Diverse

Fotbalul feminin renaşte la Vâlcea

La începutul anilor ’90, judeţul Vâlcea s-a numărat printre primele din ţară în care-a fiinţat o echipă de fotbal feminin. Deşi gruparea nu a rezistat prea mult – abandonul s-a produs în primul rând din motive financiare, dar şi de selecţie – această formaţie are darul de a fi deschizătoare de drum pentru următoarele generaţii. Peste timp, profesorul Nicolae Bugheanu a păstrat ideea şi-a încercat s-o pună în aplicare acum vreo doi ani. A eşuat în prima tentativă, însă de data aceasta, în 2007, lucrurile stau cu totul altfel. A strâns un grup de 15 fete tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 17 ani, pe care le pregăteşte asiduu de peste cinci săptămâni.

„De doi ani încerc să încropesc o asemenea echipă. Întotdeauna am considerat că există suficient potenţial în judeţul Vâlcea pentru a înfiinţa o formaţie de fotbal feminin. Fetele pe care le antrenez acum provin de la mai multe licee din oraş şi nu numai. Predomină cele de la Liceul Sanitar, iar două dintre ele sunt chiar din Brezoi. Tocmai de aceea, pe viitor, aria de selecţie se va extinde”, ne-a spus Bugheanu, care i-a mulţumit pe această cale profesoarei Niculina Sima de la Liceul Sanitar „Antim Ivireanul”, cea care le-a îndrumat spre fotbal pe multe dintre elevele sale.
Activitatea acestei echipe nu se va opri doar la stadiul de antrenamente, Nicolae Bugheanu având intenţia ca, pe viitor, gruparea să fie înscrisă şi-ntr-o competiţie: „Din această vară, toate fetele urmează a fi legitimate la Clubul Sportiv Şcolar Rm. Vâlcea. Din toamnă, echipa va participa în Campionatul Naţional de junioare, unde vrem să obţinem rezultate dintre cele mai bune”.

Vrea să joace la Real Sociedad

Diana Popa este în opinia profesorului Nicolae Bugheanu cea mai talentată jucătoare dintre cele pe care le pregăteşte. Are 17 ani, este elevă la Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” şi spune chiar ea că şi-a propus să facă performanţă în acest sport. Vrea să poarte numărul 10 pe tricou, aferent rolului de conducător de joc pe care crede că poate să-l îndeplinească. De altfel, şi calităţile sale o recomandă pentru acest post: înscrie foarte multe goluri, unele chiar din lovituri libere pe care le execută cu măiestrie. „Am avut fotbalul în sânge încă din copilărie”, declară fotbalista, care are o simpatie anume pentru „U” Craiova. Dar pentru că această echipă nu are şi o grupă de fete, nu prea are şanse să-şi îndeplinească visul de a şi îmbrăca tricoul alb-albastru. Şi totuşi, pentru că are o rudă apropiată în Spania, Diana Popa ar putea ajunge să joace în curând la o grupare de calibru, fiind pregătită să evolueze pentru o formaţie iberică. „Unchiul meu, care se află în Spania, vrea să-mi aranjeze să dau o probă de joc pentru echipa de fete a clubului Real Sociedad”, mai spune tânăra jucătoare.
Între celelalte fete talentate din grupa profesorului Bugheanu le-am mai remarcat pe Roxana Antonie (portar), care ţine cu Dinamo şi pentru care fotbalul reprezintă prima opţiune în materie de sporturi. De asemenea, tot dinamovistă convinsă este şi Diana-Maria Dănilă, un fundaş care nu doar ştie să se apere bine, dar care şi înscrie goluri. Tocmai de aceea, vrea să poarte numărul „8” pe tricou.
În fotografie, de la stânga la dreapta:
Rândul de sus: Paula Nataşa Tăbârcă, Andreea Florina Bufnar, Diana Mihaela Popa, Laura Avădanei, profesorul Nicolae Bugheanu, Roxana Antonie, Alina Neaţă, Anda Andreianu şi Adelina Popescu.
Rândul de joc: Petruţa Adela Cazacu, Diana Alexandra Stamatescu, Andreea Ungureanu, Maria Liliana Dobriţoiu, Diana Maria Dănilă, Raluca Ticu şi Nicoleta Floriana Rujan.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button