Liga IV

„Din punctul nostru de vedere, lupta pentru primul loc se va duce doar pe teren”

• Emil Popescu, antrenorul echipei Dinamo Horezu, exclude varianta apelării la „jocurile de culise”

De când a promovat în elita fotbalului judeţean şi s-a implicat la echipă binecunoscutul om de afaceri Dan Mazilu, celor de la Dinamo Horezu li s-a pus eticheta de grupare controversată. Tot timpul au planat suspiciuni asupra rezultatelor obţinute de aceasta, s-au iscat tot felul de scandaluri în urma unor meciuri ale „horezenilor”, toate acestea ducând la o stare de antipatie generală. Puţine echipe din campionat au recunoscut că Dinamo Horezu se află printre fruntaşele seriei datorită valorii arătate. De la ce au pornit toate acestea şi ce anume le alimentează, dar şi alte amănunte legate de planurile de viitor, am încercat să aflăm de la antrenorul echipei de pe locul 2 din campionat, Emil Popescu, în cadrul unui interviu.

* Cum vedeţi lupta pentru primul loc în Liga a IV-a şi dacă credeţi că ea se va duce exclusiv pe teren?
– Nu va fi deloc uşoară. În ciuda diferenţelor din acest moment, eu sunt convins că lupta nu este încheiată şi mai participă şi alte echipă în afară de Dinamo Horezu şi Hidroelectra. CSM Drăgăşani şi Energia Malaia vor avea un cuvânt de spus. Nu putem anticipa cine va termina pe primul loc. Este lung campionatul şi se poate întâmpla orice. Vor exista şi momente mai puţin bune pentru fiecare dintre echipe, vor interveni tensiunea rezultatelor, adversarii incomozi. Depinde cum vom şti fiecare să gestionăm toate aceste lucruri. Iar în cealaltă privinţă eu pot doar să vă spun că din punctul nostru de vedere, meciurile se vor juca numai pe teren. Nu ştiu de ce s-a creat această idee. Poate şi datorită revenirii în fotbalul judeţean, după doi ani de pauză, a domnului Mazilu. Chiar am discutat despre acest lucru şi i-am spus că-mi este teamă de situaţiile care ar putea interveni. Sunt convins că alte echipe vor apela la anumite trucuri, ne vor pune contre. Nu mă refer aici la arbitraje. Ci doar spun că vor exista stimulente pentru grupările pe care le întâlnim. Am avut astfel de experienţe şi în turul campionatului când echipele care nu erau deloc cotate au reuşit să ne pună probleme datorită acestor contre venite din altă parte. Dar dumnealui m-a liniştit. Mi-a spus că nu este nici o problemă dacă nu promovăm anul acesta. Se ştie cum am pornit la drum, cum am făcut peste noapte echipa. A fost destul de greu până să se creeze anumite relaţii de joc, până să se ajungă la omogenizare.

* Echipa pe care-o antrenaţi a fost de multe ori subiectul unor discuţii legate de jocurile de culise. Cum comentaţi acest lucru şi de unde credeţi că pornesc aceste idei?
– Se adevereşte ce-am spus mai devreme. Dan Mazilu a absentat din fotbalul judeţean vreo doi ani şi cred că sunt nişte chestii mai vechi. Se speculează pe seama acestei situaţii. Toate acuzele sunt exagerate. E adevărat că au existat greşeli ale arbitrilor, însă şi de o parte şi de cealaltă. Dar, în condiţiile în care tot se bate monedă pe această ideea, adversarelor noastre le este mai uşor să se lege de altceva decât de joc atunci când pierd. Acest ajutor despre care vorbesc, nu există. Apoi, şi să existe, dacă nu ai echipă, n-ai cum să mergi bine de la un capăt la altul al campionatului. Nu cred că arbitrii au fost cei care ne-au dat golurile sau le-au anulat pe ale adversarilor. 

