Politica

Cîlea consideră că Ungureanu şi-a luat nasul la purtare

Preşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Ion Cîlea a scăpat momentan de coşmarul datoriilor înregistrate de Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, după ce guvernul a alocat banii necesari achitării acestora, fără a garanta însă şi achitarea celor acumulate între timp.
Contribuţiile au scăzut odată cu disponibilizările de personal, banii sunt din ce în ce mai puţini, iar vâlcenii din ce în ce mai bolnavi. În aceste condiţii, Preşedintele CJ este sceptic în ceea ce priveşte administrarea fără probleme a celor patru unităţi spitaliceşti preluate în această vară.
„Dacă nu-mi dau bani pentru spitale, organizez o conferinţă de presă chiar pe treptele spitalului, la care-i invit şi pe cei din minister, că nu sunt plătiţi să-şi frece fundurile de scaune. Am văzut că prefectul şi-a luat nasul la purtare şi ţine conferinţe în care spune că spitalele nu mai au bani şi că ar trebui să le dau eu. Eu am preluat managementul spitalelor, dar nu sunt obligat să le dau bani, mai ales dacă nu am de unde. Ar trebui să ştie aceste lucruri, dar habar n-are pe ce lume trăieşte. Trebuiau să facă descentralizarea după ce făceau bugetul, nu înainte. Ştiau că nu au bani şi au aruncat dezastrul în curtea CJ”, a declarat Cîlea.
De zece ani de zile, Ministerul Sănătăţii vorbeşte despre dezvoltarea asistenţei medicale ambulatorie, în vederea descongestionării spitalelor, fie că e vorba de Vâlcea sau alte judeţe. Însă, ca întotdeauna, bugetul alocat Casei de Asigurări de Sănătate de către CNAS, pentru acest segment, şi în anul 2010, este foarte mic, ridicându-se la doar 6.322 mii lei, sumă care reprezintă 3,26% din bugetul total pentru „materiale şi prestări de servicii medicale cu caracter medical”.
Pe anul 2010, au fost încheiate pentru asistenţă medicală ambulatorie 88 de contracte, din care 18 în zona asistenţei medicale ambulatorie pentru specialităţi clinice, 11 contracte în asistenţă medicală ambulatorie pentru specialităţi paraclinice (laboratoare, radiologie, RMN, CT) şi 59 în asistenţa medicală stomatologică.
Nici centrele medicale multifuncţionale nu au scăpat de criză: doar 13 contracte au fost încheiate pe acest an: 10 cu ambulatoriile de specialitate din cadrul societăţilor de turism balnear şi recuperare, două din oraşul Călimăneşti, 6 din Băile Olăneşti şi două din Băile Govora.
Pentru serviciile de urgenţă prespitaliceşti şi transport sanitar, CAS Vâlcea a primit de la Casa Naţională doar 11.948 mii lei, pentru cele două contracte aflate în derulare, cu Serviciul de Ambulanţă Vâlcea şi cu SC Uman Serv SRL, furnizor privat de servicii medicale.
Iar dacă SJA a fost obligat să împartă banii cu operatorul privat şi să-şi cumpere benzină pe datorie, pentru serviciile de asistenţă medicală, CAS a alocat 52,71% din bugetul total pentru „materiale şi prestări de servicii medicale cu caracter medical” – adică peste 100.000 mii lei. Mai exact, în acest an, au fost încheiate 11 contracte cu furnizori de servicii spitaliceşti din judeţul Vâlcea, care înseamnă cele 8 spitale de stat şi 3 private (spitalul de cardiologie din Călimăneşti, spitalul de boli cronice Bărbăteşti şi spitalul de recuperare de la Băile Olăneşti).
Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea, susţine că pentru lunile iulie şi august 2010, valoarea contractată, pe total spitale, a fost de 6.357 mii lei/lună, în condiţiile în care numai totalul cheltuielilor de personal ale unităţilor spitaliceşti este de 6.000 mii lei/luna, după diminuarea cu 25% a salariilor personalului medico-sanitar. „Valoarea contractată pentru lunile iulie şi august 2010 este cu 31% mai mică decât media contractată cu unităţile sanitare spitaliceşti în semestrul I 2010, ca urmare a trimestrializării efectuate de Ministerul Finanţelor pentru CNAS”, a precizat preşedintele director general al CAS Vâlcea.
Cele mai mici sume au fost alocate pentru dispozitivele medicale, Vâlcea primind doar 0,82% din bugetul total alocat pentru acest capitol. Din cauza reducerilor, CAS Vâlcea a încheiat doar 66 de contracte cu furnizorii de dispozitive medicale acreditaţi, suma totală fiind de 1.596 mii lei. În aceste condiţii, conducerea CAS Vâlcea a fost obligată să întocmească liste de aşteptare pentru solicitările asiguraţilor.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button