Diverse

Daciana Hosu: ”Îmi pare rău că vedem handbalul de la JO doar la televizor. Sper ca în 2024 să fim în competiţie şi să luptăm pentru titlul olimpic”

Selecţionerul României la handbal feminin, Adi Vasile, n-a trecut peste coşmarul ratării calificării la Tokyo. Două goluri au despărţit naţionala feminină de handbal de prezenţa la Jocurile Olimpice din Japonia, iar selecţionerul Adi Vasile mărturiseşte că nu poate uita rapid acest eşec.


”Tricolorele” s-au reunit pentru un cantonament de patru zile la Bucureşti pentru a pregăti meciurile din preliminariile EURO 2022, din toamnă, dar gândul lor încă le zboară la ratarea calificării la JO. Adi Vasile şi fetele au un ţel comun: viitoarea campanie olimpică.
”Pentru mine termenul lung este Paris 2024, încercăm să construim o echipă puternică, să acumulăm experienţă internaţională, să devenim o echipă mult mai bună, să vedem naţionala la Jocurile Olimpice din 2024, aşa că tot ceea ce facem acum are legătură cu perspectiva de peste 3 ani. Nu pot privi JO cu detaşare, este cea mai tristă ediţie de JO la care m-am uitat, nu am făcut pace nici măcar cu poza clasamentului de la turneu preolimpic, unde fiecare echipă avea două puncte şi diferenţa a fost făcută de doar două goluri…însă ce aleg să fac este să fiu motivat ca peste 3 ani noi să întoarcem acel mic detaliu, dar care este greu de întors, în favoarea noastră”– Adi Vasile, selecţioner al naţionalei feminine de handbal a României.

”Îmi pare rău că vedem handbalul de la JO doar la televizor, dar sper ca în 2024 să fim în competiţie şi să luptăm pentru titlul olimpic” – Daciana Hosu (portarul echipei SCM Rm. Vâlcea), componentă a echipei naţionale de handbal a României.
”Ţintim sus, gândul nostru este la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice. Mă uit cu greu acum la competiţie, îmi doream să fiu acolo, nu doar să văd meciurile la televizor. 2024 sper să fie anul nostru” – Anca Polocoşer, componentă a echipei naţionale de handbal a României.

Pregătirea fizică, un adevărat coşmar pentru handbaliste

Primele zile ale cantonamentului de la Bucureşti au fost rezervate testelor fizice, iar ”tricolorele” abia aşteaptă să pună mâna şi pe minge.
”Contează extrem de mult pregătirea fizică, suntem într-o etapă cu teste, vrem să vedem la ce nivel suntem, este o perioadă grea, nu cred că un sportiv urăşte ceva mai mult decât această perioadă”, a mărturisit Daciana Hosu.
”Este cea mai grea perioadă din viaţa unui sportiv, sunt teste fizice şi mai puţin handbal şi joc cu mingea. Prefer orice altceva în afară de alergare, mi-e dor de minge” a spus şi Anca Polocoşer.

”Nu este o perioadă uşoară, mai ales că îţi împingi şi barierele mentale. Prima parte a cantonamentului are o componentă fizică, să vedem exact la ce nivel suntem, apoi ultimele două zile ne axăm pe handbal şi pe închegarea relaţiilor de joc, iar în acest sens avem la pregătire şi prezentul şi viitorul, adică şi naţionala A şi cea B, de tineret. Latura fizică devine factorul principal în a putea face performanţă sau nu, a dispărut de mult timp ideea că doar talentul te poate ajuta să ajungi sus”, a explicat Adi Vasile.
Selecţionerul a precizat şi de ce lipsesc anumite jucătoare de la această acţiune a primei reprezentative: ”Fetele care activează în străinătate nu puteau fi chemate la lot pentru că nu este perioadă internaţională. Ne dorim să lucrăm pe aceeaşi idee cu ambele loturi, să avem competiţie între jucătoare, pentru ca la meciurile din octombrie să alcătuim cel mai bun lot, în decembrie la turneul final la fel”.

Adi Vasile a salutat locul cinci obţinut de naţionala de tineret a României la recent încheiatele Campionate Europene, un salt major faţă de precedenta ediţie a competiţiei continentale, unde ”tricolorele” mici au terminat pe locul 11: ”Locul 5 este foarte bun, ne situează în elita handbalului la acest nivel, ne arată că avem potenţial, iar toate aceste fete trebuie să pună în bagaj multe alte lucruri pentru a face pasul şi a se menţine pe linia bună la seniori. Trecerea de la juniorat la seniorat este extrem de grea, cea mai mare diferenţă este făcută de nivelul fizic şi tactic, dar contează că fetele au dorinţă mare de performanţă şi un tupeu la nivel pozitiv”.
(SURSĂ FOTO ŞI TEXT: Sports Net)

Articole Similare

Back to top button