Liga Nationala

Echipa nemţeană, doar sparring-partner pentru chimiste

CS Oltchim – HCM Roman 34-20 (18-11)

Fără adversari pe măsură în campionatul intern şi cu titlul naţional în buzunar, Oltchim Rm. Vâlcea încearcă acum să se auto-stimuleze pentru a se concentra la joc în aceste ultime etape din Liga Naţională. Are nevoie de un final en-fanfare pentru a nu-şi dezamăgi fanii şi în eventualitatea în care nu s-ar concentra la joc datorită lipsei mizei, ar putea fi taxată pe acest final de sezon de echipele dornice să iasă în evidenţă. Tocmai de aceea jucătoarele echipei vâlcene şi-au propus să câştige aceste ultime partide la diferenţe de minim 15 goluri. Elevele lui Radu Voina au încercat să îndeplinească obiectivul şi în partida cu echipa clasată pe locul 5, HCM Roman, însă n-au reuşit să depăşească pragul. Au obţinut totuşi săptămâna trecută o victorie clară, la 14 goluri diferenţă, la capătul unui meci în care oaspetele s-au mulţumit doar să fie un bun partener de antrenament pentru campioana României. Handbalistele pregătite de Cornel Bădulescu n-au reuşit să ţină piept jucătoarelor echipei vâlcene, care s-au distanţat treptat pe tabelă. Au început în forţă şi după doar un sfert de oră de joc au ajuns la un avantaj de cinci goluri (12-7). Oaspetele au încercat să rămână în joc, dar n-au reuşit să se opună lui Geiger, Farcău sau Szucs, care au ajutat Oltchim-ul să se desprindă la şapte goluri diferenţă, primul mitan încheindu-se la scorul de 18-11. Pauza nu a reprezentat un sfetnic bun pentru jucătoarele nemţene, care au avut în partea secundă o prestaţie mai slabă decât în prima repriză. HCM Roman a punctat doar de nouă ori, în timp ce gazdele au reuşit să-şi dubleze avantajul, la acest bilanţ pozitiv pentru Oltchim aducându-şi contribuţia şi „Toto” Tolnai, care a reuşit să se remarce în faţa jucătoarelor din Roman. Au fost doar câteva momente în partea secundă când echipa din Roman a reuşit să surprindă Oltchim-ul. S-a întâmplat acest lucru cu precădere între minutele 35 şi 37, când handbalistele pregătite de Bădulescu, deşi în inferioritate numerică, au reuşit să înscrie de două ori consecutiv în poarta vâlcencelor (scor 22-14 în minutul 35). Apoi campioanele au forţat pentru a-şi îndeplini obiectivul. Au ajuns la 30-17 în minutul 50, au depăşit şi „pragul” de 15 goluri, înregistrând o diferenţă de chiar 16 goluri (34-18 în minutul 57), însă cu toată opoziţia, n-au reuşit în ultimele secunde ale meciului să păstreze proporţiile scorului. S-au impus la 14 goluri diferenţă, cu 34-20 şi şi-au trecut în cont astfel cel de-al 23-lea succes din Liga Naţională.
Pentru Oltchim au marcat: Manea (7 goluri), Farcău (5), Ardean (4), Geiger (3), Nechita (3), Ozel (3), Fiera (3), Szucs (2), Beşe (1), Luca (1), Curea (1), Han (1).
Pentru HCM Roman au înscris: Pop (5 goluri), Gherman (4), Busuioceanu (4), Marin (3), Stoleru (2) Strungaru (1), Iuganu (1).

Primă de victorie, o zi liberă!

Pentru a-şi motiva elevele pe acest final de campionat, antrenorul Radu Voina a ajuns la o convenţie cu jucătoarele chimiste. Conform acordului, o victorie în Liga Naţională la cel puţin 15 goluri diferenţă echivalează cu o zi liberă în plus pentru „galactice” faţă de programul obişnuit. În ultimul meci, însă, cu HCM Roman, deşi împinse de la spate de întreg lotul, de pe bancă şi din tribune, cele şapte handbaliste „aruncate” pe teren de Radu Voina în ultimele minute ale jocului, nu au reuşit să menţină avantajul consemnat în minutul 57, de 16 goluri, care le-ar fi adus o zi în plus de „concediu”. Oltchim s-a impus doar la 14 goluri diferenţă în faţa formaţiei din Roman, însă chiar şi aşa, au reuşit să-l convingă pe antrenor să le dea liber. „Nu e uşor să joci, să rămâi concentrat pe competiţie ştiind că ai câştigat deja campionatul. În plus, din păcate, diferenţa dintre Oltchim şi restul echipelor din Liga Naţională e foarte mare. Am încercat să găsim ceva pentru a reuşi să le mai motivăm pe fete. Am ajuns la o convenţie cu ele, să le acordăm câte o zi în plus liberă, să aibă mai mult timp şi pentru ele, pentru chestiile feminine, manichiură, cosmetică, coafor, cumpărături şi altele de acest gen. Condiţia pentru a avea mai mult timp liber este să câştige la cel puţin 15 goluri diferenţă meciurile din campionat. Acum, cu Roman, nu le-a ieşit, dar e lăudabilă comportarea lor. S-au străduit în teren, s-au agitat pe margine, şi-au dorit foarte mult să câştige această zi liberă, au şi greşit, dar probabil o să le acord o zi de pauză, chiar dacă am câştigat cu Roman la o diferenţă de 14 goluri”, a spus antrenorul echipei vâlcene, Radu Voina, după victoria cu HCM Roman.

