Acasă Politica Bogdan Pistol – un candidat fair-play pentru o primărie europeană

Bogdan Pistol – un candidat fair-play pentru o primărie europeană

117
0

Mircia Gutău şi-a găsit un competitor pe măsură
Preşedintele Comisiei de Cenzori a Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Bogdan Pistol, este candidatul PNL pentru funcţia de primar al Râmnicului. Tânărul liberal este al doilea om din lumea sportului, după Mircia Gutău, care intră într-o competiţie politică de anvergură.

Curriculum Vitae

Bogdan Pistol s-a născut pe 4 iulie 1979 la Râmnicu Vâlcea. A absolvit Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, apoi Academia de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Management, de anul trecut fiind doctorand al Universităţii din Timişoara. În plan politic, este membru al PNL din 2003, preşedinte al TNL Vâlcea între 2005 şi 2007 iar în prezent este vicepreşedinte PNL Vâlcea.

La doar 28 de ani a devenit membru în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA, director comercial la SC Govora Com SRL precum şi cenzor al AJF Vâlcea. A mai deţinut funcţia de preşedinte al Asociaţiei Patronale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Vâlcea în perioada 2006-2008. A primit numeroase distincţii în domeniul consultanţei economice, remarcându-se în dese rânduri prin ideile sale moderne. Se declară un familist convins, având o căsnicie model alături de soţia sa Măriuca iar de un an şi trei luni este tatăl unui băieţel minunat, pe nume Rareş. Aşadar, cel puţin din punctul de vedere al CV-ului, Bogdan Pistol este recomandat ca un candidat redutabil.

Cum ai ajuns să candidezi la Primăria Râmnicului? Te întreb asta pentru că iniţial PNL a promovat un alt candidat, în persoana lui Ion Nicolae.
A fost o surpriză şi pentru mine. Sigur că în perioada asta de 4 ani de politică la vârf în PNL nu am neglijat problemele de administraţie locală – m-am pregătit destul de bine în acest domeniu. Poate şi formaţia mea de economist şi faptul că am lucrat de-a lungul timpului cu bugete, unele mari, unele mai mici, m-a ajutat să înţeleg mai bine aceste aspecte. Până la urmă, partidul a constatat că pot fi o soluţie viabilă pentru Primăria Râmnicului, ca o şansă de a schimba ceva din clasa politică vâlceană, ca o şansă pe care PNL o dă tinerilor în politică.

Totuşi, cum s-a ajuns la soluţia Bogdan Pistol?
A fost un vot democratic, foarte strâns, în care şi mie, şi lui Ion Nicolae ne-au fost analizate atuurile, dezavantajele şi decizia foarte strânsă a conturat posibilitatea ca eu să devin candidatul PNL pentru Primăria Râmnicului.

Ce a cântărit în favoarea ta, ce anume a înclinat balanţa?
Cred că tinereţea, inteligenţa, discursul pe care l-am avut de-a lungul timpului, poate şi eleganţa limbajului meu i-au făcut pe liberali să creadă că se pot identifica mai uşor cu mine decât cu celălalt candidat. Sigur că au fost şi dezavantaje: implicarea mea mai puţin activă în viaţa municipiului, poate lipsa mea de experienţă pe anumite domenii, poate capacitatea mai slabă de a înţelege problemele edilitare… Totuşi, partidul a considerat că sunt o persoană cu o capacitate suficientă de a înţelege, de a asimila cunoştinţe într-un timp rapid şi că pot face faţă cu succes unei asemenea competiţii.

Încearcă PNL să dea un mesaj de schimbare a clasei politice?
Acesta este mesajul pe care PNL îl dă. Organizaţia municipală mizează totul pe tineri pregătiţi, capabili să facă faţă unui Râmnic care astăzi este integrat, fie că vrem, fie că nu vrem, unui context economic, unui Râmnic care are nevoie de proiecte viabile, de proiecte puternice, unui Râmnic care trebuie astăzi să depăşească faza iniţială pe care din punctul meu de vedere, Mircia Gutău a trecut-o cu succes.
Sunt voci care susţin că acest vot strâns din Biroul Politic reprezintă un risc major pentru spargerea partidului în două…
Nu, asta pot să o afirm cu certitudine. S-a votat în linişte, curat, democratic. V-aş întreba dacă victoria lui Obama înseamnă retragerea lui Hillary Clinton din cadrul Partidului Democrat. Nu se întâmplă lucrurile ăstea. Sigur că pot exista nemulţumiri pe care eu voi încerca din răsputeri să le diminuez ca intensitate.

