Diverse

Ce ghinion!… Echipa lui Tadici a fost egalată în ultima secundă de joc

FC Nurnberg – Oltchim Rm. Vâlcea 28-28

După un parcurs en-fanfare în prima fază a grupelor (şase victorii din şase meciuri), Oltchim Rm. Vâlcea a făcut vinerea trecută primul pas greşit din actuala ediţie a Ligii Campionilor la handbal feminin. Cu FC Nurnberg, elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au avut un debut de meci nu tocmai strălucit. Vâlcencele şi-au revenit însă pe parcurs şi-au reuşit să întoarcă rezultatul în favoarea lor în repriza secundă, atunci când au avut chiar şi patru goluri avantaj. Din păcate, nemţoaicele au izbutit in extremis să egaleze chiar în ultima secundă de joc, printr-un gol al Anjei Rosler.

Două reprize egale

Primele minute ale meciului au fost favorabile gazdelor. FC Nurnerg a condus în prima repriză cu două goluri (2-0, 4-2, 5-3), însă încet-încet lucrurile au revenit la normal. Tadici a schimbat pe rând portarii, încercând să găsească soluţia viabilă din mers, iar cea care avea să-l mulţumească a fost Tereza Pâslaru, care şi-a salvat miraculos echipa în câteva rânduri.

La fel s-a întâmplat şi de partea cealaltă, unde slovaca Gubova a făcut minuni în poarta nemţoaicelor. În plus, interul Simakova şi extrema Beck (jucătoare remarcate de Tadici din înregistrările video vizionate înaintea deplasării în Germania), au fost principalele guri de foc ale lui Muller în acest meci.
Vâlcencele au preluat prima oară conducerea pe tabela de marcaj în minutul 18, printr-o aruncare de la 7 metri transformată de Ramona Maier. Mai mult decât atât, în minutul 23, după un gol marcat de Adina Meiroşu, scorul a devenit 12-10 pentru Oltchim, aceeaşi handbalistă punctând apoi şi pentru 13-11. A urmat imediat şi regresul (Maier a ratat o aruncare de la 7 metri, Gâlcă a fost eliminată pentru 2 minute), aşa că fetele de la Nurnberg au profitat şi-au preluat conducerea (14-13). În efectiv complet, Oltchim-ul a revenit în joc, a condus cu 15-14, dar a fost egalată chiar în ultima secundă a reprizei (15-15).

Annia Rosler, călăul

Oltchim-ul a început în trombă repriza secundă, dornică să tranşeze în favoarea ei această dispută de care oficialii vâlceni s-au temut. În scurt timp, Dinu (revenită între buturi) şi compania s-au desprins la 18-15, iar ulterior la 20-16 (în minutul 39), deşi au fost nevoite să joace la un moment dat şi-n inferioritate numerică (atunci când Adina Meiroşu a fost eliminată pentru 2 minute). Trupa lui Tadici a menţinut un avantaj de patru goluri pe tabela de marcaj până în minutul 44 (22-18), graţie şi faptului că Luminiţa Dinu a reuşit să pareze o lovitură de la 7 metri executată de Annia Rosler.
După o nouă eliminare a Adinei Meiroşu (în minutul 44), la scorul de 19-22, handbalistele lui Herbert Muller au început să prindă tot mai mult curaj. Nemţoaicele au egalat situaţia în minutul 54 (24-24), după care Meiroşu a înscris pentru 25-24. În minutul 56, gazdele au preluat şi conducerea (26-25), dar aceeaşi Meiroşu, cu două goluri de la linia de 9 metri a readus Oltchim-ul în avantaj (26-27, în minutul 58). Ultimele 2 minute au fost incendiare. Nurnberg a egalat (27-27), dar tânăra Adriana Ţăcălie a punctat pentru 27-28 când mai erau aproximativ 100 de secunde de joc. A urmat accidentarea Ionelei Gâlcă (vâlceanca nu şi-a mai revenit după ce a primit o lovitură în plex de la o adversară). Ulterior, Oltchim-ul a mai primit o lovitură cu 10 secunde înainte de final, atunci când Raluca Ivan a fost eliminată. În avantaj numeric pe teren, Muller a mutat decisiv: a scos portarul şi-a introdus încă o jucătoare de câmp, iar atacul echipei germane s-a purtat 7 contra 5. Totul părea că se scurge fără nimic important pe tabela de marcaj, când experimentata jucătoare Annia Rosler a expediat un trasor fenomenal din spatele liniei de 9 metri, care-a surprins-o nepregătită şi pe Luminiţa Dinu, egalând situaţia (28-28).
Imediat după gol, gazdele au erupt de fericire, bucurându-se ca şi când ar fi câştigat Liga Campionilor, şi nu doar pentru un egal în faţa Oltchim-ului. Din acest punct de vedere, este interesant de văzut cât de ambiţioase vor fi nemţoaicele lui Muller şi-n duelurile cu celelalte două echipe din grupă.
Au marcat pentru echipa vâlceană: Valeria Beşe – 7 goluri, Ionela Stanca – 7, Adina Meiroşu – 5, Ramona Maier – 4, Steluţa Luca – 3, Adriana Nechita – 1 şi Adriana Ţăcălie – 1.

