Politica

CĂLIMĂNEŞTI. Florinel Constantinescu, raport 2016-2020, program 2020-2024

Dragi locuitori ai localităţii Călimăneşti,

Traversăm împreună o perioadă dificilă a vieţii noastre. Ameninţarea sanitară care a apărut la începutul acestui an a oprit şi a încetinit activităţi şi ne-a ţinut departe unii de alţii. Viaţa în staţiunea noastră nu a fost la fel de animată ca în anii trecuţi, cei mai mulţi dintre turişti alegând să rămână acasă de data aceasta. Legislaţia specială, impusă de pandemie, nu a permis turismului să se desfăşoare aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Ca medic, ştiu că sănătatea oamenilor este cea mai importantă şi trebuie să o protejăm cu toţii ca pe bunul cel mai de preţ pe care îl avem.

Viaţa nu poate sta însă pe loc. Cu toţii am mers la muncă pentru a ne asigura mijloacele de trai. Acum  vom merge la vot pentru a ne alege cârmuitorii treburilor locale şi judeţene. Totul trebuie să continue cu speranţă şi încredere în viitor. Nouă, românilor, nu ne-a lipsit niciodată nici curajul şi nici speranţa că, îndrăznind mai mult, vom fi răsplătiţi pe măsură.

Profit de acest moment pentru a vă aminti în cele ce urmează câteva dintre realizările administraţiei locale, pe care am coordonat-o în ultimii ani, în calitate de primar al localităţii. Sunt fapte de care staţiunea noastră avea maximă nevoie pentru a se moderniza şi pentru a se dezvolta. Am reuşit să dăm un ritm alert acestor schimbări în bine ale staţiunii şi ne-am putut bucura împreună de prezenţa foarte numeroasă a turiştilor pe meleagurile noastre.

Vom continua în direcţia modernizării şi a dezvoltării tuturor localităţilor care compun oraşul Călimăneşti. Ţinta noastră este să ne putem compara cât mai curând, ca forță economică şi ca aspect general, cu oricare dintre staţiunile turistice asemănătoare din Uniunea Europeană.

Ştiu că fiecare dintre dumneavoastră gândiţi la fel. Ne-am întâlnit deseori pe stradă şi la evenimentele publice, culturale sau sportive, organizate de Primăria Călimăneşti. Am schimbat idei despre viitorul nostru comun şi ne-am bucurat împreună de prezentul nostru din ce în ce mai bun. Ştim că modernizarea şi dezvoltarea staţiunii noastre sunt cele mai bune decizii administrative pentru următorii ani şi vom continua să modernizăm şi să dezvoltăm prin proiecte din ce în ce mai îndrăzneţe şi mai valoroase.

Florinel Constantinescu

  1. Călimăneşti este printre cele mai atractive staţiuni turistice din România

Călimăneşti a revenit printre cele mai importante staţiuni turistice şi balneoclimaterice din ţara noastră. Investiţiile publice din ultimii ani s-au îndreptat spre asigurarea facilităţilor  dezvoltării  afacerilor în turism şi spre îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor.

Am realizat (2016-2020) – În ultimii ani, turiştii s-au putut mişca în voie pe străzi modernizate, pe alei pentru promenadă şi în parcuri refăcute complet în aceşti ani. Cele mai recente căi de acces reamenajate sunt drumul Arutela Nouă-Mănăstirea Turnu, accesul din Calea lui Traian pe insula Ostrov (pod şi trotuare). În plus am refăcut podurile de pe strada General Magheru, în Jiblea Veche şi pe strada Tudor Vladimirescu, peste Valea Roştii, precum şi trotuarele pe Calea lui Traian şi pe strada Gării, în Jiblea Veche şi am modernizat Parcul Pompierilor din zona pieţei din Călimăneşti. Poiana lui Căliman, parc realizat recent la intrarea în Căciulata, este deja cel mai atractiv loc frecventat de turiştii care  tranzitează staţiunea zi de zi. În acest an a început și implementarea proiectului de modernizare a 34 de străzi din staţiune.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Realizarea unui mare Parc de agrement în zona captării izvoarelor este un proiect foarte ambiţios al administraţiei actuale a oraşului Călimăneşti. Pentru înfăptuirea lui este nevoie de trecerea zonei împădurite din domeniul public al statului în domeniul public al oraşului Călimăneşti. Un alt domeniu de mare importanţă locală, care poate grăbi modernizarea şi dezvoltarea întregii localităţi este exploatarea eficientă a apelor termale. Proiectul Creşterea productivităţii de energie din resurse geotermale, în valoare de peste 71 milioane lei, este deja depus pentru finanţare. Investiţia presupune realizarea a două foraje de extracţie a apei geotermale, a două puncte termice, echiparea acestora cu utilaje tehnologice şi realizarea unei reţele de distribuţie. Sistemul de producţie va fi amplasat la Căciulata și la Seaca şi va contribui la dezvoltarea zonei de sud a staţiunii şi la alimentarea punctelor termice din Călimăneşti cu agent geotermic de foarte bună calitate.

