Social

La Bălceşti, aleşii locali au aprobat înfiinţarea unui centru de permanenţă şi primiri urgenţe

În şedinţa de vineri, primarul PSD Ion Curelaru şi consilierii locali din Bălceşti au analizat din nou situaţia de la spital. Deşi au atacat în instanţă decizia Guvernului privind închiderea acestei unităţi medicale, autorităţile şi aleşii din Bălceşti au luat în calcul posibilitatea înfiinţării unui centru pentru persoane vârstnice cel puţin în ideea de a salva locurile de muncă ale celor 25 de angajaţi care au continuat să lucreze la spital, neremuneraţi, chiar şi după desfiinţarea acestuia.
La şedinţa CL Bălceşti, au ţinut să participe preşedintele CJV, Ion Cîlea, directorul economic Mircea Predescu, consilierul judeţean Marin Victor, localnici şi medici, toţi aceştia manifestând interes faţă de soarta spitalului.

Ion Cîlea, Marin Victor şi Mircea Predescu au participat la şedinţă

În debutul dezbaterii, viceprimarul PSD Ion Beiu a întrebat specialiştii dacă demersul CL privind înfiinţarea centrului pentru persoane vârstnice influenţează cumva procesul prin care comunitatea din Bălceşti a atacat decizia Guvernului de a desfiinţa spitalul din localitate. Răspunsul a venit de la Ion Cîlea, care a precizat că „în cazul în care se câştigă în instanţă, iar hotărârea Guvernului este anulată, CL Bălceşti va ţine o nouă şedinţă, prin care va stabili reînfiinţarea spitalului şi, evident, se va retrage materialul de acum”. „În instanţă, au fost atacate două hotărâri. Prima este 212, care vizează înfiinţarea căminelor de bătrâni. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au făcut nişte contestaţii. Prima a fost respinsă, a doua a fost admisă. Acum, pe 18 mai, e termen la Curtea de Apel. În cazul celeilalte hotărâri atacată în instanţă, 345, care nu dă voie Spitalului din Bălceşti să facă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, Guvernul a cerut strămutarea procesului la o altă curte de apel, probabil acolo unde au ei aranjate lucrurile. Cererea de strămutare va fi analizată pe 13 mai, la ÎCCJ. Indiferent cine e aici şi ce va comenta, asta e o şmecherie prin care Guvernul PD-L doreşte să tragă de timp, ca noi să pierdem şi spitalul şi căminul de bătrâni. De aceea, trebuie să vă grăbiţi să luaţi o hotărâre”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean. Aleşii locali n-au înţeles prea bine această explicaţie, motiv pentru care au cerut date suplimentare: „Noi ştim că CL Bălceşti poate desfiinţa sau înfiinţa spitalul. Dacă, acum, aprobăm desfiinţarea spitalului şi înfiinţarea căminului de bătrâni, atunci acţiunile în instanţă nu pică automat?”.

La parter – centru de permanenţă şi primiri urgenţe, iar la etaj cămin pentru persoane vârstnice

Pentru a-i lămuri, Ion Cîlea a revenit: „Nu dumneavoastră desfiinţaţi sau înfiinţaţi spitalul. Conform legii, puteţi să propuneţi, Ministerul Sănătăţii avizează, iar Guvernul decide, ia hotărârea. Noi, eu, primarul, domnul Predescu am fost de „n” ori la Minister. Am vorbit cu doi secretari de stat şi, în final, şi cu ministrul. Ne-au spus că, dacă nu ne grăbim, sunt alţii care se vor mişca mai repede şi vor obţine banii pentru cămine. Şi, vă spun, nu sunt bani suficienţi pentru toate căminele pentru persoane vârstnice din ţară. Dacă nu ne mişcăm repede, pierdem şi spitalul şi căminul. Asta e problema!”, a avertizat liderul PSD. El a adăugat, însă, că speră ca, în instanţă, să se câştige reînfiinţarea spitalului, iar lucrurile să revină la normalitate. „Bandiţii ăştia au desfiinţat spitalul, dar sigur că noi trebuie să ne gândim în primul rând la cei peste 50 de mii de locuitori din zona Bălceşti care au nevoie de servicii medicale. Noi am analizat toate variantele, iar structura asupra căreia am căzut de acord ar fi înfiinţarea unui centru de permanenţă şi primiri urgenţe, cu un sector de spitalizare de zi, cu 5-7 paturi. E nevoie de minim 5 medici specialişti în urgenţe, de 10 asistente şi de un personal auxiliar. Pentru asta, primim o ambulanţă nouă, dotată cu tot ce trebuie. Aceasta va trebui să aibă personal, la fel ca şi celelalte două existente la Serviciul de Ambulanţă Bălceşti. Am discutat cu domnul primar, cu medicii, şi pe marginea acestui subiect, iar ca locaţie, noi am propune o aripă a parterului spitalului. Etajele I şi II vor fi destinate bătrânilor. Ar fi o soluţie de moment, singura se pare, dar sper că nu va mai dura mult şi se va schimba guvernul. Dacă intrăm noi la guvernare, vă asigur că vom reînfiinţa spitalul”, a completat Ion Cîlea.

