Liga III

Liderul de sindicat de la Oltchim oferă asigurări:

diculoiu„Cât voi fi preşedinte al Sindicatului Liber Oltchim nu voi renunţa la fotbal”

Situaţia dificilă prin care a trecut cea mai puternică şi importantă companie din judeţul nostru, SC Oltchim SA, nu a afectat pe cât era de aşteptat şi echipa de fotbal ce activează în Liga a III-a. Au fost probleme ca peste tot, însă FC Oltchim rezistă în Liga a III-a, iar preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului, inginerul Mihai Diculoiu, în cadrul unui interviu promite că „povestea” va continua, chiar dacă în acest moment, nu este mulţumit de realizările fotbaliştilor, motiv pentru care a fost din nou schimbat antrenorul, în locul lui Vlădoi revenind pe bancă Deaconescu.
 
* FC Oltchim a terminat pe locul 8 turul de campionat. Cum apreciaţi comportamentul acesteia în actualul sezon?

Am terminat cum nu se poate de rău acest tur de campionat. S-au năruit în totalitate speranţele noastre, în ciuda măsurilor pe care le-am luat înainte de începerea turului, de schimbare a antrenorilor. N-a existat seriozitate din partea celor doi antrenori tineri, Bărbuţ şi Vlădoi, neseriozitatea pornind de la faptul că nu s-a făcut un cantonament profesionist, în urma căruia să se acumuleze capacitate de efort, inteligenţă pentru desfăşurarea unor idei tehnico-tactice corespunzătoare, în aşa fel încât să nu avem emoţii la nici un meci, fie el în deplasare sau acasă. Era posibil să aveam o echipă destul de competitivă pentru că sunt jucători care pot să răspundă la cerinţe. După meciul cu Lăpuşata, unde am pierdut uşor două puncte, a început degringolada. A mai fost şi acea înfrângere cu Juventus Bascov, o echipă care n-a acumulat decât şapte puncte, din care trei de la noi. Punctele câştigate la Corabia ne-au dat totuşi posibilitatea să terminăm, după un efort şi după o alergare de puncte nejustificată, pe locul 8. Un loc care nu ne face cinste, nu face cinste clubului, nu face cinste sponsorului Oltchim şi nu mă mulţumeşte pe mine, care întotdeauna, chiar dacă nu avem posibilitate financiară să activăm în Liga a II-a, mi-am dorit să terminăm pe primul loc. Acest lucru s-a întâmplat în 2006. Atunci, dacă eram ajutaţi şi lăsaţi să ne facem treaba, poate că deveneam echipa-fanion a judeţului, având în vedere că noi adoptăm o activitate managerială în care apelăm numai la jucători autohtoni, din municipiul Rm. Vâlcea şi avem pepiniera proprie la centrul de copii şi juniori, centru de care nu sunt mulţumit în totalitate.

* Spuneţi-ne mai multe despre Centrul de Copii şi Juniori al clubului!

Aici există o slabă activitate din partea instructorului Gaiţă, care nu are nici măcar numărul suficient de jucători pentru a disputa partidele din cadrul campionatului de juniori republicani. O activitate mai bună, singurul pot să spun, o are Deaconescu, ceva mediocră Lazăr, iar Catargiu are deja copii de vârstă mai mică şi poate în scurt timp va contribui şi el cu jucători necesari Oltchimului. La ora actuală, însă, ne punem bază pe un număr de 10 jucători din lotul de juniori şi cred că în returul acestui campionat vom face o infuzie, astfel încât să avem de fiecare dată câte trei-patru juniori în teren. Aici era şi concepţia greşită a celor doi antrenori, Bărbuţ şi Vlădoi, ulterior numai Vlădoi, care apelau numai la 11 jucători, dintre care doi juniori şi dacă se accidenta unul, spuneau că, vezi Doamne, nu avem cu cine să jucăm. Ori lotul era de 24 şi trebuiau folosiţi toţi.

Se pregăteşte construirea unei noi baze sportive

* FC Oltchim s-a bazat pe juniori, în special pe jucători din propria pepinieră. Dar se pare că nu prea mai vin copiii să facă fotbal la Oltchim. Care credeţi că ar fi cauza?

Întotdeauna ne-am bazat şi ne vom baza pe jucători din propria pepinieră. Este adevărat, însă, noi nu avem tocmai condiţiile celor de la CSM, pe care fiecare părinte şi le doreşte în momentul când duce copilul la fotbal. Totuşi, cel mai dramatic capitol la noi îl reprezintă selecţia. Ea nu se face în aşa fel încât să se poată cerne jucătorii de perspectivă şi cei cu părinţi care sunt interesaţi doar ca băiatul lor să facă sport, nu şi performanţă. Aici trebuie să lucreze instructorii, să caute jucători sau talente pentru a deveni jucători. Un alt motiv pentru care copiii nu mai vin în număr mare la fotbal este reprezentat de incertitudinea determinată de faptul că primăria nu a ţinut „cu dinţii” la această bază sportivă, construită cu mari sacrificii de generaţii de salariaţi ai SC Oltchim SA. Dar până la urmă, chiar dacă ea va fi refolosită de către proprietarul de drept al terenului, trebuie spus că Oltchimul este pregătit să joace pe orice bază sportivă. Nu renunţăm la echipă şi suntem chiar interesaţi să construim o nouă bază sportivă, un stadion cu tribune, modern. Oltchimul speră ca lupta pe care a desfăşurat-o în anul 2009 să nu fie în zadar şi să înceapă să funcţioneze la capacitate maximă în trimestrul doi al anului 2010. De aici va veni şi posibilitatea să ne construim o bază sportivă proprie.

