Acasă Social Medicină ca în Evul Mediu: Dispensar fără medicamente şi căldură

Medicină ca în Evul Mediu: Dispensar fără medicamente şi căldură

119
0

• consilierul municipal Maria Preda vrea să renoveze imobilul cu proprii bani

Satul Cheia din Băile Olăneşti este unul uitat de lume, părăsit de tinerii plecaţi la muncă, abandonat în bună măsură de autorităţi. Viaţa oamenilor de aici este îngreunată de lipsurile de zi cu zi, de absenţa unor servicii minime. Dacă ai ghinionul să ai nevoie urgentă de tratament medical, singura salvare poate veni numai de la singurul medic din sat, care nu-ţi poate oferi însă mai mult de o consultaţie şi o injecţie.

Condiţii improprii

Într-o clădire dărăpănată se află aşa-zisul dispensar din Cheia. De zeci de ani, nimeni nu a mai investit vreun ban pentru renovarea imobilului. Pereţii stau să cadă, podelele sunt într-o avansată stare de degradare iar frigul pătrunde prin toate crăpăturile. Dispensarul este format din două camere: una de aşteptare şi o alta de „tratament”. Când am ajuns în sala de aşteptare, câteva bătrâne aşteptau pe nişte băncuţe apariţia „doamnei doctor”. Ne-au rugat să le fotografiem ca să vedem că tremură de frig, de parcă obiectivul camerei ar fi putut surprinde cancerul din încăpere. „Mamă, uite în ce frig trebuie să stăm, vai de capul nostru. Nu avem ce face, trebuie să stăm aici, că nu avem bani să mergem la oraş”, spune o bătrână.
Intrăm în cea de-a doua odaie, în care se presupune că ar trebui să funcţioneze cabinetul medical. Aici, sărăcie lucie. O băncuţă pentru pacienţi, un dulăpior de medicamente prin care bate vântul şi o măsuţă. Ne întâmpină o domnişoară care îndeplineşte, se pare, rolul de asistentă. Doamna doctor nu e prin zonă iar domnişoara nu are ce să le facă pacienţilor. Evident, nici urmă de medicamente, injecţii, feşe, tifoane, aparate medicale sau altceva care să te ducă cu gândul la medicină. „Nu avem medicamente, nu avem nimic. Doamna doctor face doar consultaţii şi reţete, că altceva… Doar în cazurile urgente, foloseşte trusa de urgenţă pe care o are la dumneai”, ne spune domnişoara asistentă. Cu alte cuvinte, dacă ai ghinionul să ai nevoie de îngrijire medicală de urgenţă, dispensarul din Cheia nu e cel mai potrivit loc pentru aşa ceva. Ieşim din imobil şi realizăm că afară este parcă ceva mai cald decât înăuntru.

Soluţie salvatoare

În al treisprezecelea ceas, Consiliul Local Băile Olăneşti a aprobat un proiect de hotărâre prin care dispensarul din Cheia a fost concesionat doamnei Maria Preda, consilier municipal în Râmnicu Vâlcea, pentru o perioadă de 25 de ani. Aceasta s-a hotărât să investească bani serioşi pentru reabilitarea dispensarului, fără a avea nicio pretenţie financiară. La o primă strigare, investiţia se ridică la câteva sute de milioane de lei vechi, la care se adaugă şi înfiinţarea unei farmacii, pentru ca sătenii să nu mai fie nevoiţi să bată kilometri întregi pentru a-şi cumpăra medicamente. „Am aşteptat cu sufletul la gură să mi se concesioneze acest dispensar. Îmi doresc să-l renovez total, pentru a arăta aşa cum trebuie. Oamenii de aici pe care eu îi cunosc foarte bine, trebuie să fie şi ei trataţi în condiţii bune. Sper ca până anul viitor să termin cu renovarea”, ne-a declarat Maria Preda.
Octavian HERŢA