  1. Dezvoltare echilibrată a localităţilor componente

De opt ani urmărim cu mare atenţie ca localităţile componente zonei de interes turistic să beneficieze de acelaşi ritm de investiţii publice. Oraşul nostru are în spaţiul teritorial şi multe familii şi gospodării cu preocupări exclusiv agricole. În sud-estul oraşului se dezvoltă văzând cu ochii şi o importantă zonă rezidenţială.

Am realizat (2016-2020) – Chiar la această oră sunt în derulare lucrări de modernizarea a căilor de acces în Jiblea Nouă și Jiblea Veche. Localităţile componente staţiunii turistice sunt extrem de importante pentru activitatea economică a întregii localităţi. Infrastructura, căile de deplasare şi accesul gospodăriilor la utilităţi esenţiale au fost prioritatea absolută a investiţiilor publice în aceste zone. S-au făcut lucrări de modernizare la obiective şcolare, medicale şi culturale, care asigură cu servicii pe locuitori.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Extinderea reţelei de gaze naturale şi energie electrică în oraşul Călimăneşti este un proiect de peste şase milioane de lei. Pe lângă Călimăneşti şi Căciulata, proiectul are în vedere şi localităţile componente: Jiblea Nouă, Jiblea Veche şi Păuşa. În cadrul unui alt proiect, de peste 11 milioane de lei, se vor extinde şi se vor moderniza reţeaua de apă potabilă şi canalizarea în Călimăneşti şi Căciulata, precum şi în Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Seaca şi Păuşa. La Seaca am iniţiat procedura obţinerii licenţei de explorare pentru foraj în vederea exploatării apei termale. Credem că dezvoltarea localităţii va lua cu totul alte dimensiuni în zona de sud a staţiunii şi că accesul localităţii la mai multe surse de energie geotermală va îmbunătăţi considerabil nivelul de viaţă al tuturor. Primăria s-a angajat de asemenea să predea Companiei Naţionale de Investiţii un amplasament liber de sarcini în Seaca, Calea lui Traian 7, pentru realizarea unei Baze sportive care conţine: teren de fotbal (105×68 m) cu tribune pentru 500 de spectatori şi iluminat nocturn, teren minifotbal (20×40 m), clădire administrativă, inclusiv vestiare pentru sportivi şi parcare autovehicule şi autocar.

  1. Creştem investind în turism

În ultimii opt ani toată lumea a investit la Călimăneşti în turism. Oamenii de afaceri au construit hoteluri şi pensiuni, iar administraţia publică a avut grijă să asigure accesul la utilităţi investind în căi de comunicaţie moderne şi în amenajarea domeniului public aflat la dispoziţie, la nivelul celor mai avansate localităţi cu specific turistic.

Am realizat (2016-2020) – Noi, la Călimăneşti, trăim din turism şi din activităţi legate de acest domeniu. Prezenţa turiştilor în staţiune şi decizia lor de a reveni sunt foarte importante pentru prosperitatea comunităţii noastre. Din acest motiv, cele mai multe investiţi private şi investiţii publice li se adresează turiştilor, în primul rând. Hoteluri şi pensiuni, restaurante, terase, baruri, ştranduri şi parcuri acvatice, baze de tratament balnear, parcuri de agrement şi trasee de promenadă, toate sunt construite sau modernizate pentru a-i primi pe turişti şi pentru a-i determina să revină în fiecare concediu la Călimăneşti. Local, am derulat proiecte de modernizare a parcurilor, a străzilor şi a altor căi de acces şi de promenadă. Am îmbunătăţit iluminatul stradal şi am schimbat mobilierul urban în majoritatea zonelor de agrement. Am mărit numărul locurilor de parcare asociate instituţiilor publice şi obiectivelor turistice. Am operaţionalizat centrele de informare turistică pentru toţi cei interesaţi de orientare în staţiune şi în zona de turism montan şi monahal.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – O bună parte din efortul public pe care îl vom facem pentru modernizarea localităţii este dedicat condiţiilor de petrecere a timpului celor care vin la tratament sau la odihnă şi relaxare în staţiunea noastră. Am pregătit în acest sens un proiect pe măsură. Creşterea atractivităţii staţiunii Călimăneşti-Căciulata prin investiţii în infrastructura urbană este un proiect de peste 22 milioane de lei care aşteaptă finanţarea. Pe lângă modernizarea unor străzi, proiectul conţine şi montarea staţiilor moderne de autobuz, a unui mobilier urban de calitate şi crearea unor galerii comerciale pentru comerţ stradal civilizat. Alte obiective sunt crearea şi reabilitarea aleilor pietonale, a pistelor pentru biciclişti, reabilitarea trotuarelor, crearea, reabilitarea, modernizarea şi amenajarea spaţiilor verzi şi utilarea lor cu sisteme de irigaţii de ultimă oră, locuri de recreere şi popas, locuri de joacă pentru copii şi terenuri de sport. Acesta este unul dintre cele mai ample proiecte de modernizare şi de dezvoltare a staţiunii.

