Administratie

Produsele tradiţionale, o şansă pentru producătorii agricoli

În judeţul Vâlcea sunt mulţi gospodari sau mici întreprinzători renumiţi pentru produsele tradiţionale care fac deliciul consumatorilor. Domeniul produselor tradiţionale este foarte căutat de populaţia Uniunii Europene deoarece este reprezentat de alimente naturale asupra cărora se intervine foarte puţin, obţinute în fermele şi gospodăriile ţărăneşti. Chiar dacă produsele se obţin după metode tradiţionale, se respectă normele sanitar-veterinare care se impun în orice proces de obţinere a alimentelor. Promovarea produselor tradiţionale este o şansă pentru ţăranul român care, în unele zone, a început să fie valorificată. Astfel, sunt recunoscute ca produse tradiţionale specialităţile: brânză de burduf, brânză în coajă de brad, urdă, diferite tipuri de produse de panificaţie, produse din carne, lapte, anumite băuturi etc. Pentru a fi promovate şi comercializate oriunde în ţară şi chiar pe piaţa europeană, produsele tradiţionale trebuie atestate şi înregistrate.
Ce înseamnă atestarea şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru înregistrarea unui produs tradiţional?
Atestarea produselor înseamnă recunoaşterea caracterului tradiţional al acelui produs şi înscrierea lui în Registru de atestare a produselor tradiţionale. Pentru aceasta, producătorul sau grupul de producători care obţine produse tradiţionale adresează o cerere Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea prin care solicită atestarea. Cererea este însoţită de un caiet de sarcini care trebuie să cuprindă: numele produsului, descrierea metodei de preparare a produsului, ingredientele utilizate, descrierea caracteristicilor produsului şi elementele care să prezinte caracterul tradiţional al produsului. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală analizează dacă cererea şi caietul de sarcini corespund cerinţelor legislative şi verifică la faţa locului realitatea datelor înscrise în caietul de sarcini, după care întocmeşte un proces verbal. Tot Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală va înainta Ministerului Agriculturii câte o copie a procesului verbal şi a caietului de sarcini, în baza cărora produsul se înscrie în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, registru administrat de Ministerul Agriculturii. Produsele tradiţionale trebuie să îndeplinească tot timpul aceleaşi caracteristici. Nu se admite ca un anumit produs să-şi modifice conţinutul de la o zi la alta. De altfel, produsele tradiţionale sunt supuse unui control de laborator. Micii întreprinzători care doresc să-şi înregistreze produsele tradiţionale vor primi detaliile necesare şi vor fi sprijiniţi în acest proces de specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea.
• Florin Bădele, Director adjunct
Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button