Diverse

Debut ezitant pentru vicecampioane

România – China 31-29

România nu a strălucit deloc la prima apariţie la Campionatul Mondial de handbal feminin din Franţa. Asta poate şi pentru că adversarul întâlnit, naţionala Chinei, s-a dovedit a fi o echipă extremă de arţăgoasă, care s-a agăţat de fiecare greşeală a „tricolorelor”. În special în prima repriză, atunci când asiaticele au şi condus cu cinci goluri diferenţă. După pauză, chinezoaicele au picat, atât fizic, cât şi tactic, iar „tricolorele” s-au detaşat încet, dar sigur, la un moment dat chiar până la patru goluri, suficient pentru a-şi asigura victoria. Au mai existat şi unele rateuri, dar succesul nu a mai putut fi scăpat din mână. Impresia generală a fost una singură:

România a jucat la ralanti acest joc, poate şi din dorinţa ca secretele să nu fie dezvăluite atât de devreme adversarelor care contează în lupta pentru medalii în acest an. Fără îndoială, adevărata faţă a reprezentativei noastre se va vedea abia din faza următoare a competiţiei.
Începutul a fost destul de ezitant pentru naţionala noastră, care s-a văzut condusă încă din primul minut de joc. Fetele noastre au găsit mai greu drumul spre gol în startul partidei, iar acest lucru s-a văzut imediat pe tabela de marcaj. Asiaticele s-au detaşat până la 4 goluri în minutul 5 (5-1), iar apoi chiar la 5 goluri în minutul 9 (2-7), avanataj pe care ambiţioasele chinezoaice au reuşit să-l păstreze câteva minute. Nemulţumit de jocul în defensivă, Tadici a făcut primele modificări în angrenaj: Dinu şi Luca fiind înlocuite. După 5-10 în minutul 15, tricolorele au avut o perioadă excelentă de joc, în patru minute reuşind să înscrie cinci goluri consecutiv fără să primească vreunul, egalând astfel situaţia pe tabela de marcaj (10-10). Până la finele reprizei s-a mers cap la cap, de regulă însă asiaticele aflându-se la conducere, cu un gol diferenţă. Prima dată când echipa noastră a condus era minutul 28 (cu scorul de 14-13). Până la urmă, echipa Chinei avea să intre la vestiare în avantaj, oarecum meritat după felul cum au decurs ostilităţile pe teren în primul mitan (16-15).
Trupa lui Tadici a preluat conducerea imediat după pauză (18-17), iar din acel moment s-a aflat mereu la cârma meciului. Prima diferenţă mai consistentă s-a consemnat în minutul 41, atunci când româncele au avut patru goluri în plus peste chinezoaice (23-19). Asiaticele au încercat să revină în joc, egalând situaţia în minutul 56 (28-28). Finalul a fost electrizant, ultimele patru minute fiind trăite periculos de „tricolore”, care s-au desprins până la urmă la 31-28, suficient pentru ca eliminarea Adinei Meiroşu cu 43 de secunde înainte de final să nu mai poată schimba soarta partidei. S-a terminat până la urmă 31-29, chinezoaicele irosind şansa unui ultim gol la un contraatac, mingea fiind parată cu succes de Talida Tolnai, care-a înlocuit-o cu brio pe titulara Luminiţa Dinu.
Au marcat pentru naţionala ţării noastre: Cristina Neagu (10 goluri), Valeria Beşe (5), Adina Meiroşu (4), Adriana Nechita (4), Ramona Maier (4), Ionela Stanca (3) şi Aurelia Brădeanu (1).

China vizează o medalie la Olimpiadă

China nu mai este deloc o echipă de neglijat în handbalul feminin mondial, iar aici este suficient să amintim faptul că-n luna iunie a acestui an, într-un meci de pregătire, asiaticele au învins la Shanghai chiar campioana europeană en-titre, Norvegia (24-23). În aceste condiţii, rezultatul strâns cu care „tricolorele” s-au impus nu pare a fi întru totul o surpriză. Mai ales că China este una dintre ţările care se află în plin proces de formare a unei echipe competitive pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, acolo unde naţionala de handbal feminin asiatică este calificată din oficiu. Acolo speră chinezoaicele să dea lovitura. „Au încetat să se mai joace de-a handbalul, iar acum chiar joacă handbal”, a caracterizat Gheorghe Tadici naţionala asiatică şi a avut mare dreptate.

„Întotdeauna primul joc este cel mai dificil”

În ciuda succesului repurtat în faţa Chinei, selecţionerul Gheorghe Tadici şi-a revenit greu după meci. Tadici a rămas minute bune pe banca tehnică, încercând să înţeleagă ce s-a întâmplat şi cum de a fost posibil un joc atât de slab al elevelor sale. „Nu am făcut un meci foarte reuşit, fetele nu au fost concentrate aşa cum ar fi trebuit în acest prim joc. Am irosit ocazii cât pentru trei meciuri. În prima repriză am fost mai mult visători în apărare, dând posibilitatea echipei adverse să se distanţeze chiar la cinci goluri pe greşelile noastre. China a exploatat tot. E bine că ne-am revenit în repriza a doua. Am convingerea că a fost doar un duş rece şi că vom creşte de la meci la meci. Întotdeauna primul joc este cel mai dificil”, a spus selecţionerul Gheorghe Tadici la finalul partidei.