  1. Sănătatea, puterea de a munci şi bucuria de a trăi

Sănătatea locuitorilor se află printre obiectivele majore ale administraţiei noastre. Sănătatea determină puterea de muncă şi stă la baza bucuriei noastre de a trăi. Ştim acest lucru mai bine acum, când suntem nevoiţi cu toţii să ne ferim de pericolul infectării cu coronavirus. Sănătatea este tot ceea ce avem mai valoros şi trebuie să-i acordăm o atenţie pe măsură.

Am realizat (2016-2020) – Am asigurat în urmă cu mai mulţi ani spaţii pentru cabinetele medicilor de familie, atât în centrul civic al staţiunii, cât şi în localităţile adiacente. Accesul locuitorilor la servicii medicale s-a îmbunătăţit şi suntem pregătiţi permanent să contribuim la păstrarea sănătăţii celor ce locuiesc în Călimăneşti. Prin Proiectul Servicii integrate de sănătate, trai, educaţie şi muncă în Călimăneşti (SISTEM Călimăneşti) s-au înfiinţat şi dotat cu aparatură Centrul Medical Comunitar din Jiblea Veche şi Centrul conştientizare boli de la Şcoala Gimnazială Jiblea Veche. Am acţionat în aceeaşi direcţie continuând proiectele de anvelopare a blocurilor de locuinţe şi a şcolilor, pentru optimizarea condiţiilor de trai ale oamenilor.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Primăria şi-a propus să construiască în perioada următoare un sediu în care să funcţioneze  Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă. Solicitarea de finanţare este depusă deja la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social. Este de la sine înţeles că, prin această investiţie, răspunsul la situaţii de mare urgenţă este mult mai rapid, specializat, în apropiere. Aceasta a fost una dintre preocupările transmise de locuitori, îngrijoraţi de timpii de intervenție destul de lungi, determinaţi de circulaţia rutieră îngreunată din această zonă.

  1. Confortul şi siguranţa locuitorilor în localitatea lor

De mai mulţi ani circulaţia pe străzile oraşului şi a oamenilor pe trotuare se face la un cu totul alt nivel decât în trecut. Spaţiile de parcare s-au înmulţit în mod considerabil şi au fost modernizate corespunzător. Iluminatul stradal s-a modernizat de asemenea, devenind în acelaşi timp mult mai eficient. O reţea de camere de luat vederi arată poliţiei în fiecare moment cum evoluează ordinea pe domeniul public.

Am realizat (2016-2020) – A fost extinsă rețeaua de iluminat public pe strada Alexandru Vlahuță, pe strada 24 Ianuarie (în Jiblea Veche până la limita cu comuna Sălătrucel) și pe strada Anton Pann. S-a finalizat conectarea 100% la rețeaua de canalizare în Jiblea Nouă. S-au reabilitat termic blocurile 1 şi 2 din Căciulata, acestea adăugându-se reabilitărilor realizate în trecut la blocuri de locuinţe şi instituţii publice din Călimăneşti. Am extins sistemul de supraveghere video şi am impus un Regulament de organizare şi de funcţionare a Serviciului de salubrizare mai aplicat la nevoile locuitorilor şi la respectarea normelor de mediu. Am derulat campanii de comunicare publică în vederea depozitării deşeurilor în locurile special amenajate.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Vom finaliza până în 2021 proiectul Servicii integrate de sănătate, trai, educaţie şi muncă în Călimăneşti (SISTEM Călimăneşti) în valoare de 14 milioane de lei. Obiectivele lui se referă la combaterea sărăciei în rândurile celor excluşi social printr-o mai bună integrare, prin implicare socială şi prin acces la servicii sociale, medicale şi educative. Este în derulare şi proiectul Creşterea eficienţei energetice a iluminatului public în valoare de peste 11 milioane de lei, care înseamnă peste 51 de kilometri de reţea de drumuri publice iluminate modern, toţi pe teritoriul staţiunii noastre. Proiectul Îmbunătăţirea vieţii populaţiei prin modernizarea oraşului, în valoare de 5 milioane de euro a primit finanţare în luna iulie a.c. şi are în vedere investiţii în străzi, în Centrul cultural din Jiblea Nouă, în Casa de Cultură Florin Zamfirescu şi în Centrul multifuncţional din Călimăneşti. Proiectul Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, pentru care s-a semnat deja contractul de finanţare în valoare de peste 6 milioane lei, are în vedere anveloparea blocului 6 de pe strada Aurel Vlaicu, 8 şi 670, 672 şi 674 de pe Aleea Ostrov şi 1 şi 6 de pe Calea lui Traian. Sursa finanţării este 60% guvern, 30% buget local şi 10% asociaţia de proprietari. Pentru Piaţa centrală am pregătit un proiect prin care să construim o clădire dedicată comerţului cu produse tradiţionale, inclusiv peşte, destinată clienţilor, dar şi producătorilor locali de astfel de produse. Alte proiecte vizează: montarea de panouri antifonice pe varianta ocolitoare a orașului Călimănești, de la Arutela până în dreptul zonei Complexului Cozia, construirea unui sens giratoriu în partea de nord a stațiunii, dar și Amenajarea terenurilor afectate de eroziune de adâncime, alunecări de teren și exces de umiditate în zona Călimănești, proiect prin care se urmărește, printre altele, prevenirea inundațiilor în zonele locuite ale orașului, stabilizarea terenurilor alunecate, reducerea degradării terenurilor prin regularizarea scurgerii apei de pe versanți.

