Halta „Ferencvaros”
Oltchim Rm. Vâlcea – Ferencvaros Budapesta 34-28
• Galacticele s-au calificat în sferturile Ligii Campionilor
Expresul „Oltchim” a oprit pentru a patra oară în acest an în halta „Ferencvaros”, lovind iarăşi din plin (chiar dacă scorul final nu arată întocmai acest lucru) o echipă maghiară de-a dreptul debusolată şi complexată de valoarea jucătoarelor vâlcene. Aşa cum era de aşteptat, handbalistele vâlcene au făcut spectacol, într-un meci pe care l-au dominat de la un capăt la celălalt şi pe care l-au câştigat fără mari probleme (34-28). Elevele lui Gheorghe Tadici au presat doar atât cât să-şi asigure liniştea, adică în prima repriză, atunci când s-au desprins categoric, iar la vestiare au intrat cu un avantaj cât se poate de concludent (18-9).
Oltchim-ul a pornit ca din trombă (4-0, 7-2, 11-4), graţie unor goluri de kinogramă şi-a unor parade de excepţie „marca Luminiţa Dinu”, iar de aici totul nu a mai fost decât o simplă formalitate. În faţa unui public de-a dreptul fantastic, unguroaicele şi-au pierdut cu totul busola. Chiar dacă ungurii din tribune, încercau să le încurajeze pe cât posibil, din cauza vacarmului, totul le-a ieşit pe dos bietelor jucătoare maghiare. Antrenorul Gyula Zsiga a încercat tot ce-a fost posibil, doar-doar va reuşi până la urmă să stăvilească tăvălugul vâlcean, însă până la pauză elevele sale nu au reuşit nimic semnificativ.
În repriza secundă, unguroaicele, deloc împăcate cu ideea de a fi umilite pentru a patra oară fără drept de apel de un Oltchim care mătură totul în cale, au pus serios osul la bătaie, iar acest lucru a început să se vadă pe tabela de marcaj. Ferencvaros a recuperat încet, dar sigur, din handicapul care ajunsese la un moment dat, în minutul 39, la 11 goluri diferenţă (24-13). A fost nevoie însă mai întâi ca antrenorii Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa să înceapă să dea credit şi unor handbaliste din lot care-au evoluat mai puţin în acest început de sezon (cum a fost cazul Oanei Manei şi-a Adrianei Ţăcălie), pe banca de rezerve luând loc numele grele ale Oltchim-ului – Luminiţa Dinu, Steluţa Luca, Ionela Stanca – lucru care-a echilibrat situaţia pe teren.
Au marcat pentru echipa noastră: Adina Meiroşu (9 goluri), Adriana Olteanu (7), Ramona Maier (7), Ionela Stanca (4), Steluţa Luca (2), Oana Manea (2), Narcisa Lecuşanu (2) şi Valeria Beşe (1). Din echipa maghiară s-a remarcat în mod deosebit extrema Monika Kovacsicz (8 goluri), dar şi tânărul inter de doar 17 ani Sandra Zacsikova (7 goluri).
Ramona Maier, între cele mai prolifice marcatoare
Graţie celor 7 goluri reuşite în partida din Sala Traian cu Ferencvaros, Ramona Maier se menţine pe un loc de frunte în topul golgheterelor din Liga Campionilor după disputarea primelor patru etape. Vâlceanca are acum 32 de goluri, la câteva lungimi în spatele liderei Anita Gorbicz (ETO Gyor) şi-a Bojanei Popovic (Viborg) – ultima fiind golghetera de anul trecut a întrecerii. Poziţii excelente în topul golgheterelor din cea mai puternică întrecere inter-cluburi de pe continent ocupă de asemenea Adina Meiroşu (care-a înscris 24 de goluri până acum) şi Adriana Olteanu (22).
Ungurii s-au dat în spectacol
Din totalul de 300 de suporteri maghiari anunţaţi a sosi iniţial, în Sala Traian nu au mai ajuns până la urmă decât vreo 100, iar atitudinea acestora nu a surprins pe nimeni. Ungurii s-au dat în stambă încă de la început, iar la prezentarea jucătoarelor Oltchim-ului s-au întors cu spatele. Replica galeriei vâlcene venind abia în repriza secundă, printr-un banner cât se poate de sugestiv: „Umilinţa cere continuare!”. Pentru a fi evitate incidentele, suporterii echipei Ferencvaros au părăsit Sala Traian escortaţi de un cordon de jandarmi, la aproximativ o oră după terminarea partidei. Din fericire, fanii vâlceni au preferat să nu răspundă incidentelor din primăvară, atunci când la Budapesta autocarul Oltchim-ului a fost zgâriat, iar suporterii ameninţaţi.
