Politica

Mărirea pensiilor, motiv de ceartă între PSD şi PNL

Mărirea pensiilor este noul motiv de dispută pe scena politică. Executivul şi social-democraţii îşi dispută dreptul asupra legii de curând adoptată. În timp ce PSD susţine că pensionarii vor primi bani mai mulţi datorită lor, liberalii spun că mărirea pensiilor este meritul Guvernului, pentru că Executivul este singura instituţie abilitată să ia o astfel de măsură. Liberalii vâlceni susţin că majorarea punctului de pensie se datorează creşterii economice din ultimii ani şi nu negocierilor politice. „Sigur că PSD încearcă să spună că au avut o contribuţie majoră, şi PD că e o măsură populistă. E o minciună sfruntată. O astfel de măsură nu o poate lua PSD, ci Guvernul”, au declarat liberalii. În replică, social-democraţii îi avertizează pe premier şi colegii săi de la PNL să nu îşi aroge meritul de mărire a pensiilor pentru că nu îi aparţine.

„Parlamentul României a adoptat proiectul de lege aparţinând PSD de mărire a pensiilor, iar guvernul este obligat să execute şi să pună în practică. Este iniţiativa PSD!”, a declarat Dumitru Persu, secretar executiv al PSD Vâlcea. Potrivit legii social-democrate, punctul de pensie va reprezenta, de anul viitor, 37,5 % din salariul mediu brut. În schimb, deputaţii social-democraţi au votat şi ei legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Deputaţii au aprobat varianta de proiect negociată de reprezentanţii Guvernului cu membrii Comisiei parlamentare pentru muncă. Cele două părţi au convenit ca punctul de pensie să fie majorat în două tranşe. Prima, de până la 37,5% din salariu mediu brut – a mai adăugat Persu – va fi atinsă anul viitor, iar în 2009 se va ajunge la 45% din salariul mediu brut. „În cursul anului 2008, pensiile vor ajunge la 45 % şi ăsta e un angajament pe care ni-l luăm. Dacă legea nu trece, vom muri de gât cu guvernul să se întâmple acest lucru”, a declarat liderul PSD. În paralel cu majorarea valorii punctului, din septembrie, pensiile de stat se vor majora cu cinci procente, iar cele din agricultură se vor majora cu 50.

Liberalii pun mărirea pensiilor pe seama Guvernului

Deşi săptămâna trecută deputatul Emilian Frâncu, preşedintele PNL Vâlcea, era plecat în vacanţă în Spania, acesta a fost destul de inspirat şi ne-a trimis pe mail o replică la afirmaţiile social-democraţilor. „Aşa cum au promis liberalii şi premierul Tăriceanu, de la 1 septembrie 2007, guvernul va majora  pensiile în agricultură cu 50%, realizându-se o nouă creştere importantă a veniturilor celor care au trudit în mediul rural. Măsura luată de guvernul liberal ţine cont de nivelul foarte coborât al veniturilor celor din agricultură şi reprezintă o nouă etapă în îndeplinirea promisiunilor făcute de PNL în campania electorală din 2004. De asemenea, în spiritul respectării cu stricteţe a programului de guvernare şi a celor promise românilor, cabinetul Tăriceanu a decis şi majorarea substanţială, cu 43%, a pensiilor din sistemul public. În momentul de faţă pensia medie este 3.996.000 de lei vechi. Majorarea pe care a decis-o premierul Tăriceanu va duce pensia medie la 5.680.000 de lei vechi. Această majorare va intra în funcţie începând de la 1 ianuarie 2008 şi va fi cea mai importantă majorare a pensiilor din ultimii ani. Nu trebuie uitat că la 1 septembrie 2007, va intra în vigoare a doua treaptă de majorare a pensiilor pe anul acesta, în valoare de 5%. Prima treaptă de mărire a fost de 17% şi se aplică de la 1 ianuarie a.c. Este vorba de o nouă creştere a pensiilor, cu 22%, în condiţiile unei inflaţii de 4% pentru anul acesta. Aşa cum s-a angajat de la început, guvernul Tăriceanu a crescut constant pensiile şi în 2005 şi 2006, atât prin recalcularea pensiilor, cât şi prin majorări şi indexări. Spre deosebire de celelalte guvernări, în fiecare an rata de creştere a pensiilor aplicată de Cabinetul Tăriceanu a fost mai mare decât rata inflaţiei. Credem că în acest fel, liberalii răspund cel puţin parţial aşteptărilor milioanelor de pensionari, mai ales a celor care au pensii mici şi care îşi vor vedea veniturile crescute într-o manieră substanţială. În ciuda speculaţiilor unor adversari politici, putem spune fără să greşim că aceste măriri constante şi substanţiale ale pensiilor se bazează pe dezvoltarea susţinută a economiei româneşti, determinată de măsurile economice şi fiscale adoptate de guvernul Tăriceanu. De asemenea, în zilele următoare, din dorinţa liberalilor de a-i sprijini pe cei aflaţi în suferinţă, ministerul Sănătaţii caută cele mai bune soluţii pentru introducerea unui nivel de compensare a medicamentelor şi mai ridicat, în special pentru cei cu venituri reduse. Astfel, un prim plafon de compensare se va referi la venitul mai mic de 3.500.000 lei vechi, iar cel de-al doilea plafon va fi de 5.000.000 lei vechi/ venit de persoană”, a transmis cel mai probabil de pe litoralul spaniol Emilian Frâncu.