  1. Comunicarea publică şi încrederea locuitorilor

După opt ani de coordonare a treburile locale, sunt cunoscut ca un om care se află tot timpul printre oameni. Am cerut acelaşi comportament tuturor angajaţilor Primăriei şi pot spune acum că întreaga instituţie se află într-o relaţie de comunicare foarte deschisă cu toată lumea. Specificul nostru presupune ca relaţiile publice să fie deschise în egală măsură pentru locuitori, cât şi pentru turiştii care vin sau trec prin staţiune.

Am realizat (2016-2020) – Extinderea serviciilor Primăriei orașului Călimănești în corpul B și asigurarea relației cu publicul cu toate structurile instituției. Deşi m-am bucurat în permanenţă de asistenţa specialiştilor care au supravegheat lucrările de modernizare din ultimii ani, am ţinut să fiu periodic la faţa locului, să argumentez personal în faţa locuitorilor şi să răspund la comentariile şi la sesizările lor. Am fost deschis permanent către mass-media judeţeană şi locală, cea care a relatat săptămânal despre mersul lucrurilor în general şi al proiectelor în particular. Sistemul de comunicare directă, prin biroul propriu, între Primărie şi cetăţeni a funcţionat foarte bine, făcând posibilă şi preluarea temelor lansate de cetăţeni şi emiterea rapidă a răspunsurilor aşteptate. Audienţele cu cetăţenii au avut loc în permanenţă, nu numai vinerea, aşa cum este prevăzut în programul de lucru. Un rol foarte activ în comunicarea publică extinsă l-au avut şi centrele de informare turistică din Călimăneşti şi din Căciulata. La sfârşitul anului 2019 am înfiinţat Clubul seniorilor. Este locul de întâlnire al persoanelor în vârstă care participă la întâlniri culturale şi de discuţii pe diverse teme de interes local şi de interes general.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Primăria Călimăneşti s-a înrolat în Sistemul Naţional Electronic de Plăţi Online cu Cardul Bancar. Acest sistem permite oricărei persoane fizice sau juridice să plătească online obligaţiile fiscale locale. Totul se poate face de acasă, din faţa calculatorului, pe site-ul www.ghişeul.ro Trecem prin criza sanitară care ne obligă să ne păzim de infecţie şi să evităm contactul cu ceilalţi oameni. Trebuie să comunicăm mai mult prin mijloace moderne şi vom dezvolta în cadrul Primăriei Călimăneşti un sistem de comunicare la distanţă, bazat pe calculatoare, pe tablete şi pe telefoanele mobile pe care le utilizăm cu toţii acum. Mulţi dintre locuitori comunică deja cu instituţia noastră scriind mesaje pe pagina de Facebook sau pe site-ul Primăriei, precum şi pe paginile de Facebook ale Centrelor de informare turistică. Vom continua să organizăm dezbateri publice, inclusiv prin mijloace on-line, în jurul deciziilor locale de maximă importanţă publică sau a proiectelor de modernizare şi de dezvoltare aflate în derulare.

  1. Învăţământ şi condiţii moderne de învăţătură

Condiţiile de realizare a procesului de învăţământ sunt de maxim interes atât pentru familiile care îşi trimit copiii la grădiniţe, la şcoală şi la liceu, cât şi pentru corpul profesoral şi pentru Primăria oraşului Călimăneşti, cea care are în administrare imobilele şcolare. O grijă suplimentară este, în perioada crizei sanitare, organizarea procesului de învăţare cu protejarea deplină a sănătăţii copiilor.