„Dan Mazilu urmăreşte să ajungă în doi-trei ani în Liga a II-a”

* Majoritatea oamenilor de fotbal implicaţi în Liga a IV-a nu văd cu ochi buni revenirea lui Dan Mazilu în fotbalul judeţean. Poate şi datorită experienţelor din trecut pe care dumnealui le-a avut. Ca o persoană care colaboraţi îndeaproape cu Dan Mazilu, credeţi că planurile sale legate de Dinamo Horezu nu sunt pe termen lung?
– Am avut o discuţie cu dumnealui şi chiar m-a surprins. Mi-a spus că vrea mai mult decât Liga a III-a, un obiectiv de bătaie lungă. Îşi doreşte să creeze o echipă puternică, capabilă să ajungă în doi-trei ani în cel de-al doilea eşalon fotbalistic al ţării.

* Se spune că Hidroelectra ar fi mai îndreptăţită să câştige campionatul şi pentru că este echipa mai valoroasă, dar şi pentru că are în spate o societatea puternică şi, în plus, cel mai important, o bază sportivă modernă. Cum vedeţi dumneavoastră lucrurile?
– Nu ştiu de ce se spune că Hidroelectra ar fi mai îndreptăţită să ajungă la meciul de baraj. Campionatul trebuie să fie egal pentru orice echipă. Nu am negat niciodată că au avut un lot mai valoros, au o bază sportivă modernă şi o puternică societate care-i sprijină. Însă la această întrebare, „dacă este mai îndreptăţită”, cred că ar trebui să caute răspunsul în curtea lor. Ar trebui să se gândească ce nu merge la această echipă pentru că, din câte cunosc, este al doilea an în care luptă pentru promovare. Şi condiţii de performanţă nu pot spune că n-au avut.

„Nu cred că se va juca tot la Fîrtăţeşti în cazul unei promovări”

* Să presupunem că veţi reuşi promovarea în Liga a III-a, v-aţi gândit la o soluţie în privinţa bazei sportive? Vă întreb asta pentru că, din câte cunoaştem, cea de la Fîrtăţeşti nu prea corespunde cerinţelor.
– Deocamdată nu ne-am gândit la baza sportivă, dar domnul Mazilu va rezolva şi acest aspect atunci când se va pune această problemă. Oricum, nici la Fîrtăţeşti nu mai e ce ştia lumea înainte. Există vestiare amenajate pentru arbitri şi pentru echipe, o sală mare, de 18-20 de duşuri, cu gresie şi faianţă. Terenul şi tot ce ţine de acesta au intrat în reparaţii în toamnă. În acest moment baza de la Fîrtăţeşti nu este foarte departe de condiţiile cerute pentru Liga a III-a. Dar eu cred că Dan Mazilu nu s-a gândit să jucăm tot la Fîrtăţeşti şi în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării. Există, probabil, alte variante. Dar să nu vorbim încă de bază sportivă pentru Liga a III. Pepenele se mănâncă pe felii. Să obţinem noi promovarea şi apoi vorbim şi despre baza sportivă. În opinia mea, primele trei etape vor fi decisive. Jucăm cu Alma Lex, CSM II şi Hidroelectra. Dacă vom reuşi să trecem cu bine de aceste meciuri, atunci vom avea un punct de plecare. Dar asta nu înseamnă că suntem campioni.

* În situaţia în care echipa nu va reuşi să promoveze, s-a luat în discuţie varianta cumpărării unui loc în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării?
– În primă fază s-a vorbit şi despre acest lucru, dar s-a renunţat la această idee. Dacă nu reuşim să obţinem ce ne-am propus, acest campionat îl vom considera ca pe unul de rodare, în care să formăm o echipă puternică, să avem un lot stabil şi valoros de jucători. Ideea este să creăm o echipă care să poată începe un nou campionat fără emoţii, să-l câştige detaşat. Să plecăm din start aşa, cu un obiectiv precis. Să fie linişte, să nu mai existe presiunea rezultatelor. Aşa vom trece mai uşor şi peste meciul de baraj. 