Eşti convins că vei beneficia de întregul sprijin al organizaţiei municipale şi judeţene?
Sunt convins că le voi câştiga respectul şi încrederea şi sunt convins că nu vor regreta şansa pe care au acordat-o tinerei generaţii. Într-un fel, este şansa ca PNL să demonstreze şi în plan local, că are încredere în generaţia tânără, care e capabilă să schimbe lucrurile, să schimbe mentalităţile şi oamenii.

Cum a primit familia vestea că vei candida la primărie?
Cu oarecare îngrijorare, cu teamă… E firesc. O competiţie de genul acesta implică riscuri majore, însă familia mea este alături de mine şi mă bizui foarte mult pe sprijinul soţiei şi al familiei şi poate şi pe sprijinul micului meu băieţel.

De ce crezi că Emilian Frâncu a ales să nu candideze la primărie?
Eu cred că este o decizie înţeleaptă a lui Emilian Frâncu. Cred că rolul lui e mai degrabă la Consiliul Judeţean, în Parlamentul României. Cred că pot face o echipă cu toţi colegii din partid în condiţiile în care fiecare este axat pe o anumită zonă de discuţie, de dezbatere politică. Contez pe sprijinul lui Emilian Frâncu pentru Râmnic. Aşa cum a adus sute de miliarde pentru judeţ şi pentru Râmnicu Vâlcea, sunt convins că o va face şi de aici înainte, indiferent de cine va câştiga primăria.

Te consideri un liberal sacrificat?
Am auzit şi această variantă. Sigur că în condiţiile în care intri într-o bătălie, poate cea mai grea din toate cele care au existat până acum, există şi riscul unei înfrângeri, care ar putea să-ţi creeze dezavantaje în viitoarele competiţii politice. Eu sper ca oamenii care mă vor cunoaşte, care mă vor asculta, să facă în aşa fel încât să nu fiu un liberal sacrificat, ba din contră, să fiu un exponent al tinerei generaţii căreia iată, populaţia Râmnicului îi dă o şansă.

Nu s-a anunţat cam târziu această candidatură a ta? Vei avea timp să te pregăteşti în mai puţin de trei luni câte au rămas până la alegeri?
Mă puteţi ajuta voi cei din presa locală, oamenii care vor transmite mai departe mesajul meu. În aceste condiţii, timpul rămas este suficient pentru a recupera.

Ar fi fost mai bine să se fi hotărât mai devreme partidul asupra persoanei tale?
Poate că e mai bine aşa, poate că lipsa presiunii mă face mai liber în afirmaţii, poate că o campanie mai lungă m-ar fi erodat.

Cât de mult de bazezi pe votul tinerilor?
Cred că oamenii sub 40 de ani au astăzi o lipsă de orizont. Societatea românească nu le-a oferit încă o schemă în care ei să se dezvolte şi să-şi valorifice aptitudinile şi cred că pentru ei aş putea să fiu un simbol al faptului că generaţia tânără merită să câştige.

Cum ai rezuma experienţa ta în administraţie?
Am avut de-a lungul timpului foarte multe activităţi în care am condus. Am pornit din postura de lider şi în firmele pe care le-am reprezentat… La asta pot adăuga şi postura de administrator al SC Oltchim SA, de lider al unei asociaţii a micilor întreprinzători şi de asemenea am reuşit ca în toate domeniile de activitate să-mi impun ideile. Am, deci, experienţa unui management eficient.

Ce-ai aduce nou în Râmnicu Vâlcea?
Sigur că mesajul meu este foarte strâns de generaţia tânără şi de modalităţile de a ajuta această generaţie în a se afirma. Şi dacă salariile, pensiile depind poate de activitatea guvernului, a factorilor centrali – locuinţele pentru tineri, spaţiile de recreere, patinoarul la care mă gândesc sau bazinele de înot, pot însemna adevărate oportunităţi pentru tineri, de a-i trage puţin din baruri şi cafenele către alte activităţi, mai sănătoase şi mai mult mai utile. De asemenea, cred că Primăria Râmnicului are obligaţia de a se ocupa de oamenii defavorizaţi. Cred că pensionarii, oamenii care plătesc din nefericire facturi imense la întreţinere, trebuie cumva ajutaţi din fondurile primăriei. Şi nu în ultimul rând, pentru că sunt conducător auto, cred că Râmnicul are nevoie astăzi de un plan cu adevărat integrat prin care să se deblocheze traficul aglomerat.

