Liga IVLiga VDiverse

Fotbalul judeţean, sub guvernare liberală

fotbal pnlVineri, în a treia zi a lunii decembrie, a fost mare forfotă în Sala Traian din Rm. Vâlcea, acolo unde a avut loc Adunarea Generală Ordinară pentru votarea persoanelor cu rol decizional în cadrul structurilor de conducere ale Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea. La această întrunire, organizată o dată la patru ani, au participat reprezentanţii asociaţiilor şi cluburilor de fotbal din judeţ, la nivel de seniori şi juniori. Printre VIP-urile prezente în sală, s-a numărat şi deputatul PNL, Cristi Buican, care a privit cum reprezentanţii formaţiunii sale politice îşi zdrobesc adversarii înscrişi în bătălia pentru un post de conducere.

E vremea gândirii de dreapta

Nu mai e nici o enigmă că majoritatea echipelor de fotbal angrenate în cele două eşaloane ale judeţului sunt finanţate de persoane cu adeziune la PNL. Numai pe prima scenă a Vâlcii se regăsesc nouă competitoare care aparţin de primării conduse de liberali sau de oameni de afaceri dedicaţi trup şi suflet doctrinei de dreapta. Per total, nouă grupări sunt de culoare galbenă, adică jumătate din participantele din Liga a IV-a, iar la „Onoare” situaţia nu e prea diferită.

Stan Prodan şi Florin Mănoiu s-au contrat inutil minute în şir

La alegerile AJF de anul acesta, a luat parte şi Stan Prodan, nimeni altul decât mâna dreaptă a lui Vasile Avram, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF. Prodan a fost prezent la eveniment pentru a conduce alegerile, a valida dosarele candidaţilor şi a supraveghea buna desfăşurare a evenimentului. În preambulul şedinţei Adunării Generale, membrul CCA a avut şi câteva contre puternice cu Florin Mănoiu, cel care trebuia să cadideze la funcţia de preşedinte al forului fotbalistic judeţean, însă, până la urmă, acesta nu a mai intrat în cursă. Astfel, oficialul FRF nu i-a acceptat candidatura singurului adversar al lui Pintilie, justificându-şi decizia prin faptul că Mănoiu nu îndeplinise două din condiţiile necesare: de a dovedi că are 12 clase absolvite (vă vine să credeţi câtă şcoală vă trebuie la cea mai înaltă funcţie în AJF?) şi că nu are antecedente penale. „Domnul Mănoiu nu a prezentat diploma de bacalaureat sau alt document prin care să ateste că este absolvent de liceu şi nici cazierul prin care să dovedească faptul că nu are antecedente penale. Aşadar, nu poate candida”, a spus direct şi la obiect Prodan. Replica lui Mănoiu a venit rapid către „judecătorul” său: „Scrie cumva în statut că trebuie să aduc aceste acte? Dacă da, vă rog să-mi arătaţi unde” „Asta e un nonsens. E ca şi cum dumneavoastră aţi spune că aveţi 60 de ani, doar că nu deţineţi buletin să dovediţi asta. Noi cum să vă credem?”, a fost răspunsul final venit din partea oficialului FRF. În fine, după lungi dezbateri fără folos, Pantelică Anghelescu (de la Conexin Runcu) a propus ca, pe viitor, statutul să fie elaborat mult mai concret, pentru a nu mai lăsa tuturor motive de interpretare. Aşadar, s-a trecut la alegerea preşedintelui, prin vot deschis, ca la clasa I, prin ridicare de mână.

Pintilie nu a înţeles nici până acum că votul secret e prima cale spre democraţie

În timpul procesului electoral din Sala Traian, precum şi după şedinţa de numire a persoanelor cu rol de decizie în cadrul AJF Vâlcea, am încercat să port unele discuţii constructive cu persoanele angrenate direct sau indirect în evenimentul din 3 decembrie 2010. Care a fost tema? Faptul că, deşi a fost candidat unic – adică nu avea cine să i se opună – Constantin Pintilie nu a avut, totuşi, tăria de caracter şi curajul necesar să organizeze alegeri secrete, adică fiecare reprezentant de echipă să-şi exprime votul fără ca ceilalţi din sală să se uite la el şi să-l critice pentru alegerea luată. Ca să dăm un alt exemplu pertinent, ce-ar fi ca, la prezidenţialele de stat, să existe, totuşi, doar un singur candidat, iar procedura de desemnare să fie prin ridicare de mână? Asta ar însemna ca, în România, 13 milioane de cetăţeni să fie aduşi în pieţe publice şi să ridice mânuţa, pentru ca, mai apoi, aceştia să fie număraţi (nu la ouă!) pentru a vedea dacă se îndeplineşte criteriul statutar de 50 plus 1. Ar fi o aberaţie, nu-i aşa? Personal vorbind, nu că m-ar interesa prea mult aceste alegeri, pentru că, până la urmă, vorba unui reputat om de fotbal: „Aşa fotbal, aşa preşedinte!”, nici acum nu îmi vine să cred că nu a existat cineva care să fie contra lui Pintilie. Aşa ceva mai rar! Nicio abţinere, niciun contestatar! Cred că şi Iisus Hristos ar fi obţinut mai puţine voturi pe 3 decembrie, dacă concura împotriva lui Pintilie. Facem pariu pe trei mentosane că, dacă votul ar fi fost secret, Pintilie ar fi avut cel puţin 10 opozanţi? Sufragiul unanim înregistrat în Sala Traian, adică fără niciun contestatar, lasă multe semne de întrebare, iar oamenii de fotbal vor avea destule de înghiţit până la următoarele alegeri. Problema e că aceştia vor dori, între timp, să se plângă cuiva de furtişagurile AJF-ului. Întrebarea e cui?