Se măresc investiţiile în infrastructură, agricultură şi sănătate

El a anunţat şi faptul că în aceste zile, Guvernul a majorat şi sumele alocate deja pentru investiţiile în infrastructură, agricultură şi sănătate prin rectificarea bugetului pe acest an, reducând în acelaşi timp şi deficitul bugetar. „Trebuie spus că, în ceea ce priveşte politica de investiţii, este al treilea an consecutiv în care guvernul Tăriceanu pune accent masiv pe investiţii. Aşa cum a declarat la începutul mandatului său, cele patru direcţii prioritare pentru investiţii majore sunt: educaţia, infrastructura, agricultura şi sănătatea. Acestea sunt şi domeniile în care se va investi masiv în continuare, pentru că ele vor asigura obiectivul de convergenţă, adică diminuarea decalajelor dintre România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană. De aceea, în ultima sa şedinţă, guvernul Tăriceanu a adoptat un pachet de măsuri prin care se alocă agriculturii o sumă record de 19.360 de miliarde lei vechi. Aceasta înseamnă aproape 700 de milioane de euro, care va acoperi subvenţiile pentru irigaţii, despăgubirile pentru zonele calamitate în urma secetei, măsurile pentru continuarea programului SAPARD românesc etc. În plus, în domeniul sănătăţii, s-a alocat o primă tranşă de 3.550 miliarde de lei vechi, pentru refacerea şi modernizarea spitalelor judeţene. Vor intra în acest program câte un spital din fiecare judeţ. Nu va fi vorba doar de o cosmetizare a spitalelor pentru că trei sferturi din aceste sume vor merge pe echipamente care să permită oricărui spital să poată face ecografie, analize de laborator, să permită dotarea cu săli de operaţie moderne, cu aparatură medicală de ultimă generaţie etc. Este vorba de toate elementele necesare unor servicii medicale de calitate, astfel încât bolnavii să nu mai fie plimbaţi de la un spital la altul. Un sfert din sumele alocate pentru refacerea spitalelor judeţene va fi alocat pentru operaţiunile de refacere a structurii spitalelor, pentru mobilier de spital, pentru respectarea condiţiilor de igienă etc. În domeniul infrastructurii, s-a hotărât alocarea a 6.000 miliarde de lei vechi pentru construirea a 5.000 de kilometri de drumuri judeţene, aşa cum au decis liberalii în cadrul programului lor de dezvoltare durabilă a României. De asemenea, au fost acordate suplimentar încă 2000 de miliarde lei vechi pentru punerea în aplicare a Ordonanţei nr. 7 care se referă la modernizarea şi construirea infrastructurii rurale (drumuri, poduri, şosele, pietruire, alimentări cu apă etc). Altă alocaţie foarte importantă pentru populaţie o reprezintă suplimentarea cu 1000 de miliarde de lei vechi a bugetului Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru plata diferenţelor de preţ la cărbunele furnizat la CET-uri. Sunt anumite oraşe care au avut probleme cu aprovizionarea CET-urilor. Anul trecut de exemplu, datorită inundaţiilor, unele CET-uri nu au putut să fie alimentate cu cărbune, au avut costuri mai mari şi de aceea sunt ajutate administraţiile locale pe acest palier”, a mai adăugat liderul liberal.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button