Diverse

Pe ce a cheltuit Pintilie două miliarde?

• În visteria AJF se petrec lucruri ciudate

Sincer, chiar nu mă interesează cine conduce Asociaţia Judeţeană de Fotbal, atât timp cât cluburile din teritoriu, primarii şi toţi cei care sunt preocupaţi de fenomenul sportiv se arată mulţumiţi de activitatea celor aleşi să coordoneze această structură. Însă, fie că-i place sau nu lui Constantin Pintilie, trebuie să spunem că tot mai mulţi dintre cei implicaţi în fenomenul fotbalistic încep să aibă mari îndoieli în ceea ce priveşte capacitatea sa de a gestiona aşa cum trebuie AJF-ul. Nu de puţine ori, Pintilie a încercat să-şi mascheze neputinţa dând vina pe noi, presa, care am acţiona la comanda cuiva.

De aceea, îi recomandăm preşedintelui AJF ca, de fiecare dată când are impresia că îl nedreptăţim, să trimită pe adresa redacţiei noastre punctele sale de vedere, ori să organizeze conferinţe de presă la care să vină foarte bine pregătit pentru a ne aduce, vorba aceea, pe calea cea bună. Dar până una-alta, pentru că, la bază, sunt un om al cifrelor, mi-am propus să vă reţin atenţia cu câteva noutăţi de ultimă oră privind afaficurile economico-financiare de la AJF Vâlcea. Sunt câteva chestiuni pe care, sincer, nu le-am înţeles, iar domnul Pintilie poate, sperăm noi, să ne edifice şi, totodată, să demonstreze că e poamă bună, oferind clarificările de rigoare, nu nouă, cât cluburilor de fotbal din ale căror taxe trăieşte ca un şmecher. Pe firul scurt, am intrat în posesia raportului comisiei de cenzori privind activitatea financiară pe anul 2007 a AJF Vâlcea. Lecturând cu mare interes documentul, aflăm că, în perioada analizată, AJF Vâlcea a înregistrat în evidenţele contabile venituri totale în sumă de 280.034 lei (2,8 miliarde lei vechi) constând în taxe, vize, legitimaţii pentru sportivi şi echipe, vize observatori, sponsorizări, valorificări obiecte de inventar, dobânzi bancare. Tot în 2007, AJF a înregistrat cheltuieli totale în sumă de 199.255 lei (1,99 miliarde lei vechi), reprezentând „cheltuieli cu salariile, protocol, reclamă şi publicitate, materiale consumabile, poştă, convorbiri telefonice, comision bancar şi achiziţii obiecte de inventar”. Evident, ne-au atras atenţia cheltuielile, ce se ridică la valoarea de circa 2 miliarde de lei numai în anul trecut, o sumă exorbitantă având în vedere că în urma acestui efort financiar nu se vede mare lucru. Chiar şi comisia de cenzori, formată din Dobre Dumitru, Luţu Cătălin şi Bogdan Pistol, a cerut clarificări şi a recomandat, mult prea elegant, evidenţierea achiziţiilor de la furnizori.