Moşul le-a adus bucurii lui Săraru şi Chiriţă

Pentru cele două posturi de vicepreşedinte din cadrul AJF au candidat patru oameni de fotbal: Nicolae Chiriţă, Dumitru Drăgănescu, Dan Săraru şi Viorel Neacşu. Dacă pentru primarul comunei Şirineasa bătălia se anunţa dinainte câştigată, datorită faptului că acesta este extrem de simpatizat şi, simultan, respectat, la nivelul judeţului, pentru cel de-al doilea fotoliu de „vice” Chiriţă şi Neacşu păreau a avea oarecum şanse egale, primul fiind susţinut în cursă de către liberali, cel de-al doilea de social-democraţi. La finalul sufragiului, scorul a fost zdrobitor în favoarea reprezentanţilor PNL: Dan Săraru a adunat 67 de voturi, iar Nae Chiriţă 52, în timp ce Viorel Neacşu şi Mitică Drăgănescu au primit 16 şi, respectiv, 8 „bonuri”.

Arena Vâlceană e citită chiar şi la FRF

Unul dintre puţinele momente interesante din cadrul Adunării Generale a fost acela în care invitatul special, Stan Prodan, a mărturisit în faţa oamenilor de fotbal precum şi a reprezentanţilor presei locale că, săptămânal, citeşte cu cea mai mare plăcere ziarul Arena Vâlceană. De altfel, Prodan spunea că se documentează permanent despre starea fotbalului vâlcean din publicaţia noastră.

Ia-l pe Mitică de unde nu-i!

Deşi anunţase că va face mare tam-tam în privinţa candidaturii „ilegale” a lui Pintilie, Mitică Cumpănaşu nu a mai fost prezent, până la urmă, la eveniment. Nu ne pronunţăm asupra motivului deciziei sale, dar cred că îl cunoaştem cu toţii, la cum au decurs lucrurile în sală.

Doar şase echipe sunt norocoase!

Inspirat din sloganul de la Loto 6 din 49, Jackie Pintilie a pregătit şi o surpriză echipelor din judeţ, donând gratuit câte un echipament sportiv unei echipe din cele patru serii componente de la „Onoare”, precum şi la Liga a IV-a. Astfel, în urma tragerii la sorţi, realizate de către arbitra de lot C, Roxana Glăvan, pe prima scenă a judeţului a ieşit câştigătoare ASA Hidroelectra Rm. Vâlcea, iar în Liga a V-a cele patru norocoase au fost Zorile Scundu, AS Căzăneşti, ALX Port Vale Mateeşti şi AS Pietrari. Şi la juniori, a fost premiat clubul Colegiului Naţional „Gib Mihăescu” din Drăgăşani.

Spârleanu şi Drăgănescu, responsabili de Liga a V-a

În cadrul aceleiaşi şedinţe, au fost desemnaţi, tot prin vot secret, şi doi reprezentaţi ai echipelor participante la „Onoare”. În această cursă, mult mai aprig disputată decât cea pentru vicepreşedinţie, au concurat şase oameni de fotbal: Titi Ţăpârlan (delegatul echipei Zorile Scundu), Ionel Spârleanu (primarul comunei Creţeni), Pantelică Anghelescu (sponsorul formaţiei Conexin Runcu), Mitică Drăgănescu (preşedinte la Forestierul Romani), Florin Mănoiu (din partea Unirii Tricolorul Goleşti) şi Mihai Diaconescu, preşedintele grupării Unirea Tomşani. Alesul local din comuna Creţeni a întrunit cele mai multe sufragii, 25, alături de Mitică Drăgănescu (20), ambii fiind însărcinaţi cu reprezentarea ultimului eşalon competiţional. Pe următoarea treaptă a clasării s-a situat Diaconescu (16), Mănoiu (11), Anghelescu (10) şi Ţăpârlan (8).

Nicon Diaconeasa va fi patru ani un şef mai mic

La Liga a IV-a, Nicon Diaconeasa de la Voinţa Orleşti a fost propus să reprezinte în următorii patru ani echipele de Liga a IV-a în Biroul Executiv al AJF. Antrenorul Dan Zguroiu a fost însărcinat să se ocupe de echipele de juniori din judeţ.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button