Am realizat (2016-2020) – Am continuat modernizarea clădirilor în care are loc pregătirea şcolară a copiilor şi a tinerilor din Călimăneşti. Un obiectiv a fost Grădiniţa cu program normal care, după 100 de ani de funcționare prin diverse locații, are acum un local propriu cu trei săli de clasă dotate modern pentru desfășurarea procesului de învățământ. Au fost finalizate proiectele de eficientizare energetică a Grădiniței cu Program Prelungit – Călimănești și a Școlii Gimnaziale Jiblea Veche, ambele unități de învățământ oferind acum condiții moderne și optime desfășurării activității. Alte proiecte realizate în acest domeniu: Dotări cu echipamente şi mobilier specific didactic şi de laborator pentru Liceul Tehnologic (300 mii lei), Dotări cu echipamente şi mobilier specific didactic şi de laborator pentru Şcoala Gimnazială Şerban Vodă Cantacuzino (400 mii lei) și Dotări cu echipamente şi mobilier specific didactic şi de laborator pentru Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 Călimănești. Am făcut lucrări de reabilitare şi de recondiţionare a suprafeţei de joc în sala de sport a Liceului Tehnologic, precum şi partea carosabilă a terenului de sport al Şcolii Gimnaziale Şerban Vodă Cantacuzino. În anul 2018 s-a înfiinţat Laboratorul de teatru şi de dezvoltare personală pentru elevi şi tineri din localitate. În cadrul acestuia tinerii au primit îndrumare în activităţi de relaţii publice în domeniul cultural, de comunicare şi de leadership, de actorie şi de regie de teatru. Primăria a sprijinit de asemenea cercurile de creaţie şi şcolile de vară organizate de parohiile din localitate pentru cultivarea virtuţilor creştine şi a comportamentului moral-religios.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Prin proiectul Îmbunătăţirea vieţii populaţiei prin modernizarea oraşului, va fi modernizată și Școala cu clasele I-IV Jiblea Nouă. Cea mai provocatoare perioadă pentru investiţii în grădiniţele, şcolile şi liceul din localitate este în următoarele săptămâni şi luni ale acestui an. Copiii şi tinerii au lipsit din instituţiile şcolare din cauza ameninţării cu infectarea. În septembrie ei trebuie să ajungă din nou în clase şi investim acum în aceste pregătiri. Luăm în calcul totodată că procesul de învăţământ poate ajunge din nou pe mijloace electronice, on-line. Ne îndreptăm întreaga preocupare pentru identificare unor mijloace care să susţină acest efort. Vom profita de aceste reconfigurări ale procesului de învăţare din şcoli şi vom realiza cât mai urgent proiecte care să sprijine financiar, profesional şi logistic înnoirea mijloacelor de învăţământ. Totodată, acordăm o atenţie sporită punerii la dispoziţia tinerilor a mijloacelor extraşcolare de realizare a educaţiei şi a instrucţiei sub coordonarea mai flexibilă a educatorilor lor (biblioteca publică, cinematograf, parcuri, terenuri de sport).

  1. Arta, cultura şi iubitorii de frumos

După ani de funcţionare neîntreruptă a Taberei de pictură Vlaicu Ionescu şi a celei de teatru coordonată de actorul Florin Zamfirescu, precum şi a Festivalului de folclor Cântecele Oltului totul s-a oprit în vara aceasta, urmând să revină cu şi mai mare vigoare în anii următori.

Am realizat (2016-2020) – Cele trei mari momente artistice organizate de Primărie la Călimăneşti au adăugat file noi la cartea culturii locale, a celei judeţene şi, datorită unor importante participări artistice, a celei naţionale şi internaţionale. Zestrea artistică a localităţii s-a îmbogăţit nu numai cu gloria unor momente artistice memorabile, ci şi cu obiecte de artă plastică care au intrat în patrimoniul administraţiei locale. Am sprijinit publicarea şi lansarea unor cărţi semnate de nume prestigioase care au cercetat trecutul local şi viaţa personalităţilor care s-au născut şi care au trăit la Călimăneşti. De sprijinul Primăriei s-au putut bucura şi lăcaşurile de cult de pe teritoriul localităţii, în vederea întreţinerii şi reparaţilor periodice

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Vom continua organizarea anuală a celor trei momente de creaţie şi de expunere artistică: Tabăra de pictură, Tabăra de teatru şi Festivalul Cântecele Oltului. Suntem interesaţi să adăugăm noi şi noi lucrări de artă plastică contemporană la colecţia deja realizată, îmbogăţind-o cu semnături din ce în ce mai importante pentru piaţa de artă românească. Pornind de la Tabăra Vlaicu Ionescu, vom căuta noi mijloace de a încuraja utilizarea spaţiilor publice pentru pictura în aer liber, pe întregul sezon estival, cel puţin, aşa cum se obişnuia în trecutul interbelic. Modernizarea Casei de Cultură Florin Zamfirescu este de asemenea o prioritate a mandatului următor, iar prin același proiect se va moderniza și Centrul multifuncțional Călimănești, care va avea ateliere de teatru, pictură etc., și care va acționa în strânsă legătură cu activitatea Casei de Cultură. Tot în acest domeniu se înscrie și modernizarea Centrului cultural și recreativ Jiblea Nouă. De o mare importanţă în viaţa staţiunii sunt Zilele oraşului Călimăneşti, sărbătorite anual, în jurul zilei atestării documentare, 20 mai (1388). Obiectivul nostru de viitor, legat de această sărbătoare, este transformarea ei într-o manifestare la care să participe toţi locuitorii şi turiştii aflaţi în staţiune.