Ce ai face din punct de vedere economic pentru Râmnic?
Aici, noi râmnicenii stăm puţin mai prost, în comparaţie cu alte municipii reşedinţă de judeţ. Nu avem suficient de multe investiţii. Râmnicul trebuie deschis către investitori, trebuie atrase fonduri europene sau private, astfel încât oamenii să aibă unde lucra pe salarii decente, demne de pregătirea lor.

Tu ai un discurs elegant. Îl vei păstra şi în campanie electorală?
Sigur, cu orice risc. Ştiu că oamenii s-au învăţat cu reacţiile rapide, cu vorbele mai grele, cu mârlănia, în ultimă instanţă. Voi încerca să nu exagerez şi toată campania mea, vă promit, va fi dominată de spiritul de fair-play.

Principalul tău adversar provine, ca şi tine, din lumea sportului. Este o întâmplare că tot mai mulţi oameni de sport candidează pentru primărie?
Tocmai de aceea nu l-aş numi pe Mircia Gutău adversar, ci competitor. Sigur că în competiţia asta sunt probabil zece echipe, zece căpitani de echipă. Cred că de la locul 10 la locul 1 se poate întâmpla orice. Doar startul campionatului, respectiv începutul campaniei electorale ne poate spune care dintre echipe sunt mai pregătite pentru competiţie.

Mircia Gutău are în sondaje un scor zdrobitor. Crezi în aceste sondaje?
Da, cred foarte mult în sondaje, ele ne dau o imagine asupra realităţii de fapt, dar cred că oamenii care mă vor cunoaşte e imposibil să nu-mi dea o şansă. Şi să vă mai spun ceva: oamenii mereu ţin cu echipa care porneşte cu şansa a doua!

O să te legi în campanie de faptul că Mircia Gutău a fost o vreme… „plecat” din municipiu?
Nu, absolut deloc. Cred că asta e o chestiune care îl priveşte doar pe Mircia Gutău. Regret sincer că i s-a întâmplat acest lucru şi nu mi se pare normal ca un om să stea privat de libertate, după care justiţia să-i demonstreze nevinovăţia. Cred că într-un fel Mircia Gutău este de apreciat pentru că a reuşit să treacă peste momentul acesta greu şi a revenit în fruntea Râmnicului, de multe ori cu reale succese.

Acum doi ani Mircia Gutău spunea că nici nu a auzit de tine…
Ştii de ce îl apreciez eu pe Mircia Gutău? Pentru că într-un fel el a fost cel care mi-a creat şi mie posibilitatea să devin astăzi candidat la primărie. El reprezintă unul dintre paşii către reformarea clasei politice. Sigur că din punctul meu de vedere a fost doar un pas şi cu adevărat clasa politică se poate schimba cu fiecare mandat. Să vină un om tânăr, şi mai puţin legat de vechiul sistem. Cred că într-un fel Mircia mi-a adus un avantaj în această competiţie, care paradoxal pare grea.

În calitatea ta de candidat la primărie, eşti şi cap de listă la Consiliul Municipal. Ce scor minimal ţi-ai propus în acest sens?
Da, corect. Cea de-a doua misiune a mea este aceea de a obţine un scor cât mai bun pentru echipa mea de consilieri locali. Avem foarte mulţi tineri iar numele lor le veţi afla cât de curând. Pe de altă parte cred că dând votul PNL la Consiliul Local, oamenii vor reuşi să creeze cel puţin două voci puternice, una a PNL, alta a PD-L, voci care împreună vor putea să europenizeze Râmnicul. Cred că scorul de la europarlamentare de aproape 14% a fost mic pentru ceea ce noi ne propunem şi pentru ceea ce merităm.

Crezi că ceilalţi contracandidaţi îţi vor pune probleme?
Fiecare ne batem pe un segment diferit dar nu pot nega că mă preocupă şi modul în care ei vor gestiona această campanie. Sper ca până la urmă mesajul PNL, diferit de ce a fost până acum, ne va oferi ceea ce ne dorim.
Eşti un candidat şantajabil?

La nici 30 de ani, dumneavoastră ce credeţi?
Unii te consideră un apropiat al lui Mircia Gutău, afirmând că sunteţi „pe mână”. Cum stau lucrurile de fapt?
Dacă nu voi ataca pe nimeni şi nu voi arăta cu degetul spre realizările unuia sau altuia, încercând să le diminuez, nu înseamnă că pot fi pe mână cu cineva. Din punctul meu de vedere, sunt cel mai potrivit candidat pentru funcţia de primar al Râmnicului şi cred că Râmnicul nu va regreta dacă-mi va da o şansă. Foarte clar vă spun că între mine şi Mircia, m-aş prefera pe mine.
Octavian HERŢA