La şedinţa de analiză a sezonului precedent, care a avut loc joi, 28 mai, au participat Cito Drăgan, actualul şef al Clubului Sportiv CET Govora, fostul preşedinte Dorin Vlad, antrenorii Mihai şi Antoaneta Toma, precum şi cinci dintre jucătoarele cu care s-a încheiat ultimul sezon: Raluca Ungureanu, Georgeta Ştefan, Janina Simionca, Irina Borş şi Corina Ceauşu. A absentat motivat Florina Diaconu (cea mai constantă baschetbalistă în ultimele două campionate), dar şi cele patru „straniere” pe care CET Govora s-a bazat în sezonul precedent. Conducerea clubului vâlcean a convenit ca toate drepturile băneşti ale antrenorilor şi jucătoarelor, ale căror salarii nu mai erau plătite de două luni, să fie achitate până la data de 31 mai.

Cea mai bună performanţă: locul 3 în 2005

Situaţia din acest an este identică celei de anul trecut, atunci când BC Rm. Vâlcea s-a retras din campionat, tot din motive financiare. S-a întâmplat la fel ca şi acum: chiar când federaţia de specialitate a anunţat că vrea să mărească numărul echipelor din prima ligă de la 14 la 16. De fiecare dată, vâlcenii „au stricat ploile” oficialilor din Capitală!
Dacă echipa masculină BC Rm. Vâlcea nu a bifat decât două sezoane în Divizia A, CET Govora a parcurs în 10 ani nu mai puţin decât 9 campionate pe prima scenă a ţării, timp în care s-au obţinut şi performanţe notabile. Formaţia feminină s-a înfiinţat în 1999 şi a activat un sezon cu numele Phoenix Rm. Vâlcea. Ulterior, din 2000, s-a asociat cu firma CET Govora, iar echipa a activat în Divizia A. Din păcate, chiar în pragul aniversării celui de-al zecelea an de prezenţă la cel mai înalt nivel, totul s-a destrămat.

Cito Drăgan: „Lipsa resurselor financiare a dus la acest abandon”

Numit în funcţia de preşedinte al CS CET Govora după ce Dorin Vlad şi-a prezentat demisia (la jumătatea lunii mai), Cito Drăgan a expus motivele care au condus la retragerea echipei de baschet feminin din campionat. „CET Govora nu va mai activa în Divizia A. Lipsa resurselor financiare a dus la acest abandon. Sponsorul – societatea CET Govora SA – nu îşi mai poate permite să susţină o echipă de baschet feminin competitivă la cel mai înalt nivel, aşa că în aceste condiţii s-a ales retragerea din campionat. Chiar dacă la nivel de senioare CET Govora nu va mai avea o reprezentantă pe prima scenă a ţării, nu abandonăm acest sport. Baschetul va rămâne o secţie a clubului nostru, însă doar pentru a pune la punct o pepinieră de jucătoare tinere. Avem în prezent o echipă pe care o antrenează fosta mare jucătoare vâlceană Magda Moise, care participă deocamdată doar în campionatul de mini-baschet. Mai târziu, în anii următori, intenţionăm să extindem activitatea la nivel juvenil. Astfel, în viitor, sperăm să avem angrenate câte o trupă în campionatele de junioare I, II şi III”, ne-a spus Cito Drăgan.

Dorin Vlad: „Baschetul vâlcean era respectat oriunde în ţară”

