Social

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru OUG 72/2016. Din Vâlcea, doar liceul din Lădeşti a fost inclus în program

Săptămâna aceasta, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 72/2016 privind aprobarea Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Din Vâlcea, doar Liceul Teoretic din Lădeşti a fost inclus în program, iar potrivit primarului Ion Lixandru valoarea alocată unităţii de învăţământ din comuna sa, pentru anul şcolar 2016-2017, este de 4,01 miliarde lei vechi. Conform articolului 2 din Hotărârea de Guvern, suportul alimentar constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, care nu trebuie să conţină aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust. Uleiul folosit trebuie să fie de calitate superioară şi se utilizează o singură dată. Dacă se foloseşte ceapă, aceasta nu se prăjeşte, ci se înăbuşeşte cu apă. Sarea iodată utilizată nu trebuie să conţină antiaglomeranţi sau alt aditiv. Un alt principiu impus este şi evitarea asocierii alimentelor din aceeaşi grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun, nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb, se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiţi; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 şi felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluşte şi friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume). În normele metodologice, se insistă şi pe evitarea mâncărurilor care presupun un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile (exemplu: iahnia de fasole cu iaurt sau cu compot). De asemenea, nu se permit tocături prăjite, iar ouăle trebuie servite ca omletă la cuptor, nu ochiuri româneşti sau prăjite. Guvernul a recomandat îmbogăţirea raţiei în vitamine şi săruri minerale prin folosirea de salate din crudităţi şi adăugarea de legume-frunze în supe şi ciorbe. A interzis cremele cu ouă şi frişcă, maionezele şi ouăle fierte (nesecţionate după fierbere). Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineaţa zilei în care se serveşte, iar unităţile de învăţământ au obligativitatea de a păstra 48 ore probe din alimentele servite copiilor.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button