Liga IV

Arbitrii s-au dat în stambă la Malaia

Văzută la începutul sezonului drept una dintre echipele cu şanse reale la locul 1 în Liga a IV-a, trupa lui Dan Mazilu s-a afundat încet-încet în anonimat, iar acum nu este decât o formaţie de pluton, la multe puncte distanţă de trioul fruntaş din vârful clasamentului. În meciul disputat la finele săptămânii trecute, elevii lui Emil Popescu au întâmpinat o rezistenţă acerbă din partea unei echipe hotărâtă să-şi vândă scump pielea, dar mai ales să nu lase pe nimeni să plece cu puncte de la Malaia.

Repriză cu goluri

Energia Malaia a început mai bine jocul, iar în primele 15 minute şi-au înghesuit adversarii în jumătatea lor de teren. Pe fondul acestui lucru au apărut şi primele ocazii de gol. Cea dintâi chiar când oaspeţii abia apucaseră să se aşeze pe teren. Era doar minutul 2 şi D. Vangu, singur cu poarta goală în faţă, după o pasă ideală primită de la un coechipier, a ezitat să şuteze, iar atunci când a făcut-o oaspeţii s-au repliat, iar mingea trimisă slab de atacantul din Malaia a întâlnit doar plasa laterală, spre disperarea băncii tehnice. Până la urmă s-a făcut totuşi 1-0 pentru Energia în minutul 12, atunci când o centrare care-a trecut prin apărarea oaspeţilor a ajuns la juniorul Datcu, iar acesta a înscris cu un şut plasat din centrul careului de 16 metri, fără speranţă pentru portarul Cruceru. După gol, oaspeţii au încercat să iasă la atac, dar destul de timid. Au dat emoţii gazdelor printr-o lovitură liberă periculoasă, respinsă din careul de 6 metri de bravul portar Mihai, cel care avea să-şi salveze echipa, de-a lungul partidei, de la câteva goluri ca şi făcute. Până la urmă Dinamo Horezu avea să egaleze în minutul 28, atunci când Lala l-a oprit pe Bolcu numai prin fault în colţul careului de 16 metri, penaltiul fiind transformat tot de fostul jucător al CSM-ului: 1-1. Acesta a fost primul gol pe teren propriu primit de Energia Malaia, în partidele disputate până acum echipa lui Cristi Bora şi Eugen Catrinoiu păstrând intactă propria poartă. A fost nevoie aşadar nevoie de-o lovitură de pedeapsă pentru a sparge lacătul unui apărări de-a dreptul ermetice pusă la punct de cei doi tehnicieni. Cu moralul ridicat, elevii lui Emil Popescu aveau să domine ultimul sfert de oră al reprizei dar fără efect în ceea ce priveşte scorul. Cea mai importantă oportunitate de a marca s-a ivit în minutul 44, atunci când Faur a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, plasat, peste zid, iar mingea a lovit bara laterală a porţii lui Mihai.

Piatra care putea schimba soarta partidei

Repriza secundă a început furtunos pentru gazde, care-au încercat să-şi surprindă iarăşi adversarii. În minutul 50, E. Zaharioiu a fost lansat în adâncime spre poarta lui Cruceru, dar a fost ajuns din urmă şi blocat la limita careului de 16 metri chiar în momentul şutului. A urmat în minutul 57 un corner executat de acelaşi E. Zaharioiu, o lovitură de cap a lui Cr. Racolţa, dar mingea a trecut de puţin pe lângă poarta oaspeţilor. Şi Dinamo Horezu a răspuns dârz, atunci când a avut ocazia: aşa cum s-a întâmplat în minutul 70, când un cap al lui Pătularu a trecut prin faţa porţii, dar percutantul Mazilu n-a fost suficient de atent pentru a împinge mingea în plasă, într-o situaţie când şi portarul Mihai era bătut. La jumătatea reprizei s-a produs dezastrul. Din cauza unei pietricele, centralul Eugen Roşu nu a mai putut continua meciul şi-a necesitat mai mult de 5 minute de îngrijiri medicale, rămase fără succes, fiind înlocuit cu Cârstea, asistentul de la prima tuşă. Roşu a continuat să oficieze, într-un picior, dar ca tuşier.

Cârstea a făcut meciul „varză”

Claudiu Cârstea avea să fie până la final artizanul unor grave greşeli de arbitraj. Mai întâi în minutul 72, când după ce a indicat corect aut pentru Energia Malaia, i-a lăsat pe cei de la Dinamo Horezu să execute, iar pe când gazdele protestau la decizia cu totul aiurea a centralului, erau să încaseze un gol care cu siguranţă s-ar fi lăsat cu proteste vehemente din partea gazdelor şi poate chiar cu mai mult de atât. Din fericire, cel care-a salvat scandalul a fost portarul Mihai, care-a reuşit să respingă din faţa atacantului lui Emil Popescu. Şi mai gravă, cu consecinţe inclusiv în ceea ce priveşte deznodământul final al meciului avea să fie faza din minutul 77, atunci când la un şut din afara careului de 16 metri, mingea l-a lovit în mână pe un jucător al oaspeţilor, care şi-a ascuns vinovat braţul la spate, dar centralul Claudiu Cârstea n-a indicat punctul cu var. A urmat apoi eliminarea corectă lui Lala, „omul negru” din echipa lui Vangu, cel care-a produsese şi penaltiul din prima repriză, fundaşul Energiei fiind eliminat după ce a lovit fără minge în careu un adversar, faza fiind observată doar de tuşierul Vasile Niculicioiu, care l-a informat prompt pe centralul improvizat, Claudiu Cârstea. Ulterior, la un alt fault dictat aiurea de Cârstea, în apropierea liniei de fund a terenului, antrenorul Cristi Bora nu a mai putut răbda bazaconiile făcute de înlocuitorul lui Roşu, a pătruns pe teren şi l-a îmbrâncit pe central. Pentru fapta sa, Bora a fost expulzat din spaţiul tehnic şi a urmărit meciul până la final din spatele gardului împrejmuitor al terenului.

