Diverse

Liga I în Zavoi

 Cupa României ne aduce

Liga I în Zăvoi

* „municipalii” au învins Minerul Mătăsari, dar au avut nevoie de executarea penalti-urilor pentru a trece de o echipă extrem de incomodă 

După ce a trecut şi cel de-al treilea val în Cupa României, CSM Rm. Vâlcea a izbutit să ajungă acolo unde şi-au dorit oficialii: în şaisprezecimi. Meciul de marţi, 3 octombrie, de la Mătăsari, a fost cel mai greu dintre toate cele jucate până acum. Gazdele au constituit o echipă puternică, deşi evoluează într-un eşalon inferior, iar pentru a trece mai departe elevii lui Pană şi Teleşpan au fost nevoiţi să treacă şi prin furcile caudine ale loviturilor de departajare. În timpul regulamentar de joc, doar Budean a avut o mare şansă să marcheze pentru CSM, alte două situaţii de gol ale lui Moţ din finalul partidei fiind totuşi nerelevante pentru antrenorul Costel Pană.

La executarea penalti-urilor şansa a fost de partea vâlcenilor, care s-au impus în final cu scorul de 3-0. Gazdele au trimis o dată mingea în bară, iar apoi Pampea a parat două dintre loviturile expediate de mineri. Pentru CSM au punctat Dumitru, Cercel şi Melcea.

Antrenorii Pană şi Teleşpan au trimis în teren următorii jucători: Pampea – Situwe, Bier, Cumpănaşu – Dumitru, Melcea, Lepădatu, Murineanu (Savu 60’), Cercel – Budean (106 Negruţ), Ciortan (Moţ 73’).

Pampea, jumătate de Duckadam

Precum Helmuth Duckadam, eroul Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla din 1986, portarul CSM-ului a fost la Mătăsari îngerul păzitor al porţii vâlcene, bineînţeles păstrând proporţiile. A închis perfect poarta în timpul regulamentar de joc şi a aparat apoi două penalti-uri, jumătate câte a reuşit să pareze celebrul Duckadam, dar suficiente pentru a ajuta formaţia din Zăvoi să ajungă în şaisprezecimile Cupei României.

Situwe, eliminat în minutul 65

Titularizat în defensivă locul lui Georgescu, jucătorul de culoare din lotul CSM-ului, Situwe, a părăsit mai devreme terenul de joc, fiind eliminat în minutul 65 pentru cumul de cartonaşe galbene. Din acel moment, „municipalii” au evoluat mai prudent, au strâns rândurile în apărare şi au reuşit să încheie meciul fără a primi gol, preferând să-şi încerce şansa la loteria penalti-urilor. Acolo unde s-a şi impus de altfel.

Au eliminat doar echipe din Liga a III-a

Până în şaisprezecimi, elevii lui Costel Pană şi Dumitru Teleşpan au parcurs un drum deloc uşor. În postura de echipă ce evoluează în Liga Secundă, CSM-ul a trebuit să dea piept de fiecare dată cu grupări din eşalonul al treilea al fotbalului românesc, întotdeauna pe terenul adversarilor. A fost mai întâi FC Oltchim, apoi Alro Slatina (când de fiecare dată vâlcenii s-au impus cu 2-0), iar acum Minerul Mătăsari, echipa care le-a pus cele mai mari probleme vâlcenilor, dovada cea mai bună în acest sens fiind scorul cu care s-a terminat meciul după cele 90 de minute regulamentare şi apoi după încă 30 suplimentare.

Fără gol primit în Cupa României

Dacă în campionat lucrurile în defensivă se prezintă oarecum tragic, fiind încasate goluri atunci când nimeni nu se aşteaptă, „municipalii” au izbutit să ajungă iată în şaisprezecimile Cupei României fără a scoate vreodată mingea din propria poartă. Este şi asta o performanţă care, dacă va fi păstrată şi-n disputa cu o echipă din prima ligă a ţării ar putea să le aducă vâlcenilor o importantă prezenţă în optimi.

Pentru a treia oară după 1989

În ultimii 15 ani, mai precis după revoluţia din 1989, doar două echipe vâlcene ce-au evoluat în eşaloanele inferioare ale fotbalului românesc au reuşit să acceadă până în această fază a competiţiei. Este vorba de Flacăra Horezu, care-a jucat acum un deceniu cu Ceahlăul Piatra Neamţ, şi FC Oltchim Rm. Vâlcea, care-a primit replica formaţiei FC Argeş. De fiecare dată, adversarii din prima ligă s-au impus la limită.

