Milcoiu, o comună care se modernizează continuu
Daniel Muşat, primarul comunei Milcoiu, a făcut un scurt bilanţ al activităţii sale din ultimii ani şi a stabilit priorităţile pentru perioada următoare. Proiectele realizate sau gândite pentru viitor sunt discutate cu cetăţenii şi agreate de întreaga comunitate.
Din aproape 30 de kilometri de drumuri, doar 4 au rămas de modernizat
În comuna Milcoiu, infrastructura rutieră locală, excluzând DN 7 şi drumurile judeţene, măsoară în jur de 30 de kilometri, din care, la ora actuală, doar 4 au rămas nemodernizaţi. Există însă un proiect şi pentru aceştia, iar lucrările sunt programate să înceapă în ultima parte a anului 2020.
În ultimii ani, s-au reabilitat DC 26 (6 km.), DC 28 (1,2 km.) şi DC 27 (1 din 3 kilometri). S-au mai asfaltat drumurile Văgani (1 km.), Muşatinilor (1 km.), Salcâmilor (1,5 km.) şi Bisericii – Şuricaru (1 km.). În derulare, în continuare, se află DC 27 şi urmează asfaltarea drumurilor licitate în această vară, alţi 4 kilometri: Dealul Viilor, Tepşenari – Căzăneşti şi DC 28 (Str. Izbăşeşti).
15 kilometri de uliţe, în proiectare pentru asfaltare
În proiectare, pentru a fi asfaltați, sunt 15 kilometri de străzi. Este vorba despre foste uliţe, din fiecare sat: Milcoiu, Tepşenari, Ciuteşti, Căzăneşti, Izbăşeşti şi Şuricaru. Recent, primarul Daniel Muşat a obţinut finanţarea necesară şi pentru refacerea platformei drumului din satul Şuricaru, punctul Iordăchioiu – Găvănel, ceea ce înseamnă că, în curând, şi această cale de acces va fi recondiţionată.
Proiecte cu finanţare prin CNI şi Ministerul Dezvoltării
Cu finanţare prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), se vor consolida versanţii, în satul Căzăneşti, şi se vor construi două poduri extrem de importante pentru comunitatea locală. Documentaţia promovată de primarul Daniel Muşat a fost aprobată şi este doar o chestiune de luni până când rezultatele concrete se vor vedea. Tot prin CNI, se va realiza un pod la Gura Comencii. În zonă, pe Strada Valea Comencii, s-au realizat deja 6 podeţe şi 150 de metri de gabioane pentru consolidarea malurilor pârâului. Mai mult decât atât, la Ministerul Dezvoltării, este depus un amplu proiect de regularizare prin betonare a Văii Comencii, pe o distanţă de 3 kilometri.
Introducerea gazelor, o investiţie sigură
Una dintre investiţiile prioritare pentru primarul Daniel Muşat şi comunitatea din Milcoiu este introducerea gazelor în localitate. Este un proiect care se va realiza cu siguranţă, cu fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării. Este estimat la peste 200 de milioane de euro şi, cel mai probabil, se va derula prin asociaţia făcută de Milcoiu cu alte două comune, Dănicei şi Nicolae Bălcescu. În primă fază, se vor introduce în jur de 22 de kilometri de reţea de alimentare cu gaze, dar se au în vedere extinderi în toate satele.
Grădiniţă cu program prelungit la Tepşenari şi bază sportivă la Şcoala Milcoiu
În comuna Milcoiu, funcţionează două şcoli. Una la Tepşenari, cu clase I-IV, lângă care există şi o grădiniţă. Ei bine, aici, în ultimii ani, s-au executat lucrări de modernizare şi clădirile oferă condiţii bune pentru elevi şi preşcolari. În scurt timp, se va construi încă un corp care, cel mai probabil, va deveni grădiniţă cu program prelungit. Cealaltă şcoală, cu clase V-VIII, funcţionează în satul Milcoiu şi, la fel, este recondiţionată. Este necesară, în schimb, o bază sportivă, iar Daniel Muşat s-a angajat să o facă în câteva luni.
Centrul de permanenţă, modernizat
Pentru că şi sănătatea este un domeniu extrem de important, primarul Daniel Muşat a acordat o atenţie aparte acestui capitol. Astfel că, în ultimii ani, a modernizat centrul de permanenţă din localitate, unde 7 medici sunt în slujba pacienţilor şi urmează deschiderea unui cabinet stomatologic. Daniel Muşat doreşte ca, la Milcoiu, să existe şi farmacii, aşa că a reiterat faptul că pune la dispoziţia lanţurilor de farmacii interesate spaţiul necesar şi orice alte condiţii pe care, legal, le poate oferi.
