Politica

Tăriceanu şi-a amintit de vremurile când bea lapte de vacă la Jiblea

Oricât s-au străduit liberalii să umple sâmbătă Sala Sporturilor din Râmnicu Vâlcea, cu ocazia lansării candidatelor PNL la alegerile europarlamentare, nu au reuşit. Zeci de locuri au rămas neocupate în tribunele sălii, deşi preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Emilian Frâncu a ţinut să-l asigure pe Călin Popescu Tăriceanu că 3.000 de oameni îl iubesc. După calculele noastre, în sală nu aveau cum să fie prezenţi mai mult de 2.000 de persoane, cu toate eforturile organizatorilor. Pentru a crea o atmosferă cât mai optimistă, încercând să dea senzaţia de partid aflat pe cai mari, liberalii au adus la Sala Sporturilor un ansamblu folcloric care avea ca misiune să bată toba pentru asurzirea totală a asistenţei, precum şi câţiva instrumentişti ai Liceului de Artă.

Lansare
Înarmaţi cu steguleţe şi dirijaţi de agitatori să strige „PNL, PNL” şi „Tăriceanu, Tăriceanu”, liberalii adunaţi din toate colţurile judeţului au venit sâmbătă la Sala Sporturilor pentru a asista la lansarea candidatelor partidului pentru alegerile europarlamentare. Cu câteva minute întârziere, în sală şi-au făcut apariţia invitaţii: preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărării, Theodor Meleşcanu, preşedintele OFL, senatorul Norica Nicolai, candidatul cu numărul 1 pe lista pentru PE, Renate Weber precum şi celelalte candidate ale PNL. Evident, nu putea lipsi ministrul secretar pentru Învăţământul Preuniversitar, Svetlana Preoteasa. Interesant este faptul că Tăriceanu a venit la Vâlcea la invitaţia OFL; circa 3.400 de femei liberale din judeţul Vâlcea i-au scris lui Tăriceanu pentru ca acesta să fie prezent la lansarea de sâmbătă. După discursul linguşitor al preşedintelui organizaţiei judeţene, deputatul Emilian Frâncu, au urmat cele ale lui Meleşcanu, Noricăi Nicolai şi Renate Weber. Călin Popescu Tăriceanu şi-a amintit în speech-ul său de vremurile în care-şi petrecea vacanţele în Vâlcea bând lapte proaspăt de vacă la Jiblea. Un moment demn de remarcat a fost cel în care Gina Gogean, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă şi Dida Drăgan au primit diplome de excelenţă de la liberali pentru meritul de a fi promovat imaginea României în străinătate. În finalul lansării, Svetlana Preoteasa a ţinut un discurs cu accente isterice, în care nu a uitat să-l ridice în slăvi pe Tăriceanu. Nu a lipsit clasica ploaie de confeti, pe ritmurile „Odei Bucuriei”. Imediat după terminarea festivităţilor, Tăriceanu a acordat scurte declaraţii de presă, în cadrul cărora s-a referit la situaţia din Italia. Tăriceanu a ţinut să spună că românii nu trebuie trataţi de italieni ca nişte infractori doar pentru câteva fapte izolate. Programul lui Tăriceanu în Râmnicu Vâlcea a mai cuprins scurte vizite la Muzeul de Artă „Casa Simian”, precum şi la şantierul noului sediu al Teatrului „Anton Pann”, obiective pentru care guvernul a alocat până acum fonduri. La Casa Simian, Tăriceanu s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe.

Premierul a vizitat ctitoriile lui Vintilă Matei
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost primit la Horezu de sute de membri şi simpatizanţi PNL. Şeful Executivului a dorit să verifice, înainte de toate, stadiul lucrărilor la Liceul „Constantin Brâncoveanu” şi la spitalul din localitate, investiţii cu care Guvernul, ce-i drept, a fost destul de darnic în ultima vreme. Tăriceanu a aflat, însă, cu acest prilej, de la o jurnalistă mai curajoasă, că lucrurile nu sunt chiar atât de roz pe cât par, cel puţin în ceea ce priveşte Liceul „Constantin Brâncoveanu”, unde există mari probleme cu asigurarea căldurii în sălile de clase şi laboratoare. Premierul a apostrofat-o, sugerându-i să tragă de moţ pentru acest inconvenient autorităţile locale. O altă declaraţie neaşteptată a premierului a fost cea legată de situaţia tensionată din PNL Vâlcea. Neavând probabil acces la prea multe informaţii din teritoriu, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns, la o întrebare ce îl viza pe Emanuelle Frâncu şi filmele sale deocheate în compania unor fete naive, că liderul PNL Vâlcea este un model de comportament pentru toţi parlamentarii, un om care ştie să se bată pentru judeţul său. Pentru ca premierul să se simtă cât mai bine la Horezu, totul a fost planificat până în cele mai mici detalii de Ilie Fârtat, liderul local al PNL, dar şi de primarul liberal Gheorghe Niţă. Cu mici excepţii, au şi reuşit. Gazdele lui Tăriceanu l-au dus pe acesta şi la monumentul lui I. Gh. Duca, placat cu marmură neagră, pe cheltuială proprie, de către fostul senator Vintilă Matei. Acesta este de altfel politicianul care s-a zbătut cel mai mult pentru ca Liceul „Constantin Brâncoveanu” să capete o înfăţişare europeană. Din păcate, însă, liberalii nu au mai pomenit cu ocazia vizitei de sâmbătă a premierului la Horezu de meritele fostului lor coleg, de teamă probabil să nu fie întrebaţi care sunt adevăratele motive ale plecării acestuia din PNL. Înainte de a-şi încheia sejurul la Horezu, premierul a subliniat rolul Oltchimului în economia românească, menţionând şi importanţa acestei companii în domeniul petrochimiei. Nu în ultimul rând, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a spus la Horezu că declaraţia guvernatorului BNR Mugur Isărescu, privind riscurile creşterii deficitului de cont curent, a fost scoasă din context. „Cred ca declaraţia guvernatorului Băncii Naţionale a României a fost scoasă din context. Domnul Isărescu a spus că există o foarte bună colaborare între BNR şi Guvern în domeniul politicilor economice. Semnalele pe care BNR le dă pentru mediul economic, şi inclusiv pentru Guvern, le receptez cu foarte mare atenţie şi nu le consider a fi nejustificate”, a explicat Tăriceanu.  O.H.; E.D.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button