AJF a încheiat anul fiscal pe plus, având, culmea!, datorii la stat

Deşi adunând şi scăzând ajungem la concluzia că AJF-ul a încheiat anul trecut pe plus, cu aproximativ 800 milioane lei, în raport mai apare o dilemă: cu „privire la obligaţiile faţă de bugetul de stat şi bugetele asigurărilor sociale şi de sănătate, aferente fondului de salarii, Asociaţia Judeţeană de Fotbal – Vâlcea înregistrează datorii în sumă de 15.970 lei (159 milioane lei vechi) neachitate la termenele prevăzute de lege”. Mai departe, cu aceeaşi eleganţă oarecum enervantă, comisia de cenzori recomandă conducerii AJF „depunerea soldurilor de casă în contul bancar în vederea încasării dobânzii”. În traducere, acest lucru ar însemna că cineva din conducerea AJF umblă cu banii instituţiei în buzunar, în loc să-i ţină la vedere şi să-i eficientizeze depunându-i la bancă pentru a produce dobânzi. Sau, foarte uşor, se poate crede că acei bani din casă nu mai sunt, din moment ce nici comisia de cenzori nu spune sau nu ştie unde sunt. În exerciţiul financiar din perioada 01.01- 31.12 2007, AJF Vâlcea a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli cu sediul în valoare de 6.698 lei, ceea ce pare corect. Însă, a înregistrat „cheltuieli obiective de inventar echipament sportiv” în valoare de 24.940 lei (249 milioane lei vechi). Această suma este foarte mare şi, de aceea, Pintilie ar trebui să organizeze o conferinţă de presă sau o întâlnire cu cluburile din judeţ pentru a explica foarte clar ce s-a cumpărat, cât şi unde sunt respectivele obiecte de inventar. De asemenea, foarte mare este şi suma aferentă cheltuielilor pentru reclamă, publicitate şi protocol şi, iarăşi, nu ne dăm seama pe ce anume s-ar fi putut consuma aproape 200 de milioane de lei vechi. Şi la acest capitol, Pintilie ar trebui să spună exact cât a cheltuit în fiecare caz, care sunt beneficiarii banilor şi în ce a constat eficienţa cheltuirii lor. Piesa de rezistenţă din raport o constituie rubrica intitulată „consumabile”, în dreptul căreia este trecută o sumă de-a dreptul şocantă: 641,37 milioane lei vechi, probabil mai mult decât alocă primăria pentru acelaşi gen de cheltuieli. No comment! Foarte interesante sunt şi sumele consumate pe „cheltuieli poştale, fax şi telefoane: 116,85 milioane lei vechi”, precum şi pentru „colaboratori: 129,61 milioane lei”. Şi pe „contracte de prestări servicii”, AJF a cheltuit o sumă cutremurătoare: 330,84 milioane lei. Care or fi aceşti colaboratori, cât a luat fiecare, de ce, era necesar? – acestea sunt întrebări la care probabil doar Pintilie ştie să răspundă.

Dacă nu a justificat 100 de milioane, cum explică ce a făcut cu două miliarde?

Cert este că dubii în privinţa modului în care a fost gestionată visteria AJF – alimentată, repet, din banii de vize şi taxe, procuraţi cu greu de cluburile şi aşa destul de sărace din teritoriu – am avut din momentul în care primarul Mircia Gutău a declarat că a oferit AJF-ului o sponsorizare în valoare de o sută de milioane de lei, dar în afară de câteva diplome, nu ştie pe ce au fost aruncaţi banii. La fel şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, care a făcut tot anul trecut o sponsorizare de 50 de milioane de lei. Probabil că mulţi dintre cititorii noştri fideli îşi aduc aminte de faptul că, imediat după ce am scris un articol pe acest subiect, vicepreşedintele Neacşu, supărat că nu i s-a spus nimic despre aceste sponsorizări, a fost la un pas să demisioneze. Ce l-a făcut să se răzgândească putem doar să bănuim. Ceea ce putem să spunem foarte clar este şi faptul că lipsa de transparenţă de la AJF, modul haotic şi nejustificat în care se aruncă banii cluburilor, ar trebui să le dea tuturor de gândit şi să le scoată din cap ideea că presa e nebună, sau că acţionează subiectiv, la comanda lui Lovin, ca să nu zic X sau a lui Y. În opinia noastră, nu este normal ca, pe spinarea amărâţilor din comune, care fac eforturi greu de imaginat pentru a-şi ţine echipele în campionat, câţiva şmecheri să se lăfăie, să dicteze cum îi taie capul, fără să dea nimănui explicaţii. Dacă această poziţie este greşită, îi rugăm pe cititorii noştri să ne transmită pe adresa redacţiei opiniile lor, sub promisiunea că, în condiţiile în care ei ne vor recomanda acest lucru, îl vom lăsa pe Pintilie de capul lui, cu tot cu contul AJF-ului. Însă, în cazul în care cititorii vor fi de acord că ne îndeplinim foarte bine rolul, cu siguranţă vom scoate tot untul din mai marii AJF-ului şi pe viitor, indiferent că-i cheamă Persu, Pintilie, Lovin sau mai cine ştie cum. 
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button