Acasă Volei O victorie de aur

O victorie de aur

88
0

BC Rm. Vâlcea – Rapid Bucureşti 76-72
În tentativa disperată de a reuşi să se claseze la finele sezonului regulat deasupra echipei Cuadripol Braşov în clasamentul Diviziei A, elevii lui Cristian Achim au obţinut săptămâna trecută o victorie extrem de preţioasă împotriva Rapidului. Vâlcenii au fost dominaţi trei sferturi din meci, dar au avut puterea să revină în ultimele trei minute de joc, din momentul când americanul Miller, cvasi-absent până atunci, şi-a reamintit că este totuşi liderul acestei formaţii şi a reuşit să-şi poarte colegii spre un succes gustat din plin de publicul prezent în Sala „Traian”.

Oaspeţii au controlat trei sferturi din meci
În debutul meciului, BC Rm. Vâlcea a avut un uşor avantaj doar până în minutul 5, când conducea cu 11-6. Apoi, ambele echipe au mers o perioadă cap la cap, dar după 20-19, rapidiştii au profitat de câteva erori făcute de echipa noastră, au întors rezultatul şi-au încheiat cele zece minute în avantaj (20-25). Necazul era însă altul: Miller ajunsese deja la patru greşeli personale şi se afla în pragul eliminării. Pe baza unui joc ordonat şi tacticizat până la extrem, oaspeţii au „adormit” practic echipa noastră, Voinescu, Sapera şi Văcărescu semnând adesea coşuri de-a dreptul imposibile. În aceste condiţii, sfertul secund a consolidat supremaţia în joc a oaspeţilor. Poate şi datorită faptului că antrenorii vâlceni l-au ţinut o perioadă pe banca de rezerve pe Miller, pentru a se calma, bucureştenii s-au distanţat până la 24-34 în minutul 14. Obligat să se ferească de a cincia greşeală, americanul de geniu al Vâlcii s-a reintegrat greu în joc, iar la capitolul aruncări de trei puncte a fost ca şi inexistent, încercările sale fiind de fiecare dată sortite eşecului. În aceste condiţii, s-a ajuns ca Rapidul să aibă la un moment dat chiar 13 puncte diferenţă pe tabela de marcaj (26-39). În cele din urmă, vâlcenii au mai redus din handicap, dar totuşi oaspeţii au intrat la vestiare cu un avantaj liniştitor (36-45).
Deşi s-au străduit să facă mai multe după pauză, vâlcenilor le-au reuşit prea puţine, asta poate şi datorită deselor greşeli făcute de Paşca, Hallai şi chiar de Miller, cei chemaţi să ordoneze jocul echipei pregătite de Cristi Achim. La capacitate maximă a evoluat doar Milosevic, a cărui creştere valorică din ultima perioadă este uluitoare. După 38-50 în minutul 22, oaspeţii au rezistat atacurilor vâlcene şi chiar s-au distanţat la 44-57. O ultimă răbufnire de orgoliu a vâlcenilor adus şi un final de sfert mai bun pentru trupa lui Achim, care-a intrat în ultimul sfert al meciului tot cu nouă puncte handicap, ca şi la pauză de altfel (50-59).

S-a trezit Miller şi am învins
Meciul a atins cote incendiare în ultimele zece minute de joc. Vâlcenii au recuperat punct cu punct, şi lucrul de care aveam cea mai mare nevoie s-a întâmplat: s-a trezit Miller! Ne-am apropiat treptat (56-61, în minutul 32), dar rapidiştii s-au lăsat greu învinşi. Când Voinescu a marcat de trei puncte în minutul 36, iar scorul a urcat la 61-70, puţini au mai crezut că echipa noastră îşi mai poate reveni. Şi totuşi, după ce Miller a înscris primul său coş de trei puncte, echipa noastră s-a descătuşat psihic. Astfel s-a ajuns ca după un al doilea coş de trei puncte al aceluiaşi american să preluăm chiar conducerea cu 71-70, iar tribunele au sărit în aer. Mai preocupaţi să se certe cu arbitrii, decât să joace, după ce oamenii în negru l-au eliminat pe Văcărescu, rapidiştii au cedat total iniţiativa în final. Miller a reuşit un alt coş imposibil, din cădere, şi s-a făcut astfel 74-70. În ultimul minut de joc, americanul avea să fie mai întâi demon şi apoi înger. La 74-72 a avut două aruncări libere, însă cu nervii întinşi la maxim le-a ratat, oaspeţii au plecat pe contraatac, însă acelaşi Miller i-a furat mingea lui Sapera cu 12 secunde înainte de final, a pornit spre coşul advers, dar a fost oprit prin fault de acelaşi jucător rapidist, care-a şi fost eliminat imediat pentru cea de-a cincia greşeală personală. Din nou două aruncări libere, dar pentru a-l capacita la maxim pe Miller, tehnicienii vâlceni au cerut time-out. Americanul a intrat mai degajat şi le-a înscris pe amândouă, s-a făcut 76-72, iar rapidiştii au fost incapabili să mai facă ceva în ultimele şapte secunde de joc.
Au marcat pentru BC Rm. Vâlcea: Vladimir Milosevic – 16 puncte (2/5), Mădălin Nicolae – 14 (2/2), Vasile Ştefan – 13 (3/4), Rareş Paşca – 12 (2/3), Jamaal Miller – 11 (2×3, 3/7), Barson Collins – 8 şi Gabriel Hallai – 2.