Liga Campionilor revine la Vâlcea în februarie 2008
Odată cu partida disputată împotriva unguroaicelor de la Ferencvaros, echipa antrenată de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa şi-a încheiat practic meciurile de pe teren propriu în Grupa D a Ligii Campionilor. Oltchim-ul va disputa următoarele două jocuri în luna ianuarie a anului 2008, atunci când va întâlni de fiecare dată în deplasare Viborg HK (pe 2 ianuarie) şi Buducnost Podgorica (pe 11 ianuarie).
Altfel, în Liga Campionilor, publicul vâlcean se va putea reîntâlni cu favoritele abia anul viitor, mai precis în februarie 2008, atunci când este programată a începe a doua fază a grupelor. Aşa cum se cunoaşte, vor fi alcătuite două grupe de câte patru echipe, meciurile urmând a se disputa pe 9-10 februarie, 16-17 februarie, 23-24 februarie, 1-2 martie, 8-9 martie şi 15-16 martie. Semifinalele acestei competiţii sunt programate a avea loc pe 19-20 aprilie (turul) şi 26-27 aprilie (returul), în timp ce finala, care va avea loc de asemenea în dublă manşă, este „bătută în cuie” pentru 17-18 mai (turul) şi 24-25 mai (returul).
Oltchim a trecut în premieră de grupe
A patra victorie consecutivă în Grupa D a Ligii Campionilor (34-28 cu Ferencvaros Budapesta) a adus şi calificarea matematică a echipei vâlcene în faza următoare a competiţiei. Cu 8 puncte acumulate înaintea ultimelor două runde, gruparea lui Gheorghe Tadici nu mai poate fi ajunsă în nici un caz de Buducnost Podgorica (care nu are decât 3 puncte). Oltchim a devenit astfel prima echipă de handbal din România, atât la fete, cât şi la băieţi, care depăşeşte grupele Ligii Campionilor. Până acum, cel puţin în întrecerea feminină, nici o echipă românească nu a putut răzbi mai departe de aceste grupe.
Altfel, echipa vâlceană continuă şirul performanţelor de răsunet obţinute odată cu încropirea acestei trupe de 24 de karate, în vara lui 2006. De atunci, succesele s-au ţinut lanţ: titlul naţional cucerit anul trecut cu maxim de puncte, Cupa României şi Supercupa României, de fiecare dată fără a pierde vreun joc sau măcar a face vreun rezultat de egalitate, apogeul fiind atins pe plan internaţional, după triumful din Cupa Cupelor, trofeu adjudecat în dauna echipei norvegiene Byasen Trondheim.
Viborg s-a împiedicat şi la Podgorica
Dacă succesul Oltchim-ului în partida cu Ferencvaros era mai mult decât previzibil, „bomba” a explodat la Podgorica, acolo unde Buducnost a făcut egal acasă cu Viborg (31-31), îndreptăţind astfel temerile oficialilor vâlceni că echipa din Muntenegru are într-adevăr valoare în ciuda eşecului categoric din Sala Traian. Elevele lui Tonje Tiselj au condus în prima repriză chiar cu 5 goluri (12-7), dar danezele au micşorat treptat handicapul, iar la pauză gazdele nu mai aveau decât un gol avantaj (17-16). În repriza secundă, Viborg-ul a fost echipa mai exactă, care-a şi preluat conducerea, pe care însă nu a reuşit s-o menţină până la fluierul final, Buducnost egalând printr-o aruncare de la 7 metri executată în ultimele secunde ale partidei de Ana Radovic.
Rezultatul de la Podgorica are implicaţii majore pentru configuraţia finală a clasamentului Grupei D. Astfel, acum, chiar dacă va pierde în Danemarca, Oltchim îşi poate păstra şefia grupei, punctul pierdut de Viborg la Podgorica putând cântări enorm la final, atunci când se vor juca toate meciurile. Altfel, Buducnost, chiar dacă va fi înfrântă la Budapesta, va rămâne cu un punct în faţa echipei din Ungaria, în lupta pentru locul al treilea, care duce în Cupa Cupelor.