Biserică nou la Vâgani. Cea veche nu mai prezintă siguranţă
La Milcoiu, există şi 5 biserici, iar primarul Daniel Muşat le-a sprijinit de fiecare dată când preoţii parohi l-au solicitat, atât pentru reparaţii la lăcaşele de cult, cât şi pentru amenajări la cimitire sau curţi. În prezent, edilul a început proiectarea unei noi biserici, la Vâgani. Cea veche nu mai prezintă siguranţă, aşa că, fie cu finanţare prin CNI, fie cu ajutor de la Ministerul Culturii, trebuie realizată o altă construcţie.
Extinderea şi îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă
Sistemul de canalizare din Milcoiu măsoară în prezent 6 kilometri şi cuprinde o staţie de epurare, iar cel de apă are 27 de kilometri şi acoperă toate satele, mai puţin Şuricaru, pentru care Daniel Muşat are un alt proiect. A depus deja documentaţia la CNI şi urmează să-l implementeze. În planurile pentru perioada imediat următoare mai intră extinderea reţelei de apă, la Şuricaru (2 kilometri), dar şi realizarea unei camere, la Comanca, pentru captarea apei şi mărirea debitului din sistem.
Târg la Ciuteşti – Lunca
Daniel Muşat nu renunţă la ideea amenajării unui târg, cel târziu în 2021, după ce şi localnicii i-au întărit convingerea că este necesar un astfel de loc. Amplasamentul pe care l-a ales este Ciuteşti Lunca şi nu va fi un spaţiu destinat doar comercializării produselor agro-alimentare. Se vor putea vinde şi cumpăra inclusiv animale.
Continuă înlocuirea lămpilor vechi la sistemul de iluminat public
O preocupare permanentă a lui Daniel Muşat a fost şi este starea DN 7, pe raza localităţii Milcoiu. De aceea, are o comunicare permanentă cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi le semnalează orice problemă care apare, în aşa fel încât drumul să prezinte siguranţă, iar evenimentele neplăcute să fie evitate.
Administraţia publică locală a avut grijă ca, pe timp de noapte, principalele căi de acces din comună să fie iluminate, iar în acest sens a făcut câteva investiţii importante. Dacă, acum 4 ani, sistemul de iluminat public era unul învechit şi care presupunea costuri mari de întreţinere, la ora actuală, în satele Milcoiu, Tepşenari, Ciuteşti şi Izbăşeşti (parţial), există în jur de 500 de lămpi noi, cu LED-uri. Urmează montarea altor 250 la Izbăşeşti, Şuricaru, Ciuteşti şi Căzăneşti.
Cămin cultural în satul Milcoiu
O veste bună este şi faptul că cererea de finanţare depusă recent de Daniel Muşat, pentru construirea unui cămin cultural în satul Milcoiu, a fost aprobată de CNI. Obiectivul a intrat în lista sinteză. Până la finalizarea acestui proiect, activitatea culturală din comună se concentrează la Centrul Cultural Tepşenari, o clădire modernă, cu scenă, recent recondiţionată şi dotată.
Cadastrare gratuită în toată localitatea
În lista proiectelor de viitor ale primarului Daniel Muşat, în plus faţă de cele deja prezentate, mai intră: • reabilitarea primăriei • extinderea sistemului de iluminat public (încă 3 kilometri) • amenajarea trotuarelor pe marginea DN 7 • cadastrarea gratuită în toată localitatea • construirea rigolelor pe marginea drumurilor asfaltate • podeţe, în zonele în care lipsesc şi sunt necesare • continuarea asfaltării.
Multe dintre proiectele viitoare vor fi realizate în regie proprie de primărie, deoarece Daniel Muşat a mai reuşit un lucru important: a dotat administraţia publică locală cu buldoexcavator şi accesorii, tractor cu remorcă şi urmează alte echipamente, cum ar fi un tocător de vegetaţie ş.a.m.d..
Proiectele privind autostrada Sibiu – Piteşti şi calea ferată Vâlcea – Vâlcele, mine de aur pentru Milcoiu
„Voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca, în perioada 2020-2024, să profităm de faptul că, foarte aproape de noi, va fi autostrada Sibiu – Piteşti. Comuna Milcoiu are potenţial de dezvoltare şi cât mai mulţi posibili investitori trebuie să audă acest lucru. De asemenea, voi continua să insist la Guvern, la parlamentarii care ne reprezintă la Bucureşti, pentru deblocarea, continuarea şi accelerarea proiectului privind construirea Căii Ferate Vâlcea – Vâlcele. Pentru Vâlcea, pentru Milcoiu, aceste obiective ar fi mine de aur!”, a declarat Daniel Muşat.
Comandat de Partidul Naţional Liberal / Realizat de SC VILSPOPRESS SRL / Cod Unic de Identificare AEP 21200012