Ion Curelaru: pacienţii nu vor plăti nimic pentru serviciile medicale

La rândul său, primarul Ion Curelaru a explicat că varianta pusă în discuţie de preşedintele CJV este cea mai viabilă, în condiţiile actuale. „Consiliul Local va pune la dispoziţia medicilor spaţiile şi aparatura. Acest centru trebuie să funcţioneze în aşa fel încât pacienţii să nu plătească pentru serviciile medicale de care beneficiază, iar 24 de ore din 24 să existe medici specialişti în urgenţe, pregătiţi să ajute pacienţii aflaţi în stare gravă. Pentru funcţionarea centrului, vor fi asigurate fonduri de la CAS. Cu aprobările, e simplu. Cum a spus şi domnul preşedinte, mergem noi şi le luăm. Trebuie să facem ceva şi rapid. Zilele trecute, a văzut domnul doctor Delian Ionescu, în decurs de o jumătate de oră, era să moară alţi trei oameni. Ideal era ca Guvernul să nu ne desfiinţeze spitalul, dar a făcut-o, iar noi trebuie să facem ceva. Pentru cei peste 50 de mii de locuitori din zona Bălceşti, e o dramă doar să ştie că nu au un spital unde să se poată duce în caz de forţă majoră. Oamenii au copii, oamenii sunt săraci, mulţi sunt bătrâni… Imaginaţi-vă ce înseamnă să trăieşti cu această spaimă, că ceva poate să ţi se întâmple ţie sau copilului, iar cel mai apropiat spital e la 100 de kilometri distanţă. Peste câteva luni, vine iarna. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va putea întâmpla atunci. Cu două ambulanţe, ar fi imposibil să facem faţă”, a afirmat edilul social-democrat. Cu privire la viitorul cămin pentru persoane vârstnice, Ion Curelaru a spus că „trebuie tratată cu atenţie şi problema numărului de paturi”. „În judeţ, sunt 500 de cereri în aşteptare pentru persoane vârstnice care doresc să fie preluate de un astfel de cămin. Putem merge pe aproximativ 50-60 de paturi, ceea ce ne-ar permite să-i păstrăm cei 25 de angajaţi de la spital, pe care, sigur, nu-i putem lăsa pe drumuri. Bineînţeles, însă, că se vor mai putea face angajări, pentru că o parte din personal se va duce la centrul de permanenţă şi primiri urgenţe. De asemenea, sunt anumite temeri că, dacă facem centru pentru persoane vârstnice la spital, se elimină orice şansă de a mai avea vreodată spital în Bălceşti. Să dea Dumnezeu să avem această şansă, pentru că vă garantez că nu o vom rata. Poate că va fi şi un alt guvern, mai ancorat în realitate, care va înţelege necesitatea unui spital în această zonă. Dar, revenind, domnul preşedinte Cîlea a spus foarte clar: dacă e necesar să mutăm bătrânii în altă parte pentru a reface spitalul aşa cum era, dânsul, CJ, DGASPC vor prelua aceşti bătrâni la Lădeşti sau în alte centre”, a explicat primarul Curelaru. În intervenţia sa, dr. Delian Ionescu a precizat că „în condiţiile în care CL aprobă înfiinţarea centrului de permanenţă şi primiri urgenţe, de săptămâna viitoare, centrul poate fi funcţional, pentru că există aparatura necesară şi toate condiţiile”.
În urma votului dat vineri de consilierii locali din Bălceşti, s-a aprobat propunerea privind desfiinţarea fostului spital şi înfiinţarea căminului pentru persoane vârstnice la etajele 2 şi 3 ale unităţii medicale. Căminul va avea 70 de paturi şi maxim 35 de angajaţi, în care vor fi incluşi şi salariaţii fostului spital. De asemenea, activitatea sa va fi finanţată de Ministerul Muncii. Nu în ultimul rând, conform concluziilor dezbaterilor, s-a aprobat înfiinţarea unui centru de permanenţă şi primiri urgenţe într-o aripă a fostului spital.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button