  1. Solidaritatea umană şi asistenţa socială

Printre proiectele pe care le-am formulat pentru dezvoltarea localităţii, am acordat o importantă atenţie protecţiei sociale a persoanelor care au nevoie de sprijin în mod obiectiv.

Am realizat (2016-2020) – Direcţia de asistenţă socială acţionează la Primăria Călimăneşti în cadrul Aparatului de specialitate al primarului. Principala sa activitate este să monitorizeze, să documenteze şi să soluţioneze cazurile care au nevoie de asistenţă socială. Comunicarea mea cu această direcţie este permanentă, iar soluţionarea cazurilor sociale a avut cea mai mare prioritate. Am proiectat cu colectivele de specialişti ale Primăriei şi suntem în plină derulare a unui proiect dedicat persoanelor  excluse social. Iniţial, proiectul s-a adresat numai persoanelor din zona Jiblea Veche. Între timp a fost extins şi în Călimăneşti, Căciulata, Păuşa, Seaca şi Jiblea Nouă. Proiectul se numeşte Servicii integrate de sănătate, trai, educaţie şi muncă în Călimăneşti (SISTEM Călimăneşti) şi are o valoare de 14 milioane de lei. În cadrul lui peste 600 de oameni sunt reintegraţi social, în sistemul de educaţie şi de ocupare socială şi ajutaţi să aibă activităţi profesionale şi antreprenoriale.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Pentru viitor, intenţionăm o acţiune mai concertată, în colaborare cu asociaţii şi fundaţii specializate, locale, judeţene, naţionale şi internaţionale. O acţiune mai bine planificată, sub directa coordonare a Primăriei, poate da rezultate spectaculoase. Totodată, trebuie îndreptată în continuare atenţia comunităţii către cazurile nevoilor extreme, altele decât sărăcia: boli severe, handicap, bătrâneţe ş.a. Suntem o comunitate care se îndreaptă către un alt nivel de bunăstare şi avem datoria să ne îngrijim cu generozitate de cazurile sociale reale, care au nevoie în primul rând de solidaritatea noastră. Administraţia locală a oraşului Călimăneşti are în intenţie să înfiinţeze un Centru rezidenţial pentru persoanele vârstnice. Proiectul este în studiu, iar pentru realizarea acestuia Primăria a achiziționat deja clădirile fostei unități militare de la Gară, unde va fi realizat și un parc modern pe o suprafață de 5350 mp. De asemenea, au fost făcute demersuri în sensul identificării unui teren în Jiblea Veche, unde va fi construit un bloc pentru persoane defavorizate.

  1. Sport şi divertisment

Sportul de masă este în principal o obligaţie socială a statului şi a administraţiilor locale şi mai puţin a asociaţiilor şi a cluburilor sportive. Primăria oraşului Călimăneşti a susţinut şi echipele cu tradiţie sportivă locală, dar a iniţiat sau a participat în principal la evenimente sportive care au atras mulţimi de participanţi.

Am realizat (2016-2020) – Primăria Călimăneşti a susţinut echipa de fotbal Cozia Călimăneşti care a fost vicecampioană în ultimul sezon în liga judeţeană. Juniorii acestui club de fotbal au cucerit două titluri judeţene şi au ocupat locul 6 în competiţia naţională. Aflată în parteneriat cu Asociaţia Pegas Triatlon Club Bucureşti, Primăria a contribuit la organizarea Galei Circuitului Carpaţilor la alergare montană. În parteneriat cu asociaţia Cozia Racing Team a participat de asemenea la organizarea Cozia MTB, concurs de ciclism şi alergare montană. În fiecare an, în luna decembrie, Primăria Călimăneşti organizează competiţia de fotbal în sală Cupa Sandu Paul, în cinstea fotbalistului emblematic pentru acest sport în oraşul Călimăneşti