* V-aţi gândit la amplasamentul unei noi baze sportive?

Nu, urmează să găsim un teren pe raza municipiului Rm. Vâlcea. Avem nevoie cel puţin 40 de mii de metri pătraţi, în aşa fel încât să putem construi o bază sportivă, la nivelul care este necesar şi la standardele impuse.

Stadionul „Municipal” i-ar putea găzdui pe „chimişti” în retur

* Dacă la începutul anului 2010 se va pune problema să părăsiţi stadionul, în retur unde veţi juca?

Vom juca acolo unde vom avea posibilitatea. Putem juca şi în afara municipiului, dar cred că vom găsi să jucăm în Rm. Vâlcea. Ar trebui să putem juca inclusiv pe terenul de la CSM. Cred că suntem în relaţii destul de bune cu conducerea şi cred că înţelege şi primăria că nu trebuie să ne elimine în acest mod, să nu mai putem activa în municipiul Rm. Vâlcea.
Totuşi, reamintesc că Sindicatul Liber Oltchim este proprietarul pe toate dotările care sunt la ora actuală pe baza sportivă şi proprietarul de drept al terenului, în urma retrocedării de către primărie, trebuie să se gândească că are o obligaţie legală să ne despăgubească. Dacă nu va fi înţelegere între Sindicatul Liber Oltchim şi proprietarul rezultat în urma retrocedării, va exista un proces în care legiuitorul va arăta care este partea cuvenită fiecăruia, pentru că munca salariaţilor de la Oltchim trebuie să rămână în mâinile membrilor de sindicat.

„Crăciunescu ar trebui să vină cu capul în jos în Râmnic dacă se va distruge o bază sportivă”

* S-a pus, totuşi, problema să părăsiţi baza sportivă?

Până acum, niciodată. Chiar dacă suprafaţa unde sunt terenurile de tenis, tribunele şi terenul de bitum a fost retrocedată, nu a venit nimeni să ne spună să părăsim baza. Am înţeles că în spatele acestei retrocedări ar fi vorba şi despre Crăciunescu, fostul arbitru, care mai venea pe acolo şi se bucura, în loc să aibă remuşcări că au muncit nişte oameni la această bază sportivă. Un om care provine din fotbal, ar trebui să lupte ca această bază sportivă să fie un punct de atracţie pentru practicarea sportului. Nu cred că e proprietarul terenului, dar l-am văzut pe acolo şi probabil că are nişte interese, afaceri imobiliare sau de altă natură. În condiţiile în care se va distruge această bază sportivă, ar trebui totuşi să vină cu capul în jos când trece prin municipiul Rm. Vâlcea.

* S-au produs de-a lungul timpului dese schimbări pe banca tehnică a Oltchimului. Au avut ele efectul scontat?

În cursul anului 2009, cred că au fost cele mai puţine schimbări, plecând de la schimbarea lui Deaconescu, cu acest cuplu, Bărbuţ-Vlădoi, după aceea Vlădoi şi revenirea lui Deaconescu. Eu nu doresc să dau afară aceşti instructori, să-şi piardă locurile de muncă. Am căutat să-i rotesc, gândindu-mă şi la faptul că ei au văzut greşelile pe care le-au făcut şi revenind a doua sau a treia oară pe banca tehnică, pot să fie mult mai competitivi şi mult mai pretenţioşi cu cerinţele faţă de jucători. În ultimul timp, însă, am avut parte de o surpriză neplăcută de la Gaiţă, căruia i-am propus să preia echipa în două rânduri, sperând că înţelege că pentru salariul pe care-l ia, trebuie să răspundă la cerinţele clubului. M-a refuzat şi probabil că în scurt timp el va părăsi legătura cu clubul Oltchim, se va orienta în altă parte. Pentru că din acest refuz se deduce că nu prea mai are plăcere să lucreze cu FC Oltchim. Nu mai vrea! Probabil omul are alte surse de venit, pe la Şirineasa, alte treburi, pe care eu nu le ştiu. Are perspective că acolo se va face un teren de fotbal, o echipă poate chiar de Liga a III-a, pentru că e un primar acolo care se zbate. Rezultate nu prea a avut, deşi eu i-am dat voie să antreneze la Şirineasa cu o condiţie: dacă nu clasează echipa pe primul loc, nu-l mai las. Probabil voi face lucrul acesta. Să se ducă acolo unde îi place, la Şirineasa, dacă asta e alegerea lui.

„Nu simt vremuri grele la nivelul FC Oltchim”

* Se anunţă vremuri grele pentru fotbalul vâlcean şi nu numai. Cum vedeţi situaţia FC Oltchim în 2010?

Eu nu simt vremuri grele, cel puţin la nivelul FC Oltchim. Dimpotrivă, singura grija a fotbaliştilor este să se pregătească, să joace fotbal, să obţină rezultate, să termine pe locul 1, să fie apreciaţi de public, să aibă tribunele pline şi să se plimbe prin centrul oraşului liniştiţi, să-i oprească microbiştii şi să le mulţumească pentru că au posibilitatea să vadă un fotbal de calitate. Nu mă interesează un rezultat întâmplător, ci victorii obţinute în urma unui joc spectaculos.

* Nu s-a pus niciodată problema să renunţaţi la fotbal?

Nu, niciodată, cel puţin cât voi fi eu preşedinte al Sindicatului Liber Oltchim, nu voi renunţa în a avea o echipă de fotbal în Liga a III-a, a avea un centru de copii şi juniori.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button