Doi jucători eliminaţi de la Dinamo Horezu

Până la urmă, Dinamo Horezu avea să termine meciul groggy, cu doi jucători eliminaţi de pe teren. Unul în minutul 86, Liviu Bolcu, care, după ce s-a şicanat reciproc pe toată durata partidei cu Maniu, i-a aplicat acestuia o lovitură năprasnică cu cotul, iar Cârstea, revenit parcă la viaţă după muştruluiala aplicată de Bora, a dictat eliminarea de rigoare. Din cauza întreruperii din minutul 65, meciul a fost prelungit cu 10 minute, Dinamo Horezu beneficiind pentru a doua oară în acest tur de atâtea minute suplimentare: s-a întâmplat acelaşi lucru şi la meciul cu FC Vartex, încheiat tot la egalitate. În al treilea minut de prelungiri avea să fie trimis la vestiare şi Temerel, pentru un atac criminal la Manea, cel care urmărea o minge ce se îndrepta spre portarul Cruceru. Ultima fază controversată s-a produs în ultimul minut de prelungiri, când, după un duel direct purtat la marginea suprafeţei de pedeapsă a Energiei Malaia între doi jucători din ambele echipe, urmat de un şut prin surprindere expediat de un fotbalist dinamovist Horezu, mingea l-a lovit în braţ pe fotbalistul gazdelor, aflat la nici o jumătate de metru de adversarul său, dar centralul a apreciat de această dată corect faza şi a lăsat jocul să continue.
Au evoluat echipele:
Energia Malaia: I. Mihai – Naum, Lala, Datcu, R. Rusescu (Ilea), Apostol, E. Zaharioiu (Voicu), Cr. Racolţa, Maniu, Costache, D. Vangu (Manea).
Dinamo Horezu: Cruceru – Pătularu, Temerel, Băiaşu, Croitoru, Nedescu, Mirescu, Faur, Bolcu, Mazilu (Frunză), Ivănoiu (Ene).

Energia Malaia, o echipă tânără şi ambiţioasă

Instalarea în această vară la cârma echipei din Malaia a tehnicienilor Cristi Bora şi Eugen Catrinoiu a fost de bun augur pentru formaţia sponsorizată de Gheorghe Vangu. Cei doi antrenori, cu vechi ştate de serviciu la echipa fanion a judeţului, CSM Rm. Vâlcea, nu au venit cu mâna goală la Malaia. Şi-au adus din Zăvoi şase juniorii de perspectivă, toţi aceştia având reale perspective pentru a creşte din punct de vedere valoric. Este vorba de portarul Ioan Mihai şi de jucătorii de câmp Florin Datcu (cel care-a şi înscris golul cu Dinamo Horezu), Florin Apostol (autorul unui gol antologic la Berbeşti), Radu Rusescu (fratele lui Raul Rusescu, jucător care a evoluat cândva pentru Unirea Urziceni) – toţi aceştia începând meciul cu Dinamo Horezu ca titulari. După pauză, au intrat pe teren şi ceilalţi doi tineri jucători: Dumitru Manea şi Robert Ilea. „În general, în echipă nu sunt decât trei jucători cu vârsta de peste 22 de ani. restul sunt toţi tineri. Avem şase juniori, este o echipă de perspectivă, asta pentru că mi-a plăcut proiectul vice-primarului Gheorghe Vangu de a crea aici la Malaia o echipă de temut”, a spus Bora.
„Dincolo de orice, Energia Malaia se joacă fotbal. Să le iasă din cap altceva unor oameni care încă mai cred că la Malaia e iadul pe pământ sau cam aşa ceva. Am pierdut două meciuri la limită, deci nu suntem chiar atât de greu de observat. La Drăgăşani cel puţin am primit un gol ciudat în minutul 93, după ce am reuşit să revenim de la 0-2 şi să egalăm. În prelungirile partidei a fost o fază când noi am înscris, am continuat să protestăm la arbitrul de linie, gazdele au pornit pe contraatac, ne-au surprins descoperiţi în apărare şi doar astfel ne-au învins”.

Mogoşan, un episod uitat pentru Dinamo Horezu

După ce l-au dat afară pe Mogoşan, cel care „a făcut-o de oaie” în meciul cu Flacăra Horezu, atunci când a ratat un penalti, dar şi două ocazii foarte clare de gol: aflat singur în faţa porţii adverse, şuturile sale, cel puţin aşa cum susţin martorii oculari, au fost mai mult pase la portar. „În acel meci, penaltiul trebuia să-l execute ori el, ori Bolcu. Mogoşan marcase de 15 ori din 15 lovituri la antrenamente, însă totuşi am dorit ca să nu execute. Bolcu a avut mingea în mână şi l-a întrebat pe Mogoşan cine bate. Mogoşan i-a luat mingea, a tras el şi-a ratat. Ce să-i fac eu lui Bolcu dacă n-a avut suficientă personalitate să bată el acel penalti?”, şi-a adus aminte antrenorul Emil Popescu. La Malaia, chiar Bolcu a executat penaltiul acordat de Roşu echipei antrenate de Emil Popescu, însă nici de această dată prea bine, mingea fiind trimisă pe centrul porţii, numai faptul că portarul Mihai a plonjat mai devreme decât şutul a făcut ca acesta să nu mai poată interveni.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button