Social

Între real și virtual sunt peste 50 de nuanțe și culturi

Ce legătură poate fi între economie socială și realitate virtuală? Bine, realitatea virtuală are legătură cu orice. Iar economia socială se pliază pe toate ramurile… economice. Inclusiv tehnologii înalte. Și educație multiculturală. Și incluziune socială. Și tot ceea ce ne poate face pe noi, ca oameni, mai buni.
Asociația pentru Promovarea și Susținerea Economiei Sociale a apărut cu 6 ani în urmă tocmai din dorința unor oameni inimoși de a construi o lume mai frumoasă pentru toți. Participarea în proiectul ”Virtual Intercultural Reality Active Learning for local communities” (Educație interculturală activă prin realitate virtuală pentru comunitățile locale) finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus + componenta KA2 – parteneriate strategice pentru educația adulților (despre care am mai povestit în ultimii 2 ani) a reprezentat o nouă etapă în evoluția noastră ca organizație dar și în dezvoltarea personală, ca oameni, a tuturor membrilor, voluntarilor și colaboratorilor noștri implicați în activitățile proiectului.
Timp de doi ani și jumătate, alături de alte 4 organizații – compania Ney (coordonatorul proiectului) și Universita per Stranieri din Perugia – Italia, Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (HIGGS) – Grecia și Centrum Edukacji i Badań Społecznych (CEBS) Polonia au construit o ”trusă de instrumente” care să sprijine orice profesionist în educația adulților să poată utiliza filmele VR (care se pot realiza mult mai ușor și mai ieftin decât am crede) în educația multiculturală a comunităților mici – în special a celor care se întâlnesc pentru prima dată cu grupuri de migranți.
Toate produsele intelectuale realizate în cadrul proiectului – disponibile pe pagina noastră de web: https://viral.nkey.it/ro/ și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VIRALforLocalCommunities au fost discutate în detaliu la evenimentul de multiplicare derulat joi, 1 iulie 2021, la Cugir – județul Alba.
Evenimentul – derulat pe parcursul întregii zile – a reunit 27 de participanți din județele Alba, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Vâlcea, reprezentanți ai unor instituții publice (Primăriile orașelor Cugir – Alba și primăria Călimănești – Vâlcea, Instituția Prefectului – Alba, SPAS Cugir, Centrul Europe Direct Vâlcea etc.) birouri parlamentare, instituții de învățământ (Universitatea de Vest -Timișoara, Colegiul Tehnic Ion D Lzăerescu – Cugir) ONG-uri cu activitate marcantă în incluziunea migranților (Institutul Intercultural Român – Timișoara, Asociația Job în Sibiu) dar și a minoritățior etnice (Asociația Cultură și Tradiție Rom&Gal, Fanfara Transilvania din Cugir etc.) dar și societăți comerciale care își propun să angajeze sau au deja angajați din rândul migranților.
Participanții au apreciat în mod deosebit filmele VR create în cele 4 țări – disponibile pe pagina proiectului: https://viral.nkey.it/ro/video/ – testarea acestora (cu ajutorul ochelarilor VR) reprezentând principala atracție a evenimentului.
Nu în ultimul rând participanții au identificat, în cadrul atelierului din a doua parte a evenimentului, mai multe proiecte și activități viitoare bazate pe materialele didactice produse de ei 5 parteneri ai proiectului ”Virtual Intercultural Reality Active Learning for local communities”

 

 

Articole Similare

Back to top button