Diverse

A mai decedat o victimă a exploziei de la Oltchim

Doi morţi şi un rănit grav. Acesta este bilanţul deflagraţiei care a avut loc la Oltchim la începutul săptămânii trecute. Încă nu se cunoaşte cu exactitate situaţia pagubelor exploziei care a provocat cel mai grav accident industrial de pe platforma chimică vâlceană din ultimii 20 de ani. Ultimul accident grav s-a petrecut în 1987, într-o altă secţie a combinatului.

Accident

Marţi, 14 august, în jurul orei 11:45, o explozie puternică a avut loc în cadrul secţiei Propenoxid din cadrul combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Nu se ştie deocamdată care a fost cauza deflagraţiei însă se pare că a fost vorba de o eroare umană. Din fericire, la ora producerii exploziei, în secţie se aflau doar o parte dintre muncitorii care lucrează acolo.

La faţa locului s-au deplasat imediat echipaje ale serviciului de Ambulanţă din tot judeţul Vâlcea, Poliţiei, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii de Mediu şi ale celorlalte autorităţi de resort. La câteva minute de la producerea deflagraţiei au sosit în zonă şi managerul general al Oltchim, Constantin Roibu şi prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Iniţial, echipajele Ambulanţei nu au putut interveni, din cauza mirosului insuportabil şi a flăcărilor din secţie. Accesul lor s-a produs după intervenţia pompierilor, care au reuşit să stingă flăcările într-un timp relativ scurt. Într-o primă fază, au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea trei răniţi care suferiseră arsuri de gradele 3 şi 4 pe circa 90% din suprafaţa corpului. Aceştia au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, fiind stabilizaţi la secţia de Terapie Intensivă, fiind ulterior transportaţi la Bucureşti cu un elicopter Smurd. Ulterior, la Spitalul Judeţean au mai fost aduşi alţi doi răniţi grav. Alte 3 persoane au fost tratate în ambulatoriul de specialitate. Dintre cei 5, o victimă este o femeie în vârtsă de 47 de ani, cu arsuri foarte grave, care a şi decedat ulterior. Geamurile clădirilor din zonă au fost sparte de suflul exploziei. Accesul a fost interzis pe o suprafaţă de circa un kilometru în jurul exploziei.
În zona combinatului, pe o suprafaţă de câţiva kilometri, aerul devenise irespirabil, simţindu-se un puternic miros de clor. La doar două ore după accident, chiar şi în municipiul Râmnicu Vâlcea, aflat la doar 6 kilometri de combinat, se putea simţi un persistent miros de clor. Autorităţile au liniştit populaţia, spunând că substanţele degajate în atmosferă nu sunt toxice.

Nu e pericol de poluare

La faţa locului s-au deplasat şi generalul Vladimir Secară, inspectorul general al ISU, precum şi miniştrii Paul Păcuraru şi Varujan Vosganian. Un accident similar s-a mai produs în cadrul Oltchim în anul 1987, în secţia OXO Alcool. Deocamdată nu se cunoaşte valoarea pagubelor, însă autorităţile au demarat anchete proprii pentru aflarea cauzelor şi a efectelor exploziei. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a ţinut să liniştească populaţia, spunând că explozia nu reprezintă un pericol pentru cetăţeni. Edilul a oprit circulaţia pe principalele artere ale oraşului pentru ca maşinile Ambulanţei să aibă cale liberă.
Mangerul general Constantin Roibu a spus că nu sunt  pagube foarte mari, nefiind afectate alte instalaţii. Acesta a negat că muncitorii s-ar fi aflat la masă în timpul producerii exploziei. Tot Roibu crede că deflagraţia a fost cauzată de presiunea crescută a unui reactor de poliester. Roibu a vorbit cu unul dintre răniţi, care avea arsuri pe faţă şi pielea capului. El a cerut ca răniţi să fie trataţi cu maximă atenţie la Bucureşti.

Anchete

Imediat după producerea exploziei, au fost demarate mai multe anchete. Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a deschis o anchetă penală pentru a afla cine se face vinovat de incident iar Inspectoratul Teritorial de Muncă una legală. De asemenea, Oltchim a demarat o anchetă tehnică internă, care să stabilească ce anume a dus la acest teribil accident. Suplimentar, premierul a dispus o anchetă a unei comisii guvernamentale.
Trebuie spus că vâlcenii s-au mobilizat exemplar pentru ajutorarea victimelor. Pentru ca Spitalul de Arşi din Bucureşti să nu intre în criză de plasmă şi sânge, de la Vâlcea au fost trimise 30 de pungi cu sânge şi 100 pungi cu plasmă. Încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, salariaţii Oltchim s-au adunat în faţa Centrului de Transfuzie Sanguină din Râmnicu Vâlcea pentru a dona sânge.
Duminică noaptea, la Spitalul de Arşi din Bucureşti a mai decedat unul dintre răniţi din explozie. Este vorba despre Elena Creangă de 34 de ani, care a suferit arsuri pe 95% din suprafaţa corpului. Marian Bănescu, bărbatul care a suferit arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, este deocamdată în stare bună.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button