Fostul preşedinte al clubului vâlcean, Dorin Vlad, care s-a aflat în funcţie timp de aproximativ opt ani, regretă faptul că Râmnicul nu va mai fi reprezentat în prima divizie de baschet feminin. „Criza economică şi-a spus cuvântul şi ne-a afectat şi pe noi. În aceste condiţii, sponsorul principal – societatea CET Govora – a optat pentru varianta de a susţine o echipă de volei, în primul rând pentru că e mai puţin costisitoare”, a explicat Vlad, care şi-a depus demisia cu aproximativ 10 zile înainte de a fi luată hotărârea ca echipa de baschet feminin să fie dizolvată.
Altfel, Dorin Vlad a făcut şi un scurt bilanţ al celor nouă ani petrecuţi de CET Govora pe prima scenă a ţării: „În cei nouă ani cât echipa de baschet feminin a evoluat pe prima scenă a ţării s-au obţinut rezultate bune şi foarte bune. Totul a culminat cu locul 3 pe care ne-am clasat în 2005. Asta după ce am progresat an de an, în continuu, urcând mereu câte o treaptă: locul 7, 6, 5, 4 şi apoi 3. În plus, la nivel juvenil, echipa a fost de două ori vicecampioană naţională. Prezenţa an de an în prima divizie a adus aprecieri din partea conducerii federaţiei şi a altor specialişti ai acestui sport. Baschetul vâlcean era respectat oriunde în ţară, deşi, din păcate, ultimii ani nu au mai fost la fel de buni”.

Mihai Toma: „Pensiunea CET s-a închis!”

Mihai Toma a fost antrenorul echipei CET Govora în ultimele trei sezoane, adică exact din momentul când magicianul Doru Moise a hotărât să pună punct carierei sale prodigioase. Toma s-a numărat printre cei care au atras atenţia încă de la început că risipa financiară din ultimele două sezoane nu poate fi un semn bun şi că poate duce la desfiinţarea echipei. „Lipsa banilor (din câte se pare, s-a cheltuit doar în sezonul abia încheiat mai mult de jumătate din bugetul necesar pentru următorul an competiţional – un lucru greu de imaginat!), precum şi rezultatele slabe din ultimele două sezoane au dus la acest deznodământ. De două luni nu se mai plătiseră salariile, aşa că dată fiind această situaţie nu era greu de ghicit ce urma să se întâmple. În opinia mea, cele patru «straniere», prin salariile exorbitante pe care le-au cerut, au desfiinţat CET-ul. Şi nu doar prin prisma salariilor, ci şi datorită problemelor pe care le-au creat permanent de când a început campionatul. Probabil că şi lipsa rezultatelor a contat, care nu mai aveau cum să apară – decât poate printr-o minune – atâtea timp cât grevele acestora erau cât se poate de dese. Doar la sfârşit, în play-off, au încercat să salveze situaţia, însă nu s-a mai putut. Le-am spus de multe ori că dacă nu sunt serioase s-ar putea să avem soarta băieţilor de la BC Rm. Vâlcea. Nimeni însă nu m-a ascultat, iar acum «pensiunea CET» s-a închis!”, spune Mihai Toma, iar apoi adaugă: „Personal, dacă se va ivi vreo oportunitate, la o altă echipă din ţară, nu voi ezita să plec să antrenez acolo”.
„E păcat pentru Vâlcea, pentru sport, că am mai pierdut încă o echipă de baschet. Mă doare că la Vâlcea nu s-a reuşit ce s-a reuşit în alte oraşe, iar exemplul Târgovişte este cel mai edificator. Am fost prezent la finala campionatului din acest an, cu LMK Sf. Gheorghe şi am fost surprins să constat că atmosfera de acolo o depăşeşte chiar şi pe cea de la meciurile Oltchim-ului din Liga Campionilor. E ceva fastuos, extraordinar, ţi-e mai mare dragul să joci baschet! Din păcate, de-acum încolo, la Vâlcea o să se mai vadă baschet doar pe Internet sau la televizor!”, a conchis Toma.