Tadici îşi doreşte primul loc
Semieşec-ul handbalistelor de la Viborg la Podgorica face aşadar ca acum, Oltchim-ul să meargă mai relaxată în Danemarca pe 2 ianuarie 2008, un eşec acolo, foarte probabil de altfel, nefiind deloc o tragedie, deoarece pentru a rămâne în fruntea ierarhiei, vâlcencele ar avea nevoie apoi de un succes la Podgorica, în ultimul meci. În Muntenegru îi va fi însă destul de greu Oltchim-ului să reziste presiunii şi ne gândim în primul rând la faptul că trupa lui Tonje Tiselj are de regulă în spate entuziasmul a cel puţin 4000 de spectatori meci de meci, care creează bineînţeles o atmosferă incendiară în sală.
„Locul 1 contează foarte mult în faza următoare a competiţiei, ne poate ajuta să întâlnim adversare mai accesibile”, s-a exprimat Tadici nu demult. Calculele sunt simple: pentru a avea o misiune cât mai uşoară în tentativa de a ajunge în semifinalele Ligii Campionilor este nevoie aşadar ca Oltchim-ul să nu întâlnească în grupele principale mai mult de o echipă care să fie imposibil de trecut, iar la acest capitol, sigur că numele cele mai de speriat sunt Zvezda Zvenigorod, Hypo Viena, Slagelse şi ETO Gyor.
Vâlcencele, între favorite
Prin prisma evoluţiilor de acum din Grupa D, Oltchim-ul are mari şanse să se numere în aprilie 2008 printre cele patru echipe semifinaliste. Totul va depinde în mare măsură şi de componenţa grupelor principale, de unde Oltchim-ul trebuie de asemenea să răzbească. Cele două grupe principale vor fi alcătuite prin tragere la sorţi, în fiecare serie urmând a fi incluse câte două câştigătoare de serii şi câte două echipe clasate pe locurile secunde în prima fază. Condiţia esenţială de care se va ţine cont în mod special la formarea grupelor este aceea ca grupările să nu se mai fi întâlnit în prima fază (cum e cazul echipelor Viborg şi Oltchim). Printre formaţiile de care Oltchim-ul s-ar putea lovi se numără FC Nurnberg, o mai veche cunoştinţă care-a făcut furori într-o grupă cu Zvezda Zvenigorod (cu care a făcut egal în Germania) şi Krim Ljubljana (pe care-a învins-o deja de două ori, tur-retur).
EHF răsplăteşte financiar echipele din Liga Campionilor
Aşa cum era de aşteptat, performanţele pe care Oltchim-ul le obţine în Liga Campionilor sunt răsplătite cum se cuvine de EHF. Ce-i drept, nu ca la fotbal, dar recompense financiare tot există. Până acum, graţie primelor trei succese din Grupa D, gruparea vâlceană a încasat suma de 10.000 de euro, asta pentru că federaţia europeană premiază echipele după obţinerea a trei succese. Din tururile următoare însă, pe lângă banii acordaţi pentru calificarea în grupele principale, se va plăti şi fiecare punct în parte: 2.500 de euro în grupele principale, 5.000 de euro în semifinale, 10.000 de euro în finală.
Clubul Oltchim şi Primăria Râmnicului le premiază pe handbaliste
În conformitate cu succesele repurtate pe plan internaţional, conducerea clubului Oltchim nu le va uita pe handbaliste. Astfel, pentru calificarea în sferturile Ligii Campionilor, vâlcencele vor fi premiate în funcţie de randamentul lor. Astfel, din câte se pare, prima maximă va atinge 4000 de lei, aceasta urmând a fi primită doar de vreo 4-5 componente (Dinu, Luca, Stanca, Maier, posibil şi Meiroşu). Altfel, o răsplată financiară va veni şi din partea Primăriei Râmnicului, a edilului-şef Mircia Gutău, care va acorda echipei 150.000 lei, banii urmând a fi împărţiţi între jucătoare. Este pentru a doua oară când Gutău va face acest lucru, precedentul caz când le-a premiat pe handbaliste petrecându-se cu prilejul câştigării Cupei Cupelor, în primăvara acestui an.
Nicolae CIUCESCU