Politica

Fostul prefect Radu Renga, la un pas de şomaj

Fostul prefect Radu Renga riscă să ajungă în şomaj, după ce timp de aproape doi ani a rezistat cu stoicism persecuţiei politice. În prima parte a anului 2009, el a ajuns pe drumurile Bârladului, pentru că aşa au hotărât guvernanţii PDL. Acum riscă să ajungă „clientul” AJOFM Vâlcea.
Foştii prefecţi şi subprefecţi liberali s-au conformat şi au plecat în pribegie imediat după ce PNL a ieşit de la Putere, doar că mai nou premierul a inventat o metodă prin care îi poate arunca în şomaj. Cu doi ani în urmă, fosta conducere a Prefecturii Vâlcea a fost risipită în toate colţurile ţării. Ex-prefectul PNL Radu Renga a fost trimis inspector guvernamental în Vaslui, subprefectul PD Anuţa Handolescu inspector la Tulcea, iar subprefectul PNL Mircea Nadolu la Constanţa. Se pare însă că doar liberalul Radu Renga a rămas pe drumuri, ceilalţi suspendându-se din corpul înalţilor funcţionari publici şi reluându-şi joburile de acasă.
Deşi timp de aproape doi ani de zile, Renga şi-a acceptat cu o oarecare degajare statutul de „pribeag”. Mai nou, însă, chiar şi acesta a început să simtă „sabia” premierului deasupra cefei. Dacă la preluarea funcţiei de inspector guvernamental la Vaslui, Renga privea cu ironie situaţia, declarând că a avansat în funcţie, acum încearcă, fără succes, să revină acasă. „Trăiesc o experienţă  plină de responsabilităţi. Dacă pe timpul când eram prefect, cabinetul meu era judeţul, acum în calitatea de inspector guvernamental pot să spun, fără să exagerez, că am avansat… cabinetul meu de lucru este acum… ţara, unde bat cu răspundere toate drumurile şi raportez zilnic starea lor. Încerc să revin pe meleaguri vâlcene, dar premierul mă vrea la Vaslui, cu toate că ar face ceva economii cu transferarea noastră la vatră”, a declarat ironic Renga. Din cei 61 de prefecţi şi subprefecţi demişi de Guvernul Boc I, doar 8 mai sunt inspectori guvernamentali. Restul „au bătut palma” cu actualul premier şi s-au întors pe plaiurile natale. Alţii au fost unşi din nou pe posturile pierdute. Cei doi inspectori detaşaţi la Vâlcea, din Bacău, s-au reîntors de multă vreme la casele lor. În luna martie, fostul prefect de Vâlcea a făcut două cereri de detaşare la Vâlcea, postul fiind vacant, dar a fost refuzat. Cu toate că a făcut cererile în acelaşi timp cu inspectorii moldoveni, a fost refuzat. Doar cei doi moldoveni au primit detaşarea, unul ajungând din nou subprefect.
Renga ne-a mai precizat că, luna trecută, Guvernul a elaborat un proiect de lege care propune desfiinţarea corpului inspectorilor guvernamentali, format din prefecţi şi subprefecţi eliberaţi din funcţie, trecerea lor într-un corp de rezervă al înalţilor funcţionari publici şi tăierea salarizării acestora până la numirea într-o nouă funcţie.
„Se pare că au decis desfiinţarea Corpului inspectorilor guvernamentali şi eliberarea noastră din funcţie. Cei care sunt înalţi funcţionari publici vor forma un corp de rezervă. Ei nu vor mai fi salarizaţi decât atunci când vor fi numiţi într-o funcţie care se eliberează sau care este necesară într-o instituţie publică. Aşa vor să facă economii. Dacă ne lăsau de la început în judeţele noastre, evitau cheltuielile cu cazarea, transportul etc”, a afirmat fostul demnitar.
El a mai spus că acest corp de rezervă al înalţilor funcţionari publici va fi constituit după modelul corpului de rezervă care există deja la nivelul funcţionarilor publici, iar Guvernul va face economii importante la buget prin reducerea cheltuielilor cu salariile, locuinţele sau maşinile de serviciu ale inspectorilor guvernamentali.
Pe viitor, înalţii funcţionari publici ar urma să stea maximum trei ani în corpul de rezervă şi să urmeze anual cursuri de perfecţionare. Proiectul de lege va fi pus în acord cu reglementările în vigoare pentru funcţionarii publici şi va fi reanalizat de Guvern. Premierul Emil Boc anunţa încă de anul trecut că legislaţia aplicabilă inspectorilor guvernamentali va fi modificată, în sensul ca persoanele intrate în corpul înalţilor funcţionari publici să practice meseria de bază şi să fie remunerate pentru această activitate până când sunt chemate să lucreze pentru Guvern. În aceste condiţii, fostul prefect Radu Renga şi ceilalţi colegi ai săi de „pribegie” vor fi obligaţi să-şi găsească un alt loc de muncă încă de pe acum, altfel riscând să îngroaşe numărul şomerilor, lucru de altfel foarte probabil.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button