Pană vrea un adversar accesibil

„A fost un meci echilibrat, de mare luptă, pe care nici una dintre echipe nu a dorit să-l piardă. Şi gazdele şi-au dorit foarte mult victoria, au  făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a o obţine, dar noi le-am opus o rezistenţă dârză pe toata durata celor 120 de minute de joc. Am avut o misiune foarte grea la Mătăsari, poate şi pentru că echipa a suferit enorm după eliminarea lui Situwe survenită în minutul 65. Am evoluat astfel aproape o oră în inferioritate numerică pe teren, însă am rezistat cu brio presiunii gazdelor, iar la final ne-am bucurat pentru calificare”, ne-a declarat antrenorul Costel Pană imediat după istorica accedere în şaisprezecimile Cupei României. Altfel, tehnicianul principal al CSM-ului ne-a explicat succint cum s-a ajuns până aici şi ce adversar îşi doreşte în şaisprezecimi: „Am tratat cu seriozitate fiecare meci, chiar dacă am avut parte doar de adversari din liga a III-a. Băieţii au avut o evoluţie bună în toate partidele, şi-au dorit mereu să meargă cât mai departe. Din prima ligă vrem să întâlnim un adversar cu care să avem şi noi ceva şanse de calificare. Pentru public ştim că este mai bine ca-n Zăvoi să vină una dintre formaţiile titrate, Steaua, Dinamo sau Rapid, dar noi ne-am dori să întâlnim o echipă mai accesibilă. Zic eu că în faţa unor grupări precum FC Argeş, FC Naţional, Jiul Petroşani, FC Vaslui am avea şi noi posibilitatea să ne impunem”

Alin Trandafir: „Am avut obiectiv calificarea în şaisprezecimi”

Încă dinaintea primului meci în Cupa României, atunci când „municipalii” au jucat cu FC Oltchim, oficialii clubului din Zăvoi şi-au exprimat speranţa într-un parcurs cât mai lung în această competiţie. Obiectivul cu care jucătorii lui Pană şi Teleşpan au plecat la drum a fost în mod cert calificarea până în şaisprezecimi de finală. „Am avut obiectiv calificarea în şaisprezecimi. Acum am ajuns aici, iar starea de spirit în rândul jucătorilor este foarte bună. Din păcate, evoluţiile bune din Cupa României nu s-au confirmat şi-n campionat, am pierdut două meciuri acasă, ultimul dintre ele în faţa unui adversar care în mod normal nu putea să ne pună mari probleme. Este rău că se întâmplă asta pentru că noi, oficialii clubului, am şi spus la începutul sezonului că este de dorit ca toate meciurile de acasă să fie câştigate, pentru a atrage publicul vâlcean în Zăvoi”, ne-a declarat preşedintele executiv al CSM-ului, Alin Trandafir.

Cupa României

Rezultate din turul al VII-lea

FCM II Bacău – Dunărea Galaţi 1-0
Cetate Suceava – FCM Bacău 0-2
Farul II Constanţa – Delta Tulcea 3-2 (după prelungiri)
FC Snagov – CS Otopeni 1-3
FC Caracal – Dacia Mioveni 4-0
FCM II Târgovişte – Forex Braşov 1-3 (după prelungiri)
Juventus Bucureşti – Prefab Modelu 4-1 (după prelungiri)
Chimia Brazi – Gloria Buzău 1-2
Minerul Mătăsari – CSM Rm. Vâlcea 0-3 (după penalty-uri)
CS Ineu – Poli II Timişoara 1-3
Auxerre Lugoj – Corvinul Hunedoara 0-4
Unirea Alba Iulia – Gaz Metan Mediaş 1-0
Gaz Metan Tg. Mureş – „U” Cluj 0-3
Someşul Satu Mare – FC Baia Mare 1-0

* tragerea la sorţi a meciurilor din această fază a competiţiei va avea loc miercuri, 11 octombrie, de la ora 12.00, la Casa Fotbalului din Capitală * partidele din şaisprezecimi sunt programate a se disputa miercuri 25 octombrie, de la ora 14.00.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button