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Din punctul de vedere al creşterii rolului sporturilor şi divertismentului sportiv în viaţa locuitorilor staţiunii, am pregătit un proiect de investiţii în mijloace şi în noi evenimente locale. O mare investiţie va fi realizată la Seaca. Baza sportivă de aici va avea două terenuri de fotbal şi de mini-fotbal, cu tribune şi iluminare nocturnă, plus o clădire administrativă şi o mare parcare şi va fi finanţată integral din fonduri naţionale. Tot la Seaca, Primăria intenţionează să realizeze un Aqua Park, complex sportiv şi clinică de recuperare pentru sportivi ca urmare a explorărilor care urmează să se facă aici pentru identificarea unor surse de ape termale. Primăria va organiza competiţii sportive cu participarea de masă la sporturi şi activităţi sportive (atletism şi alergări de rezistenţă, căţărări şi jocuri de sală). Viziunea noastră este că Primăria are obligaţia comunitară de a iniţia periodic evenimente sportive de masă, destinate divertismentului, cultivării spiritului competitiv, dar şi păstrării sănătăţii fizice a tuturor participanţilor. Vom organiza şi vom încuraja şi pe alţii, investitori privaţi, şcoli şi asociaţii sportive, să organizeze competiţii variate, pentru fiecare sezon în parte, la care să poată participa şi localnicii şi turiştii aflaţi în staţiune.

  1. Viitorul mediu şi îndepărtat al localităţii Călimăneşti

În urmă cu câţiva ani am elaborat împreună cu specialişti Strategia de dezvoltare a localităţii noastre. Am supus-o dezbaterii publice şi am completat-o cu sugestii de la cetăţeni. Finalmente, am adoptat-o prin vot în Consiliul local. Ea poate suferi corecturi, modificări şi completări, ca orice document proiectat în viitor. Principiile ei sunt coloana vertebrală a acestui document şi ele nu se pot schimba niciodată.

Am realizat (2016-2020) – Un principiu pe care l-am aplicat cu sfinţenie în aceşti ani este că staţiunea noastră are turismul ca principală activitate economică şi că orice altă direcţie de dezvoltare economică nu poate fi nicidecum un succes. Acest principiu ne-a făcut să realizăm proiecte de modernizare care să ridice nivelul local şi să dezvolte staţiunea până acolo unde Călimăneşti se poate deja compara cu staţiuni balneoclimaterice din lumea foarte civilizată. Un  al doilea principiu de bază în dezvoltarea noastră este modernizarea şi dezvoltarea în egală măsură a localităţilor componente, păstrând specificul ocupaţional şi demografic al fiecăreia în parte.

Modernizăm şi dezvoltăm (2020-2024) – Viitorul mediu şi îndepărtat al călimăneştilor este acela de staţiune turistică. Ne concentrăm interesul în această direcţie şi am identificat, după cum am arătat în această prezentare, noi proiecte de modernizare şi dezvoltare locală. Exploatarea mai intensă a apelor geotermale este una dintre aceste direcţii. Încercăm să ne concentrăm şi spre înfiinţarea unor noi puncte de interes urban, cum este Seaca. La fel de importante pentru viitorul mai îndepărtat al staţiunii sunt zonele rezidenţiale din localităţile sud-estice. Vom insista cu demersurile noastre pentru a recăpăta proprietatea surselor și resurselor minerale, a falezei râului Olt, a unor terenuri de mare importanță în realizarea unor proiecte de dezvoltare a localității.

Program electoral 2020-2024

 

Împreună modernizăm şi dezvoltăm!

 

Călimăneşti este printre cele mai atractive staţiuni turistice din România

 

  • Primăria Călimăneşti realizează proiecte cu finanţare naţională şi europeană pentru dezvoltarea staţiunii turistice şi pentru creşterea nivelului de trai al locuitorilor.
  • Modernizarea şi dezvoltarea staţiunii este principalul obiectiv al activităţii administrative în Călimăneşti.

 

Dezvoltare echilibrată a localităţilor componente

 

  • Extinderea reţelelor inteligente de gaze naturale şi a rețelelor de energie electrică, de apă potabilă şi a canalizării în toate localităţile componente (proiecte de peste 17 milioane de lei);
  • Explorarea unor noi surse de ape geotermale în sudul staţiunii şi dezvoltarea zonei prin realizarea la Seaca a unei mari investiţii într-un Centru de recuperare sportivă;

 

Creştem investind în turism

 

  • Realizarea proiectului Creşterea atractivităţii staţiunii Călimăneşti-Căciulata prin investiţii în infrastructura urbană (22 milioane de lei): străzi, staţii de autobuz, galerii comerciale stradale, alei pietonale, piste pentru biciclişti, spaţii verzi;
  • Realizarea unui mare parc în zona captării izvoarelor prin preluarea pădurii Romsilva din proprietatea publică de stat în proprietatea publică a localităţii noastre;

 

Sănătatea, puterea de a munci şi bucuria de a trăi

 

  • Construirea unei clădiri în care să funcţioneze Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă Călimăneşti, ca soluţie pentru acces rapid la servicii de specialitate;
  • Iniţierea unor acţiuni de comunicare publică pentru prevenirea bolilor şi pentru păstrarea condiţiilor naturale şi a mediului curat în care trăim;

 

Confortul şi siguranţa locuitorilor în localitatea lor

 

