Opinii

Antrenorul, al doilea tată al micului fotbalist

Vâlcea nu se poate plânge că nu are antrenori buni la nivelul copiilor şi juniorilor. Am stat de vorbă cu majoritatea şi pot spune că toţi urmăresc să atingă maximul, să formeze şi să promoveze la sfârşitul unui ciclu cel puţin 1-2 jucători. Problema cea mare intervine atunci când în procesul de pregătire intervin anumiţi factori externi care nu mai ţin de antrenor: familia, anturajul, personalitatea şi tăria acestor micuţi fotbalişti de a trece peste acea perioadă critică a vârstei de 14-17 ani.
Orgoliile între antrenorii vâlceni sunt mari şi este un lucru bun. Cei care au fost obişnuiţi să stea în umbră şi să producă an de an rezultate şi jucători valoroşi sunt deseori ignoraţi atunci când în structurile unui club se discută posturile de antrenori.

Atunci intervin relaţiile, angajarea se face în urma unei înţelegeri tactice, că nu ai voie să mişti în front atunci când lucrurile nu merg aşa de bine. Personalitatea ta este călcată în picioare şi toată viaţa vei duce această povară în cârcă. Cu toate că pregătirea îţi permite să ai şi tu un punct de vedere, aceasta este anulată de faptul că ai fost ajutat să ai un post din care să îţi câştigi existenţa, că de procopsit la acest nivel nu poate fi vorba.
Unul dintre antrenorii care muncesc cu plăcere este şi Dan Zguroiu. Omul şi-a văzut întotdeauna de drumul său, nu jigneşte, nu bârfeşte şi cu puţin (din punct de vedere financiar) a realizat lucruri frumoase. Nu iese în presă să-şi prezinte jucătorii, nu este invitat la emisiuni sportive (oare de ce?) şi totuşi nu se supără. Are jucători la echipe bune din ţară pe care cluburile noastre vâlcene nu au dat doi bani. Ilie Bogdan Vătăjelu (născut în 1993), Mihail Gabriel Popa (1993), Adrian Codin (1992) şi Gabriel Alexe (1992), care vor evolua din sezonul viitor la Steaua Bucureşti (grupele de juniori). Ultimii doi au şi participat deja cu Steaua Bucureşti la puternicul turneu din Suedia – Gothia Cup, al cărui scop este de a dezvolta conceptul de creare a unor locuri de întâlnire pentru tinerii din întreaga lume. Cum se face că scăpăm din mâini, an de an, aceşti copii talentaţi, numai Dumnezeu ştie!
Vom pune mereu această placă învechită că aceste cluburi au o putere financiară mai mare, dar nu ne gândim că pe viitor vom avea mari probleme şi va trebui să facem eforturi financiare pentru a-i recupera. Bunăstarea materială a cluburilor va veni atunci când conducătorii nu vor mai gândi cu picioarele, ci cu capul. Se pare că fără intervenţia omului care bagă bani în fotbal (Mircia Gutău) nu facem nimic. La o porţie de ciorbă hai să mai adăugăm încă două sau trei, iar o cameră din cantonamentul echipei mari să fie rezervată juniorilor talentaţi, care de cele mai multe ori fac naveta de la zeci de kilometri. Numai aşa putem face performanţă, dacă luăm în calcul şi aceste aspecte minore – zic unii fără discernământ.
Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button