Diverse

Moşnenii din Vaideeni îi cer prefectului să le dea muntele Groşetu din Malaia

Mai mulţi cetăţeni din Vaideeni, membri ai unei obşti de moşneni, s-au deplasat săptămâna trecută la Prefectura Vâlcea pentru a-l convinge pe prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu să-i ajute în a intra în proprietatea unui munte din Malaia. Înarmaţi cu documente, localnicii din Vaideeni au purtat discuţii aprinse cu prefectul, însă întâlnirea nu s-a finalizat cu rezultatul scontat de moşneni. Aceştia, moştenitori ai moşnenilor care erau în urmă cu 100 de ani moştenitori de drept ai muntelui Groşetu din Malaia, i-au cerut prefectului să-i pună în posesie cât mai grabnic, însă nu au reuşit decât să complice şi mai mult lucrurile.

Muntele Groşetu este disputat de moştenitorii a 7 proprietari care deţineau la sfârşitul secolului XIX circa 700 de stânjeni. Dintre aceştia, 347 de hectare sunt de pădure iar restul reprezintă golul alpin. Din anul 1896, dreptul de proprietate pentru cei 7 s-a divizat prin acte de partaj voluntar. După 1990, comisia locală de fond funciar a acceptat dreptul de proprietate al moştenitorilor asupra muntelui. Urmează o hotărâre judecătorească din 1991 prin care instanţa obliga comuna Malaia să pună în aplicare actul de proprietate. „Actul este valabil pe o dimensiune strictă de 700 de stânjeni. Comisia Judeţeană a validat această suprafaţă pentru cei 52 de moştenitori. Le-am spus că atâta timp cât unii dintre ei figurează atât pe un autor, cât şi pe un altul, nu se poate rezolva problema. Ei vor pădurea pentru a o împărţi între ei. Chestia asta nu se poate, să dăm pădurea unor entităţi care acum sunt oale şi ulcele. Ei nu acceptă cele 332 hectare; ei vor muntele”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă prefectul Anuţa Handolescu.
Pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, Anuţa Handolescu a cerut scoaterea rudelor sale (socrii săi) de pe lista proprietarilor. Printre acuzele lansate de moşneni se numără şi aceea că şi clanul Comănescu ar avea interese în revendicarea muntelui Groşetu. „Le-am cerut să-mi arate drepturile Comăneştilor asupra muntelui”, a mai spus prefectul.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button