Calificarea nu este pusă în pericol

Fără îndoială, din rezultatul din Germania nu trebuie făcută o dramă, iar aici este suficient să ne gândim la faptul că FC Nurnberg a izbutit să ţină în şah pe teren propriu însăşi marea echipă a lui Evgheni Trefilov, Zvezda Zvenigorod (27-27). În plus, nemţoaicele au acces în această fază după ce au scos din cursă Krim Ljubljana, fostă câştigătoare a Ligii Campionilor, pe vremea când şi Luminiţa Dinu apăra culorile acestui club.
În ciuda egalului de la Nurnberg, calificarea Oltchim-ului în semifinalele Ligii Campionilor nu este deloc pusă în pericol, iar aici un rol important l-a avut victoria obţinută de echipa maghiară ETO Gyor pe terenul celor de la Lada Togliatti. Calculele sunt foarte simple: în cazul în care va izbuti numai să triumfe în toate partidele de pe teren propriu, echipa vâlceană ar acumula până la urmă 7 puncte în clasamentul final. Orice punct adus din deplasare creşte considerabil şansele noastre de a se califica mai departe în Liga Campionilor.
Principala rivală pare a fi Lada Togliatti, care are însă handicapul că a pierdut deja duelul de acasă cu unguroaicele de la Gyor. În cazul în care va izbuti să învingă Nurnberg-ul de două ori (rezultate totuşi previzibile), precum şi Oltchim-ul în Rusia, dar va pierde în celelalte două deplasări din România şi Ungaria, handbalistele din Togliatti nu vor acumula decât 6 puncte, insuficiente aşadar pentru a depăşi Oltchim-ul în clasament.
Altfel însă, egalul din Germania compromite însă şansele echipei vâlcene de a termina la final pe primul loc în grupă, fiind greu de crezut că elevele lui Tadici vor scăpa neînvinse din Ungaria, de la Gyor, echipă aflată pe val, care se anunţă a fi marea favorită a grupei.

„Am pierdut pe mâna noastră”

„Am pierdut pe mâna noastră pentru că nu am ştiut să gestionăm cum trebuie momentele decisive. Chiar dacă am făcut egal în Germania, am câştigat un punct şi nu trebuie să considerăm acest rezultat ca fiind unul negativ. Poate că tocmai acest punct ne-ar putea califica în semifinalele Ligii campionilor!”, a spus Tadici după întoarcerea din Germania. Altfel, antrenorul Oltchim-ului a înfierat prestaţia arbitrilor delegaţi, croaţii Vladimir Sokol şi Jospi Posavec, care-au refuzat Oltchim-ului un 7 metri în finalul meciului şi-au prelungit până la refuz ultimul atac al nemţoaicelor.

