Economie

O instituţie care finanţează microîntreprinderile şi producătorii agricoli

Patria Credit Liviu PopescuPatria Credit, cea mai scurtă cale către un credit avantajos

• Agenţia de la Râmnicu Vâlcea a societăţii Patria Credit are sediul în Calea lui Traian nr. 80 (vizavi de staţia de autobuz de lângă Poliţie). Pentru informaţii legate de serviciile oferite de Patria Credit, reprezentanţii agenţiei pot fi contactaţi şi prin: tel. +4 0250 711 391, fax +4 0250 711 391, mob. +4 0732 800 391 sau  e-mail constantin_popescu@patriacredit.ro.

• Interviu cu domnul Liviu Popescu, managerul agenţiei Patria Credit din Râmnicu Vâlcea.

Pentru început, domnule Liviu Popescu, aş vrea să vă rog să ne spuneţi câteva lucruri despre Patria Credit IFN SA? Cum a luat naştere această instituţie?

Patria Credit este cea mai mare instituţie financiară nebancară din România, specializată în microfinanţare şi microcredite în zona urbană mică şi în zona rurală. În decembrie 2007, societatea a fost achiziţionată de Romanian American Entreprise Fund („RAEF”) şi Balkan Accession Fund („BAF”). După cum se ştie, RAEF este un fond privat de investiţii înfiinţat de Guvernul SUA cu scopul de a sprijini dezvoltarea economică din România.

Ne puteţi da şi câteva exemple?

Evident. În România, RAEF a dezvoltat o serie de companii de succes în diverse domenii, cu precădere în sectorul serviciilor financiare. Vă reamintesc că RAEF a deţinut în portofoliul său Banca Românească, Banca Agricolă, instituţii financiare nebancare precum Estima Finance, Motoractive şi Domenia Credit. Sigur că a deţinut în portofoliu şi alte instituţii financiare. Exemplu concret: Intercapital. Totodată, RAEF a fost activ şi în alte sectoare: retail şi distribuţie (Domo), producţie (Policolor etc.). Fondul de investiţii a fost implicat în tranzacţii de privatizare sau în activităţi de consultanţă în vederea privatizării, dar şi în activităţi proprii de creditare.

Ce reprezentare are Patria Credit la nivel naţional?

Vreau să vă spun că Patria Credit are o prezenţă naţională prin cele 42 unităţi teritoriale ale sale. Deservim peste   10.000 de clienţi – companii mici, producători agricoli şi persoane fizice. Ca să aveţi o imagine şi mai clară, aş adăuga că valoarea creditelor acordate, pentru clienţii din sold este de cca. 40 milioane euro.

Care a fost volumul creditelor plasate în 2010?

Volumul creditelor plasate de Patria Credit în 2010 a fost de peste 18 milioane euro. Ca şi atunci, şi în prezent, o bună parte din creditele pe care le acordăm clienţilor sunt destinate cofinanţării proiectelor europene, deci sunt menite să-i ajute pe clienţi să asigure acel aport propriu prevăzut în proiect. Sunt credite tip bridge.

Cu ce instituţii financiare internaţionale aveţi contracte de finanţare?

Bineînţeles. Patria Credit a încheiat contracte de finanţare cu instituţii financiare internaţionale de prestigiu. Mă refer la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Overseas Private Investment Corporation (OPIC), Developing World Markets (DWM), OIKO Credit şi European Fund for Southeast Europe (EFSE).

Care este profilul clienţilor Patria Credit? De ce apelează ei la această instituţie de credit?

Patria Credit acordă credite  microîntreprinderilor a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 500.000 euro. Atenţia noastră se îndreaptă cu precădere asupra acestui segment, clienţi care, într-un fel, pot fi consideraţi mai puţin sofisticaţi, dar aceştia sunt extrem de dinamici. De aceea, vrem şi, fără îndoială, putem să devenim, în foarte scurt timp, instituţia financiară de primă opţiune pentru microîntreprinderi. În ceea ce priveşte segmentul de mici afaceri în mediul rural, vreau să vă spun că producătorii agricoli reprezintă marea provocare pentru noi, iar unul dintre avantajele noastre competitive îl constituie microfinanţarea clienţilor ce provin din zone cu acces limitat la serviciile financiare, ca urmare a profilului de risc, fie pentru că provin dintr-o zonă îndepărtată, iar din cauza poziţiei geografice, accesul îi este îngreunat. Valoarea medie a unui împrumut acordat de Patria Credit se situează la circa 2.500 euro în mediul rural – pentru producătorii agricoli şi de 11.000 euro în mediul urban – pentru microîntreprinderi. În unitatea de la Râmnicu Vâlcea, avem clienţi din toate sectoarele de activitate. Unii dintre ei s-au axat pe producţie, alţii pe comerţ sau servicii. Sunt clienţi care au crescut împreună cu noi.