  • Proiectul Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, în valoare de peste 6 milioane lei, are în vedere anveloparea mai multor blocuri de locuinţe.
  • Proiectul Îmbunătăţirea vieţii populaţiei prin modernizarea oraşului (5 milioane de euro) are în vedere investiţii în străzi, în Centrul cultural din Jiblea Nouă, în Casa de Cultură Florin Zamfirescu şi în Centrul multifuncţional din Călimăneşti.
  • Este în derulare proiectul Creşterea eficienţei energetice a iluminatului public, în valoare de peste 11 milioane de lei, care înseamnă peste 51 de kilometri de reţea de drumuri publice iluminate modern, toţi pe teritoriul staţiunii noastre.
  • Proiectul Amenajarea terenurilor afectate de eroziune de adâncime, alunecări de teren și exces de umiditate în zona Călimănești are în vedere, printre altele, prevenirea inundațiilor în zonele locuite ale orașului, stabilizarea terenurilor alunecate, reducerea degradării terenurilor prin regularizarea scurgerii apei de pe versanți.

 

Comunicarea publică şi încrederea locuitorilor

 

  • Plăţile obligaţiilor fiscale locale se pot face acum on-line, pe site-ul www.ghişeul.ro.
  • Comunicarea on-line este realizată permanent pe paginile de socializare ale Primăriei şi ale Centrelor de informare turistică şi pe site-ul www.primaria-calimanesti.ro.

 

Învăţământ şi condiţii moderne în şcoli şi grădiniţe

 

  • S-au realizat investiţii în mobilier şi în materiale de uz didactic pentru grădiniţă, şcoală şi pentru liceul tehnologic şi în reabilitarea şi izolarea termică a Grădiniţei cu program prelungit, a Școlii Gimnaziale Jiblea Veche, a fost construită o grădiniţa cu program normal.
  • Prin Proiectul Îmbunătăţirea vieţii populaţiei prin modernizarea oraşului va fi modernizată și Școala cu clasele I-IV Jiblea Nouă.
  • Investiţiile momentului se îndreaptă în direcţia protejării sănătăţii copiilor la reîntoarcerea în grădiniţe şi şcoli şi în asigurarea mijloacelor de derulare a învăţământului la distanţă.
  • Primăria susţine proiectele locale de pregătire şi de educaţie extraşcolară.

 

Arta, cultura şi iubitorii de frumos

 

  • Organizarea anuală a evenimentelor cu îndelungată tradiţie locală: Ziua localităţii (20 mai), Festivalul de folclor Cântecele Oltului, taberele de creaţie Vlaicu Ionescu-pictură şi cea de teatru;
  • Modernizarea Casei de Cultură Florin Zamfirescu şi transformarea ei într-o instituţie activă, organizatoare a unor stagiuni de spectacole artistice de mare interes pentru localnici şi pentru turişti;
  • Se va moderniza Centrul multifuncțional Călimănești și Centrul cultural și recreativ Jiblea Nouă.

 

Solidaritatea umană şi asistenţa socială

 

  • Proiectul Servicii integrate de sănătate, trai, educaţie şi muncă în Călimăneşti (SISTEM Călimăneşti), în valoare de 14 milioane de lei, are ca obiectiv reintegrarea socială a peste 600 de oameni aflaţi în situaţie de excludere socială.
  • Atragerea asociaţiilor şi a fundaţiilor locale, judeţene, naţionale şi internaţionale în acordarea sprijinului social de care au nevoie cetăţenii aflaţi în dificultate socială.

 

Sport şi divertisment

 

  • Susţinerea echipelor de fotbal seniori şi juniori ale Clubului Cozia Călimăneşti, cu bune performanţe judeţene şi naţionale;
  • Susţinerea marii investiţii naţionale în Baza sportivă de la Seaca (două terenuri de fotbal cu tribune, iluminat nocturn, clădire administrativă şi parcare);
  • Asocierea cu alţi iniţiatori în organizarea unor competiţii sportive de masă, desfăşurate pe raza localităţii şi în zona montană din apropiere;

 

Viitorul mediu şi îndepărtat al localităţii Călimăneşti

 

  • Modernizarea şi dezvoltarea localităţii Călimăneşti are ca obiectiv economic principal contribuţia sectorului public la o cât mai înaltă performanţă a serviciilor oferite turiştilor veniţi aici.
  • Modernizarea şi dezvoltarea localităţii Călimăneşti urmăreşte totodată dezvoltarea simultană a tuturor localităţilor componente şi ridicarea nivelului de trai al locuitorilor din Călimăneşti.
  • Vom insista cu demersurile noastre pentru a recăpăta proprietatea surselor și resurselor minerale, a falezei râului Olt, a unor terenuri de mare importanță în realizarea unor proiecte de dezvoltare a localității.

 

Comandat de Partidul Naţional Liberal / Realizat de SC VILSPOPRESS SRL / Cod Unic de Identificare AEP 21200012

 

Articole Similare

Back to top button