A revenit Luca

Accidentată în derbiul cu Rulmentul Braşov din campionat, Steluţa Luca a revenit pe teren în meciul de la Nurnberg şi a făcut-o cu destul succes, fiind alături de Valeria Beşe principalul stâlp al apărării vâlcene. Problemele de efectiv cu care Oltchim-ul se confruntă în acest moment, dar şi uzura acumulată de unele jucătoare, l-au făcut pe Gheorghe Tadici să declare cu câteva zile înainte de meciul de la Nurnberg că echipa pe care-o pregăteşte nu mai este la fel de puternică precum anul trecut. „Sperăm totuşi să rămânem aceeaşi echipă de temut”, afirmă Tadici.
Aşa cum se cunoaşte, Oltchim nu va putea folosi în această a doua fază a grupelor Ligii Campionilor patru jucătoare de bază: Valentina Ardean, Roxana Gatzel, Iulia Puşcaşu şi Roxana Gheorghe (însărcinată). Pentru a-şi duce la bun sfârşit obiectivul (calificarea în finala Ligii Campionilor), Tadici îşi pune mari speranţe în experienţa unor handbaliste cu renume în Europa (Luminiţa Dinu, Valeria Beşe, Ionela Stanca, Ramona Maier, Adina Meiroşu, Steluţa Luca), lângă care se pot afirma tinerele Adriana Ţăcălie şi Clara Vădineanu.

56 de goluri, ca şi anul trecut

Un fapt extrem de interesant este acela că şi anul trecut, în meciul disputat în Germania între FC Nurnberg şi Oltchim Rm. Vâlcea – care-a contat pentru turul al 4-lea din sferturile Cupei Cupelor – s-au înscris tot 56 de goluri. A fost atunci 29-27 pentru echipa lui Gheorghe Tadici, care-a marcat un gol mai puţin în acest an, spre deosebire de nemţoaice, care-au avut în plus un gol.

Un punct – 2.500 de euro în cont

Aşa cum era normal, o competiţie de o asemenea anvergură beneficiază şi de recompense financiare din partea Federaţiei Europene de Handbal (EHF). Deşi nu sunt la acelaşi nivel cu cele practicate în handbalul masculin, premiile acordate pentru grupările feminine sunt totuşi cât se poate de stimulative. Astfel, egalul din Germania a adus Oltchim-ului 2.500 de euro. Aşa cum se cunoaşte, pentru calificarea în această fază a competiţiei, echipa vâlceană a primit deja din partea Federaţiei Europene de Handbal (EHF) suma de 10.000 de euro.

Probleme cu cazarea la Nurnberg

Reciprocitatea cu FC Nurnberg (cel puţin în ceea ce priveşte cazarea) nu s-a dovedit deloc a fi una de bun augur pentru Oltchim. Delegaţia vâlceană a fost cazată la aproximativ 50 de kilometri de Nurnberg, în localitatea Ansbach, din cauza unui târg expoziţional care-a făcut imposibilă găsirea unor camere libere la hotelurile din oraş, toate fiind rezervate de mai mult timp de participanţii la evenimentul găzduit de oraşul german.

Ambiţia lui Muller

Încă dinaintea meciului din Germania, Tadici s-a temut de forţa şi determinarea echipei germane, care este antrenată, aşa cum se cunoaşte, de un tehnician de origine română: Herbert Muller. Pe acesta din urmă, presa centrală din România l-a avansat drept viitor selecţioner al naţionalei României, în cazul în care Gheorghe Tadici şi secundul său Dumitru Muşi nu vor mai continua să fie selecţioneri şi după Olimpiada din China. Aşa cum era de aşteptat, jucătoarele de la FC Nurnberg au transpus pe teren ambiţia tehnicianului de origine română Herbert Muller, care s-a contrat în dese rânduri cu Gheorghe Tadici în anii precedenţi.

Viborg se bate cu Zvezda şi Hypo

În cealaltă grupă din această fază a Ligii Campionilor, Viborg-ul – fosta adversară a Oltchim-ului – a obţinut o victorie importantă în lupta pentru calificarea în semifinale în dauna super-trupei lui Evgheni Trefilov, Zvezda Zvenigorod – care are 8 campioane mondiale în lot (31-29). Altfel însă, aşa cum era de aşteptat, Hypo Viena (echipă antrenată de ungurul Andras Nemeth) a depăşit fără probleme gruparea Anjei Andersen, Slagelse, chiar în deplasare (31-21).

Pleşa şi Pripas arbitrează în Liga Campionilor

Arbitrii vâlceni Toma Pleşa şi Octavian Pripas au fost delegaţi de EHF să conducă un meci extrem de important din etapa secundă a Grupei a 2-a semifinale din Liga Campionilor la handbal feminin. Este vorba de partida dintre echipele Hypo Viena şi Viborg HK, care se va disputa duminică, 17 februarie, în Austria. La acest joc, în postura de delegat din partea EHF va fi prezentă Janka Stasova (Slovacia).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button