În calitate de director al unităţii Patria Credit – Râmnicu Vâlcea, ce ne puteţi spune despre apetitul de creditare al clienţilor dumneavoastră în această perioadă?

Microîntreprinderile reprezintă un sector foarte dinamic. Întreprinzătorii sunt proprietari ai afacerii, dar şi proprii lor angajaţi. Microîntreprinzătorii caută şi găsesc mereu oportunităţi de afaceri, de dezvoltare. Cum orice dezvoltare implică inevitabil şi investiţii, apetitul segmentului nostru de clienţi este crescut în continuare.

Aceşti microîntreprinzători sunt foarte diferiţi de producătorii agricoli, care, la fel, doresc să se dezvolte?

Sigur că şi producătorii agricoli reprezintă un segment aparte. Aceştia au acces limitat la sistemul bancar, dată fiind limitarea geografică, iar finanţarea de la Patria Credit le permite acestora să-şi conducă şi să-şi dezvolte activităţile economice, să dobândească active şi bunuri sau să-şi soluţioneze problemele de natură imediată. Creşterea noastră din ultima perioadă a demonstrat că acest segment de piaţă este foarte activ şi apelează din ce în ce mai mult la împrumuturi pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare, aspiraţiile în sensul dezvoltării activităţii pe care o desfăşoară.

În ce condiţii se acordă un credit?

Cum spuneam, Patria Credit este specializată în microfinanţare şi acordă credite în RON, USD, EUR cu o valoare maximă de 50.000 euro (sau echivalent), pe un termen ce se încadrează până la 60 luni. Pot accesa aceste tipuri de credite societăţile comerciale, producătorii agricoli, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile familiale (IF), întreprinderile individuale (II) şi cei care au profesii liberale.

Ce este specific în microfinanţare?

Microfinanţarea se deosebeşte de activitatea de creditare din sistemul bancar prin tehnicile de analiză a creditului şi a clientului. 1. Abordarea orientată către client prin cunoaşterea foarte bună a abilităţilor, capacităţilor sale manageriale de a dezvolta o anumită afacere sau activitate. 2. Analiza fluxurilor reale de numerar pentru evaluarea gradului de risc şi estimarea sumei finanţate, unde luăm în calcul toate veniturile realizate de client.

Ce avantaje au clienţii prin accesarea unui credit Patria Credit?

Rapiditate – primesc răspunsul în maxim 3 zile de la depunerea dosarului. Accesibilitate – capacităţile de rambursare sunt estimate în funcţie de veniturile reale ale afacerii şi, nu mai puţin important, sunt necesare foarte puţine acte. Transparenţa – clienţii noştri ştiu exact ce au de plătit. Flexibilitate – adaptarea graficului de rambursare a creditului la sezonalitatea şi specificul afacerii (cu posibilitatea acordării unei perioade de graţie), precum şi cu privire la garanţiile acceptate. Mai mult decât atât, din dorinţa de a oferi servicii cât mai complexe, Patria Credit a semnat contracte de parteneriat cu Pay Point, Banca Transilvania şi Posta Română, asigurând astfel clienţilor noştri o reducere substanţială a timpului alocat plăţii ratelor de credit. Totodată, vorbim şi despre lipsa unor costuri suplimentare. Acest sistem de plată a ratelor de credit, contractate la Patria Credit, este un serviciu gratuit, clienţii noştri primind pentru fiecare credit contractat un card aferent contractului de credit, ce are înscris codul de bare şi conţine informaţii unice, de identificare a creditului.

Ovidiu Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button