Antrenorul nemţencelor, mulţumit de prestaţia echipei sale
„Le-am dat o replică bună”

Cândva antrenor al Oltchim-ului, Cornel Bădulescu s-a reîntors acum la Vâlcea cu gândul de a încurca oarecum planurile formaţiei chimiste. Tehnicianul echipei din Roman nu a reuşit, totuşi, să iasă prea mult în evidenţă în duelul cu echipa antrenată acum de Radu Voina. HCM Roman a pierdut cu scorul de 34-20 la Vâlcea, însă chiar şi aşa, Cornel Bădulescu nu s-a arătat la finalul întâlnirii dezamăgit de prestaţia elevelor sale. „Pauza din Liga Naţională nu a fost binevenită pentru noi. Ne aflam într-o formă bună şi nu aveam nevoie de repaus cu trei etape înainte de final. În ceea ce priveşte meciul cu Oltchim, consider că a fost un joc frumos. Oltchim este o echipă puternică, o forţă şi cred că am reuşit să le dăm o replică bună”, a menţionat Cornel Bădulescu.

Victorie pentru Tereza Tamaş

Luna aprilie a fost cea a aniversărilor la Oltchim. După Iulia Curea, Oana Manea şi Steluţa Luca, şi-a serbat ziua de naştere şi portarul echipei vâlcene, Tereza Tamaş. Chiar în ziua meciului cu HCM Roman, „Tere” a împlinit 29 de ani. Tamaş a apărat poarta campioanei României în prima repriză a partidei cu gruparea din judeţul Neamţ, iar la final le-a mulţumit colegelor pentru victorie. „A fost o victorie frumoasă. Chiar dacă nu am reuşit să câştigăm la o diferenţă de 15 goluri, le mulţumesc fetelor pentru cadou, pentru victoria obţinută. Voi sărbători victoria şi aniversarea împreună cu familia, colegele şi prietenii”, a spus Tereza Tamaş. În altă ordine de idei, şi în luna mai vor mai fi petreceri la Oltchim. Una dintre acestea va fi ţinută probabil pe 16 mai, când managerul SC Oltchim SA, Constantin Roibu, îşi va serba ziua de naştere, iar cealaltă pe 28 mai, cu ocazia aniversării Roxanei Han.

Ioan Gavrilescu nu se desparte de Oltchim

Deşi s-a retras din activitate, Ioan Gavrilescu nu poate sta departe de handbal. Chiar dacă nu mai este preşedintele clubului vâlcean, continuă să fie aproape de Oltchim. Ioan Gavrilescu a fost în sală la meciul de săptămâna trecută disputat de formaţia chimistă în Polivalentă, în compania HCM-ului din Roman şi s-a bucurat la final pentru o nouă victorie a elevelor lui Radu Voina.

Sâmbătă, la Galaţi

Oltchim mai are de disputat încă două meciuri în Liga Naţională din actualul sezon. Primul dintre acestea se va desfăşura în deplasare, la Galaţi, acolo unde echipa vâlceană o va întâlni pe Oţelul din localitate. Pentru Oţelul meciul e important pentru că încă mai păstrează speranţe, chiar dacă şansele sunt minime, la o poziţie în clasament care să-i asigure un loc în cupele europene. În acest moment Oţelul ocupă locul 7, dar are un meci mai puţin disputat. În eventualitatea în care câştigă meciul de marţi, 3 mai, de la Braşov, în faţa Rulmentului, Oţelul urcă până pe 6 şi se apropie la doar un punct de HCM Roman, ocupanta locului 5. Este totuşi greu de crezut că echipa din Galaţi va avea şansă în duelul cu HCM Roman pentru ocuparea unei poziţii ce asigură participarea în cupele europene, mai exact în Cupa EHF. Teoretic, diferenţa dintre cele două grupări este de doar un punct în acest moment, însă în ultimele două etape Oţelul întâlneşte liderul, pe Oltchim, iar apoi Cetate Deva, iar Roman pe Deva şi Reşiţa. Cu alte cuvinte, elevele lui Cornel Bădulescu sunt avantajate de program. Apoi, chiar dacă Oţelul, prin absurd, ar învinge Oltchim (deşi această idee pare utopică) şi s-ar impune şi în ultima etapă, este la fel de greu de crezut că Roman va pierde măcar unul dintre ultimele două meciuri, astfel încât echipa din Galaţi să-i poată lua locul în clasament. Însă, chiar dacă nu va reuşi minunea de a se clasa pe locul 5, Oţelul se luptă pe acest final de campionat totuşi pentru o poziţionare cât mai bună în Liga Naţională în perspectiva meciurilor din Cupa României. Pentru că un meci în Cupă cu „U” Jolidon Cluj sau CSM Bucureşti (în cazul unei clasări a Oţelului în Liga Naţională pe locurile 6 sau 7), nu e totuna cu un duel cu Oltchim (în cazul unei clasări pe locul 8). Oţelul are şansa să-şi arate valoarea sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 11.00, când va da piept cu echipa campioană a României, CS Oltchim Rm. Vâlcea. Trebuie precizat că meciul echipei vâlcene cu Oţelul nu este filmat şi nu va putea fi urmărit decât de suporterii care vor alege să facă deplasarea la Galaţi.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button