Diverse

EDITORIAL / Sportul mondial după… coronavirus

Sportul mondial este în plină hibernare. Aproape toate competiţiile au fost întrerupte, amânate, ba unele chiar „radiate” anul acesta, cum ar fi multe, foarte multe turnee de tenis cu cap de listă Roland- Garros şi Wimbledon.
Olimpiada Tokyo 2020 a devenit Tokyo 2021, Euro 2020 s-a transformat în Euro 2021, fazele finale ale anumitor competiţii au fost radical simplificate (la Liga Campionilor la handbal masculin acolo unde Dinamo Bucureşti este una dintre echipele clar dezavantajate, nemai jucând optimea istorică cu Paris Saint-Germain…)
Fotbalul, sportul cel mai iubit şi urmărit în întreaga lume are bineînţeles şi el mult de suferit în această perioadă, mai ales în Europa, acolo unde sunt cele mai puternice campionate din lume şi cele mai atractive două competiţii continentale, Champions League şi Europa League.
Peste tot în birouri, în săli de şedinţe sau în conferinţe video se lucrează febril pentru a se găsi soluţii de desfăşurare a competiţiilor.
Criză economica ce va urma celei de coronavirus va afecta puternic fotbalul mondial, european şi românesc. În Anglia, de exemplu, se scad salarii în valoare totală de 570 de milioane de lire sterline. În România cei din conducerea FRF şi LPF încearcă să găsească soluţii să salveze 7,5 milioane de euro ce reprezintă 25% din drepturile de televizare ale actualului sezon vitale pentru supravieţuirea cluburilor de primă ligă.
Probabil că în aproximativ 6 săptămâni, la început lunii iunie campionatul/campionatele se vor relua după ce în prealabil vor fi minim 2 săptămâni de pregătire pentru reintrarea gradată în efort fizic. Meciurile se vor desfăşura cu maxim125 de persoane în care intră jucători, arbitri, oficiali (maxim 5), personal auxiliar vital (copiii de mingii, oamenii „cu targa”, îngrijitorii terenurilor, personal „TESA” vestiare) şi bineînţeles ziarişti în număr de 20-25, de la cele mai importante publicaţii şi televiziuni.
Se va face testarea obligatorie a tuturor, cu teste rapide la intrarea în stadion şi se va respecta strict distanţarea socială.
Ne vom obişnui cu aşa ceva? Probabil că da!
# Staţi în casă/ curte/ grădină;
# Spălaţi-vă des pe mâini cu apă caldă şi săpun;
# Purtaţi mască de protecţie în spaţii închise şi în mijloacele de transport.

• profesor Dan SĂRARU

Articole Similare

Back to top button