Editorial Politic

Lista lu’ şefu’

Ca şi până acum, „capetele luminate” ale organizaţiilor judeţene ale principalelor partide de pe eşicherul politic şi-au pus la bătaie neuronii pentru a alcătui listele cu candidaţi eligibili pentru Consiliul Judeţean. Ca şi până acum, rezultatele sunt mediocre. Găsim laolaltă oameni de valoare şi nulităţi absolute, inşi oneşti şi infractori notorii, politicieni cu principii şi curve politice. Ca de fiecare dată, întâietate au cei care nu reprezintă nimic pentru comunitatea din care fac parte. În plus, avem surpriza să constatăm că de pe aceste liste lipsesc unii dintre cei mai buni oameni ai partidelor pe care nu au şansa să le reprezinte. Este cazul PSD, PNL şi PD-L. O amestecătură de nume, din care electoratul nu va înţelege din nou, aproape nimic.

M-am întrebat mereu ce criterii stau la baza nominalizării unor oameni pe liste. În mod normal, profesionalismul, cinstea şi dorinţa de a veni în întâmpinarea intereselor cetăţeanului, ar trebui să definească profilul candidatului. În realitate, lucrurile stau puţin altfel. Mai toţi cei care se află în fruntea listelor sunt de cele mai multe ori oameni de afaceri, posesori ai unor averi impresionante. Dacă te înţelegi bine cu preşedintele organizaţiei, dacă mai şi cotizezi zdravăn la partid, ai toate şansele să prinzi un loc în faţă. În general, candidaţii au vârste înaintate, apropiate de cea a liderului. Selecţia se face şi în funcţie de generaţie; din această cauză prea puţini tineri ajung pe liste. Dacă nu ai un trecut comun cu şeful, dacă nu ai făcut afaceri cu acesta, dacă nu ţi-ai permis măcar o dată să te tragi de şireturi cu el la un şpriţ, dacă nu-l ai la mână cu nişte informaţii compromiţătoare, şansele tale de a fi pe vreo listă scad dramatic. Degeaba eşti un tânăr ambiţios, absolvent a nu ştiu câte facultăţi şi stăpân pe meserie. Este suficient să apară un ins cu mai mulţi bani decât tine, care se ştie cu şefu’ de pe vremea când tu nici nu erai născut, că tu ai şi dispărut din peisaj.

Degeaba este ales preşedintele Consiliului Judeţean prin vot uninominal, dacă cei 33 de consilieri sunt votaţi pe listă. Efectul este sensibil egal cu zero. Deciziile în şedinţele de Consiliu Judeţean se iau prin votul majorităţii consilierilor, indiferent cine este preşedinte. Listele sunt de cele mai multe ori umbrele pentru nulităţile promovate de partide. Oameni fără valoare, însă plini de bani, cu un trecut pătat care în orice ţară civilizată i-ar arunca la lada de gunoi a istoriei, se ascund în spatele unei liste, sperând că electoratul e prost şi votează în consecinţă. Nici după aproape 20 de ani de la Revoluţie, în România nu se promovează valorile, ci nulităţile. Cetăţenii sunt minţiţi din patru în patru ani că cei care le sunt propuşi pentru diverse funcţii în administraţie sunt cei mai buni dintre cei mai buni, fără a se schimba de fapt ceva. Avem aceleaşi feţe ofilite, de care ne-am plictisit cu toţii. Aceeaşi limbă de lemn, aceeaşi dorinţă de înnavuţire rapidă din banul public, aceeaşi demagogie care nu ar mai trebui să păcălească pe nimeni. Lumea a înţeles de ceva timp că totul nu e decât o mare păcăleală; de aceea avem prezenţe la vot din ce în ce mai scăzute. Şi până la urmă, pe cine ar trebui să votăm? Există alternative sau doar diverse faţete ale aceluiaşi comportament politic de doi bani? Până când în politică nu se va face curăţenie, până când nu vor fi scoşi din primele rânduri şmecherii tranziţiei, care au impresia că totul li se cuvine, nu avem prea multe şanse să dăm înainte. Până atunci, vom merge din nou la vot mai mult din datorie civică, decât din convingere, pentru a pune ştampila pe liste pline cu iluştri anonimi.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button