Mocioacă, Ciortan, Mutu, Roşoagă, Raul Nistor, Vali Popa, printre noutăţile din lot

* S-a tot vorbit că Dinamo Horezu pregăteşte multe surprize pentru retur, au fost vehiculată mai multe variante. Câte dintre acestea s-au concretizat până-n acest moment?
– Ne-am gândit iniţial şi la varianta de a aduce jucători din afara judeţului, însă până la urmă am preferat să mizăm pe localnici. Ne-am axat pe jucători cunoscuţi din Vâlcea, valoroşi, care pot să ajute la îndeplinirea obiectivului. Mocioacă, de la CSM Rm. Vâlcea, Ciortan de la Alma Lex Drăgăşani, Nistor, portarul Mutu şi Roşoagă de la Sportul, Popescu („Banană”) şi „Aţă” de la Flacăra Horezu. Toţi sunt în pregătiri cu noi, însă au mai existat discuţii şi cu alţii. Am uitat să amintesc şi de Vali Popa, fost jucător la FC Oltchim. Am fost antrenorul lui când s-a apucat de fotbal şi probabil că asta l-a determinat să revină la mine. În momentul în care au venit la echipă, am avut o discuţie şi le-am explicat că o să fie o situaţie delicată pentru că sunt jucători foarte mulţi, o să se creeze presiunea. Pentru mine, în acest moment, toţi sunt egali. Nimeni nu e titular. În această perioadă vor avea şansa să demonstreze că-şi doresc să joace pentru Dinamo Horezu şi sunt capabili să se alinieze cerinţelor. Sper să găsim formula ideală, să nu ne păcălim, să reluăm campionatul cu cei mai buni 11 jucători.      

* Aţi început deja antrenamentele. Câţi jucători s-au prezentat la reunire şi dacă s-a renunţat la cineva?
– Am început pregătirea încă de acum două săptămâni. S-au prezentat la reunire 25 de jucători. Spre surprinderea mea, acum nu a mai lipsit nimeni de la antrenamente. Există concurenţă, ceea ce mi-am dorit. Am ajuns să avem câte doi jucători pe post. Trebuie să se pregătească pentru că nu voi ţine cont de numele lor. Va juca cel mai bun. Am pus accent în această perioadă pe pregătirea fizică, însă am avut şi un „amical”. Săptămâna trecută am jucat o repriză cu AS Mihăeşti, pe care-am câştigat-o cu scorul de 3-0, dar am pierdut în partea a doua a meciului cu scorul de 2-1 în faţa celor de la Luncavăţul Popeşti. Sâmbătă (n.r. – 9 februarie) ne vom întâlni cu Minerul Berbeşti. 
De plecat, nu a plecat nimeni. Doar Mogoşan a fost dat afară din lot după meciul cu Flacăra Horezu. Au planat nişte suspiciuni asupra sa, da mă abţin să comentez mai multe. Însă nu cred să fi făcut lucrurile de care a fost acuzat. Am mai vorbit şi cu alţii care-l cunosc şi am admis cu toţii că el este un jucător inconstant, cu evoluţii oscilante. În acel meci eu l-am folosit vârf, dar de obicei el juca în apărare. Probabil că a contat şi asta. Oricum, Mogoşan încă este legitimat la noi.

* Această perioadă de pregătire va cuprinde şi un cantonament?
– Cred că vom intensifica antrenamentele, vom avea câte patru şedinţe de pregătire săptămânal, plus sâmbăta jocuri. Dar la un cantonament nu ne-am gândit. Ciortan, Roşoagă şi alţi câţiva ca ei lucrează şi e mai greu de făcut deplasări cu ei. Aşa că, fără 5-6 jucători importanţi, pentru ce să mai facem cantonament?
Laurenţiu SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button