Plusuri şi minusuri

Puţine sunt jucătoarele de care Tadici s-a declarat cât de cât mulţumit la finele acestui meci de debut la Mondial. Fără îndoială, o surpriză neplăcută a fost şi Ramona Maier – care şi-a „câştigat” renumele de specialistă în ratări, în special pe contraatac, cea mai bună marcatoare a Oltchim-ului în grupele Ligii Campionilor dovedind o lipsă acută de concentrare la finalizare. În plus, Maier a irosit în debutul meciului inclusiv o aruncare de la 7 metri. Ulterior, spre final, Tadici i-a acordat şansa să se recompenseze faţă de echipiere, prin executarea unei alte lovituri de pedeapsă, la scorul de 29-28, pe care Maier nu a mai ratat-o. Altfel, o aruncare de la 7 metri a mai ratat şi Cristina Neagu, în repriza secundă, la scorul de 23-20, dar braşoveanca a avut în rest o evoluţie bună, fiind cea mai prolifică jucătoare din naţionala României. La capitolul pozitiv poate fi încadrată şi prestaţia Valeriei Beşe, un adevărat turn de control.

Tânăra generaţie vrea să se afirme

Faţă de Mondialul din Rusia din 2005, acolo unde „tricolorele” au cucerit medaliile de argint, în lotul cu care s-a făcut deplasarea în Franţa nu se mai află decât 9 jucătoare. Este vorba de Luminiţa Dinu, Tereza Pâslaru, Raluca Ivan, Steluţa Luca, Narcisa Lecuşanu, Aurelia Brădeanu, Ionela Gâlcă, Ramona Maier şi Roxana Gatzel. Din diferite motive, nu au mai fost selecţionate Paula Rădulescu, Oana Şoit, Mihaela Tivadar, Simona Gogârlă, Cristina Vărzaru, Ana Maria Lazer şi Valentina Ardean. În locul acestora au apărut Talida Tolnai, Valeria Beşe şi alte câteva dintre speranţele generaţiei de mâine: Adina Meiroşu, Adriana Nechita, Clara Vădineanu, Camelia Balint, Cristina Neagu şi Florina Bârsan, care vor avea şansa să se afirme la prima lor competiţie de anvergură din carieră. Recordmana naţionalei noastre este Steluţa Luca (care-a participat până acum la şase turnee finale), aceasta fiind urmată în top de Luminiţa Dinu şi Aurelia Brădeanu (câte patru fiecare).

Roxana Gatzel va juca în fazele superioare

Selecţionată în al doisprezecelea ceas în lotul naţional, Roxana Gatzel trebuie să aştepte grupele principale sau chiar sferturile de finală pentru a-şi face debutul la Mondialul din Franţa. Din pricina unei accidentări mai vechi, Tadici preferă s-o menajeze în primele partide din Grupa D, până atunci rolul de conducător de joc urmând a fi suplinit, ca de obicei, de Valeria Beşe.

Luni – Tunisia, marţi – Polonia

Tunisia a fost următoarea echipă întâlnită de „tricolore” la Campionatul Mondial de handbal feminin din Franţa, iar meciul s-a disputat luni, 3 decembrie, după închiderea ediţiei (de la 19.30, ora României). Elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi vor juca ultima partidă din prima fază a competiţiei împotriva Poloniei – aşa-zisa finală a Grupei D (marţi, 4 decembrie, de la ora 21.30), meciul urmând a fi transmis de asemenea în direct pe canalul naţional de televiziune TVR 2. Este de aşteptat ca odată cu meciul împotriva africancelor să apară şi revirimentul mult aşteptat, astfel încât România să se califice în grupele principale cu maxim de puncte, condiţie esenţială pentru a spera la o medalie.
Duminică seara, în celălalt meci al Grupei D, Polonia a învins Tunisia cu 29-23 (16-11), partida fiind urmărită cu mare atenţie de antrenorul Gheorghe Tadici, care-şi doreşte să nu fie deloc surprins de evoluţia celorlalte două adversare ale României.

România, spre titlul mondial?

Prin prisma rezultatelor consemnate în primele partide desfăşurate, Campionatul Mondial de handbal feminin care-a debutat duminică în Franţa se anunţă a fi unul extrem de disputat. În afara favoritelor tradiţionale la titlul suprem – Rusia, Norvegia, România, Coree de Sud, Ungaria şi chiar Franţa – există şi alte reprezentative care vor să facă o figură cât mai frumoasă. Miza este una dublă: în afara unei performanţe de răsunet la actuala ediţie a Mondialelor, toate echipele se bat inclusiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Aşa cum se cunoaşte, campioana mondială va merge direct în China, în timp ce ocupantele locurilor 2, 3 şi 4 vor primi dreptul de a organiza turnee preolimpice, de unde se vor mai califica încă şase formaţii pentru Beijing.
Printre echipele care vizează un rezultat de excepţie în Franţa se numără şi selecţionata „tricoloră”. „Avem obiectiv clasarea pe locurile 1-4, dar ne propunem să ne apărăm în primul rând medalia de argint cucerită în Rusia în 2005, iar apoi să ne dorim chiar mai mult. Avem cel puţin dreptul să ne gândim la titlu”, a precizat Tadici la plecarea spre Franţa.

IHF premiază echipele de pe podium

Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) a dat publicităţii recent sumele pe care le vor primi echipele clasate pe podium la Campionatul Mondial din Franţa. Astfel, titlul suprem va fi premiat cu suma de 100.000 de dolari, finalista urmând a încasa doar 60.000. În fine, echipa clasată pe locul al treilea va fi recompensată cu 40.000 de dolari.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button