Manuela Cornea: „Nu e normal că s-a desfiinţat această echipă”

Profesoara Manuela Cornea, cea care a fost iniţiatoarea proiectului Phoenix Rm. Vâlcea (devenită ulterior CET Govora), în urmă cu 10 ani, s-a arătat de asemenea deosebit de dezamăgită de faptul că s-a ales retragerea din Divizia A, în loc de a se continua să activeze la nivel înalt, fie şi cu o trupă formată din jucătoare tinere. „Ce frumos era atunci, la început!”, îşi aduce aminte Manuela Cornea, iar apoi precizează: „Am stat pe banca tehnică a echipei în primii trei ani pe care CET Govora i-a petrecut pe prima scenă a ţării şi în care s-a clasat pe rând pe locurile 8, 6 şi 5. Deci am fost într-un progres continuu, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi ulterior. La fel cum mi-a părut rău de echipa de băieţi anul trecut, aşa îmi pare rău şi acum de cea de fete! Am înţeles că banii au fost principala problemă a retragerii din campionat a acestei grupări. Anul trecut, s-au alocat 9 miliarde lei, o sumă bună, dar în ciuda acestui lucru, nici măcar nu s-a îndeplinit obiectivul cu care s-a plecat al drum, adică un loc pe podiumul Diviziei A”.
„Nu e normal că s-a ales soluţia desfiinţării acestei echipe. Nu ştiu de ce nu s-a mers în continuare pe junioare, tot la nivelul primei ligi, însemna mult pentru acest oraş. Am fost recent la Galaţi, la un turneu de junioare, şi am văzut multe fete talentate, care şi-ar fi dorit să aibă şansa să evolueze pe prima scenă a ţării. Fetele acelea au terminat pe locul 3 în Campionatul Naţional, iar conducerea ar fi fost oricând dispusă să le cedeze la alte grupări din ţară, deci inclusiv la CET Govora. Însă nu a avut cine să meargă şi să negocieze cu toate aceste tinere jucătoare din ţară. Este un lucru rău şi pentru Râmnic, pentru că astfel se mai pierde o reprezentantă pe prima scenă a ţării. Vâlcea a avut tradiţie în baschet şi mă doare sufletul că acum s-a ales o soluţie deloc fericită. În opinia mea se va pierde definitiv contactul cu lumea bună a baschetului feminin din România”.

Mihaela Truşcă: „Tânăra generaţie nu va mai avea motivaţia de a face baschet”

 Nici directoarea Clubului Sportiv Şcolar, Mihaela Truşcă, nu a rămas nepăsătoare la auzul veştii că echipa CET Govora s-a desfiinţat. „Îmi pare foarte rău că echipa CET Govora nu mai există. Era un club necesar în Vâlcea, chiar dacă în ultima perioadă nu a mai obţinut rezultatele scontate. Pentru secţia de baschet de la Clubul Sportiv Şcolar nu cred că e un lucru bun, mai ales că şi fetele care practică acest sport se mobilizau altfel pentru că ştiau că au o şansă, fie ea cât de mică, de a face saltul într-un eşalon superior. Tânăra generaţie nu va mai avea motivaţia de a face baschet”, a precizat Mihaela Truşcă.

Schimbare de plan: volei în loc de baschet

Noul preşedinte al CS CET Govora, Cito Drăgan, a explicat apoi şi în ce constă colaborarea cu Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” în ceea ce priveşte secţia de volei, înfiinţată recent. „Deocamdată, avem pe primul plan colaborarea cu echipa de volei de la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân». Există acea structură deja formată, sunt acele jucătoare de la CNMB, extrem de talentate, care vor fi plătite de către clubul nostru şi vor evolua pentru noua echipă constituită. Nu va fi vorba însă de sume prea mari. Vor fi salarii modice, se va activa la un nivel inferior, costurile sunt mult mai mici, aşa că societatea îşi poate permite să o susţină. Desigur, dacă toate lucrurile vor merge bine, dacă vor exista condiţii financiare propice, vom încerca să promovăm şi pe prima scenă a ţării”, a încheiat Cito Drăgan.
Actualul şef al CS CET Govora nu este întru totul străin de fenomenul sportiv, ci dimpotrivă, se află pentru a doua oară la cârma acestui club. La începutul anilor 2000, după ce Phoenix Rm. Vâlcea s-a asociat cu societatea CET Govora, Cito Drăgan a mai îndeplinit o perioadă funcţia de preşedinte.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button