„Am jucat prost, dar am câştigat!”
Jucătorii de la BC Rm. Vâlcea au realizat în meciul cu Rapid o premieră absolută în materie de joc şi de rezultat: au jucat prost, dar au câştigat! Spre deosebire de alte partide când vâlcenii au scăpat printre degete victorii importante (cu Elba Timişoara, cu Mureşul Tg.Mureş), iată că Dumnezeu şi-a întors în sfârşit faţa şi spre echipa noastră. „A fost cel mai prost meci al nostru din acest campionat. Şi când am pierdut la 20 de puncte parcă am jucat mai bine. Dar ne bucură că s-a întâmplat aşa, pentru că ne-am săturat de meciurile în care jucam bine şi pierdeam. Iată că am câştigat când am jucat prost. Ne-am săturat să jucăm bine şi să pierdem. Practic, dacă evoluam aşa cum am făcut-o în alte meciuri, puteam să batem Rapidul chiar şi la 20 de puncte diferenţă, aşa cum puteam s-o facem şi în întâlnirea cu Braşovul de exemplu. Dar, plătim tribut în continuare deselor momente când nu jucăm, ci doar visăm pe teren. În continuare, eu cred că din meciurile pe care le mai avem de disputat putem să batem pe oricine”, a declarat antrenorul Cristian Achim la finele meciului cu Rapid.

Ghinioanele din primul sfert
Meciul cu Rapid a început cum nu se putea mai rău pentru echipa noastră: Dragoş Andrei s-a accidentat încă din primul minut, a suferit o entorsă şi i-a privat pe vâlceni de-o piesă importantă din angrenaj. Mai rău este însă faptul că Andrei nu va fi pe teren nici în ultimele meciuri din retur, dar ar putea să se refacă totuşi pentru play-out. De asemenea, Jamaal Miller a luat repede patru greşeli personale, iar misiunea vâlcenilor devenise dintr-o dată foarte grea. Astfel, Achim a început sfertul secund cu Miller pe bancă, dar a fost nevoit să-l arunce iarăşi în luptă prin minutul 15, când situaţia se înrăutăţea.

Miller, record negativ de eficacitate
În nici unul dintre meciurile pe care le-a jucat până acum sub culorile echipei BC Rm. Vâlcea, americanul Jamaal Miller nu a fost atât de ineficace. Doar 11 puncte înscrise în total, dintre care 10 în ultimele trei minute de joc, iată un bilanţ cu totul şi cu totul nefericit pentru Miller. „Să se fi transferat deja la altă echipă şi să nu ştim noi?”, spunea un mucalit din tribună la jumătatea meciului, sătul de gafele interminabile ale americanului. Şi dacă n-ar fi fost finalul de meci, mai-mai că era aproape să-i dăm dreptate. De altfel, aşa cum şi antrenorul Cristi Achim a remarcat, de Miller a depins în mare măsură şi victoria: „Jamaal Miller a fost extrem de nervos astăzi, probabil că nu a dormit bine în noaptea dinaintea meciului, pentru că altfel nu-mi explic randamentul său slab. Situaţia în care ne-am aflat timp de trei sferturi şi jumătate s-a datorat şi lui. Avem pretenţii mai mari de la el!”.

Collins a rămas pe bancă
Deşi în precedentul meci din campionat, când vâlcenii au jucat în Capitală cu Dinamo, pivotul Barson Collins îşi arătase cu adevărat valoarea, reuşind un număr record de recuperări (22), antrenorul Cristian Achim l-a „uitat” pe bancă în finalul meciului pe american. Trist şi supărat de acest lucru, Collins a părăsit în grabă Sala „Traian” la doar câteva minute după terminarea meciului. „Am avut nevoie mai mult de Mădălin Nicolae şi nu de Collins pentru că am considerat că el putea să trateze altfel diferite faze de joc. A fost doar o problemă strict tactică nefolosirea lui Collins”, a explicat Achim la final, anulând o eventuală ceartă cu pivotul american.

Suporterii au dansat hora bucuriei
„Brigada Zăvoi” a fost încă o dată la înălţime şi se dovedeşte a fi purtătoare de noroc băieţilor pregătiţi de Cristian Achim. Obişnuiţi de regulă cu performanţele echipei de handbal feminin Oltchim, suporterii vâlceni au început încet-încet să guste şi baschetul. Şi la meciul cu Cuadripol Braşov, dar în special acum, cu Rapid Bucureşti, galeria a fost cu adevărat al şaselea jucător al echipei. Iar la final s-au bucurat într-un mod cu totul şi cu totul original: au pătruns în teren şi au dansat hora bucuriei, angrenându-l în joc şi pe salvatorul Miller.
Nicolae CIUCESCU