Administratie

Independenţă energetică, la Păuşeşti Otăsău, pentru şcoli şi celelalte instituţii! Se pun bazele amenajării mai multor parcuri fotovoltaice

Anual, facturile la energia electrică la Păuşeşti Otăsău, pentru iluminat public, şcoli, primărie şi celelalte instituţii, depăşesc 130.000 lei (1,3 miliarde lei vechi). Primarul Cătălin Avan speră ca în scurt timp localitatea să devină independentă din punct de vedere energetic, iar banii economisiţi să poată fi utilizaţi pentru alte investiţii de interes pentru localitate. În acest sens, a demarat mai multe proiecte, obiectivul fiind amenajarea unor parcuri fotovoltaice.
”Aveam un teren în Zăvoi, unde era groapa de gunoi a comunei. Când am venit la Primărie, viceprimar, am igienizat zona, iar între timp am intabulat terenul şi e inclus în cartea funciară a localităţii. E al Primăriei, iar acum îl scoatem la concesiune. Sunt 1,8 hectare, suprafaţă ideală pentru amenajarea unui parc fotovoltaic. Nu ne permitem să devenim noi producători de energie, pentru că implică nişte costuri şi altele pe care nu le putem realiza în acest moment, dar vom avea multe avantaje. Încasăm bani pe concesiune, impozit pe teren, iar dacă va concesiona o societate din Păuşeşti, va fi şi mai bine, pentru că toate impozitele directe vin la Primărie. Sunt sume importante. Un antreprenor spunea că un hectar de teren pe care sunt amplasate panouri fotovoltaice i-a adus venituri între 140.000 şi 200.000 de euro. În paralel, lucrăm cu un consultant pentru căminele culturale. Avem proiect pentru reabilitarea a două clădiri publice pe PNRR şi pentru anveloparea şi încălzirea dispensarului. Vom monta şi pe acestea panouri solare care vor pompa energie în sistem. Am pus deja panouri pe o şcoală, cu capacitate de 27 de KW. Încă nu ne-au racordat la reţea. Urmează să semnăm contractul, să putem să injectăm în reţea. Inclusiv în islaz, unde avem pârtia de săniuţe, vom amplasa panouri solare, astfel încât să ne asigurăm independenţa energetică, la un moment dat. Terenul din Zăvoi, pe care îl vom da în concesiune, e foarte bine poziţionat şi avantajul cel mai mare este că avem reţea de medie tensiune la 150 de metri de teren, deci nu e necesară niciun fel de investiţie care nu e eligibilă de la Distribuţie Electrică Oltenia. La şcoală, le-am pus în decembrie. Vedem ce mai putem pune pe dispensar, pe cele două cămine”, a explicat Cătălin Avan, primarul din Păuşeşti Otăsău.

Articole Similare

Back to top button