Fără categorieLiga IV

Marius Gojnete, un campion printre jucătorii de la Posada Perişani

marius gojneteÎn 2007, Marius Gojnete a luat decizia de a înfiinţa echipa de fotbal Posada Perişani, împreună cu bunul său prieten, Daniel Duroi. În cei cinci ani de activitate neîntreruptă în fotbalul judeţean, trupa din Ţara Loviştei a înregistrat o perpetuă creştere valorică, pentru ca, luna aceasta, să devină campioana Ligii a IV-a şi să cucerească trofeul fazei judeţene a Cupei României. Puţini ştiu însă că Marius Gojnete este unul dintre cei mai buni sportivi de lupte greco-romane pe care i-a avut judeţul nostru în ultimele trei decenii. În acest material, vă vom prezenta câteva dintre picanteriile din viaţa fostului multiplu campion naţional.

Locurile 7 la Europene şi 5 la Mondiale

S-a apucat de lupte în 1988, la îndrumarea antrenorului Ilie Lupu, de la CSŞ-Chimia Rm. Vâlcea. Pe-atunci, maestrul a observat că puştiulică avea aptitudini fizice pentru acest sport. După doar un an de pregătire riguroasă, Marius a ajuns campion naţional, la categoria 63 de kilograme. Însă, la numai două săptămâni de când şi-a pus prima medalie strălucitoare la gât, o veste tragică s-a abătut asupra luptătorului: tatăl său urca mult prea devreme la cele veşnice. Durerea prilejuită de moartea părintelui a fost atât de mare, încât campionul nostru a decis atunci să se retragă din sport. Antrenorul Ilie Lupu l-a convins însă să meargă mai departe, pe drumul pe care-l începuse cu un an în urmă. „Domnul Lupu a fost mereu aproape de mine şi m-a ajutat să mă ridic atunci când eram la pământ. Mi-a fost ca un al doilea tată şi datorită lui m-am reapucat de lupte şi am devenit pentru a doua oară campion naţional. Graţie rezultatelor bune, am fost selecţionat în lotul naţional, de la Rădăuţi. Acolo, am stat în jur de trei ani. În 1991, am mers la Campionatele Europene din Ungaria, unde am terminat pe locul 7. A fost o performanţă extraordinară, mai ales că eu eram încă junior, dar concuram la seniori. Apoi, am participat la Campionatele Mondiale din Grecia. Aici am ieşit pe locul 5”, îşi aminteşte Marius Gojnete.

A plecat din ţară să-şi construiască un viitor

Din cauze unei probleme medicale apărute la unul dintre genunchi, campionul nostru nu s-a mai putut prezenta la următoarele competiţii europene. Şi-a satisfăcut stagiul militar la CS Steaua Bucureşti, unde a mai rămas doi ani de zile, devenind campion naţional cu echipa. „La acea vreme, vroiam să mă las de lupte. Am plecat din ţară, să-mi găsesc un serviciu bine plătit. Când m-am întors, aveau loc campionatele naţionale. Îmi aduc aminte că domnul antrenor Lupu mi-a tras o bătaie cruntă pentru că decisesem să renunţ mult prea devreme la sport. M-am apucat iar de antrenamente. Antrenorul mă urmărea şi dimineaţa şi seara, să fie sigur că mă pregătesc serios. Am tras tare şi am ieşit din nou campion, chiar dacă aveam o bună perioadă de când nu mă mai pregătisem. Mi-a zis antrenorul atunci că dacă voi câştiga aurul, la individual, cu Oltchim Rm. Vâlcea, voi primi din partea lui 100.000 de lei. Erau bani buni pe vremea aia”.

A făcut nunta cu banii dintr-un pariu cu Ilie Lupu

Cu banii primiţi de la Ilie Lupu, patru luni mai târziu, Marius avea să-şi unească destinul cu aleasa inimii lui, Gabriela, originară din comuna Perişani. Cu mult haz, eroul nostru ne-a dezvăluit prima impresie pe care a avut-o atunci când „a aterizat” în localitatea natală a partenerei sale. „Vă daţi seama, am fost la ea acasă, la Perişani, să văd şi eu unde stă. Când am ajuns acolo, am rămas trăsnit. Am zis că nu mai calc în viaţa mea pe-acolo. Între timp, totul s-a schimbat, iar comuna a devenit una dintre cele mai frumoase din judeţ, datorită investiţiilor realizate de primarul Ion Sandu. În fiecare week-end, de abia aştept să mă duc la ţară să mă relaxez”, a mai spus Gojnete. După ce s-a căsătorit, a renunţat să mai practice luptele şi şi-a dedicat timpul familiei. „M-am angajat prima dată ca body-guard, după care am plecat în Grecia, unde am stat doar o lună. Între timp, a născut soţia primul copil. Am început o mică afacere în Dovali şi, mai apoi, am deschis o firmă la Perişani. Afacerile nu mi-au mers deloc bine, aşa că m-am angajat la Badcom”, rememorează fostul campion.

Gojnete junior vrea să calce pe urmele tatălui său

Se spune că, în general, talentul se moşteneşte. Fiul lui Marius Gojnete a ajuns şi el să practice luptele greco-romane. Mihai este antrenat tot de Ilie Lupu, în speranţa că va depăşi performanţele tatălui său. „L-am dus prima dată la fotbal, dar nu i-a plăcut. Lui îi place mai mult munca brută, nu fineţurile. Sper ca anul viitor să fie campion. Are 14 ani şi 63 de kilograme”, spune tatăl cu încredere. În fine, anii au trecut, iar fostul campion naţional şi-a făcut la Perişani o casă mică, cochetă şi cu o grădină care i-ar face invidioşi pe mulţi dintre noi. În timpul liber, este vicepreşedintele echipei de fotbal Posada, alături de care a trăit la maxim toate meciurile cu miză din campionat. „Îmi aduc aminte că, acum vreo şase ani, stăteam într-un bar, împreună cu Daniel Duroi şi cu domnul primar Ion Sandu. Am decis atunci să înfiinţăm o echipă de fotbal. Îmi amintesc şi acum ce spunea domnul primar: «Cum, mă, Mariuse, să facem noi o echipă? N-avem bani, n-avem jucători, n-avem nimic!» Împreună cu Daniel, am reuşit să transferăm primii fotbalişti şi ne-am înscris în campionat”, a mai precizat Gojnete senior.

„La fotbal, eram nişte râşi! Nu ştiam să batem nici măcar un aut!”

Ceea ce avea să urmeze a fost de cascadorii râsului, de filmuleţele acelea care te dau pe spate şi pe care le savurezi pe Youtube. Posada pierdea pe linie în Liga a V-a – vorba aceea – chiar şi atunci când juca singură. „Eram toţi nişte râşi. Eram un dezastru. Pierdeam la 10, 11 goluri diferenţă. Nu ştiam nici măcar să batem corect un aut sau ce e ăla un ofsaid. Catastrofe!”. Primarul Ion Sandu nu a agreat deloc prestaţia „diamantelor” şi a pus piciorul în prag. A dat ordin să fie aduşi jucători care să nu se mai împiedice singuri pe teren. Aşa au sosit, cu timpul, foşti divizionari A, B şi C. „Domnului Sandu i se luase. Citea despre noi prin ziare că suntem nişte catacombe. Ce să mai! Timpul a trecut, iar Posada a ajuns, dint-o anonimă echipă din vârf de munte, să câştige tot în plan judeţean şi să meargă pe 20 iunie la barajul pentru promovare în Liga a III-a”, a conchis Marius Gojnete. (L.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button