Liga V

Gazdele au facut eforturi sa fie bine, invitatii s-au întrecut în falsuri

Feţele văzute şi nevăzute ale „Cupei Olarului”
Gazdele au făcut eforturi să fie bine, invitaţii s-au întrecut în falsuri
 
Aşa cum am promis, revenim cu amănunte de la Cupa Olarului, cea mai „de tradiţie” competiţie fotbalistică amicală destinată echipelor de amatori din judeţ. Aceasta pare să-şi menţină acest statut şi, după cum veţi vedea, a atras aprecierile participanţilor.
 
Început în aparenţă de…bun augur!
Dacă organizatorii merită felicitaţi (aici trebuie amintiţi primarul comunei Lungeşti – prof. Gheorghe Dumitraşcu – Mamu şi viceprimarul – ing. Ion Chesnoiu) care, din timp au transmis invitaţiile şi regulamentul competiţiei echipelor invitate, nu acelaşi lucru se poate spune despre unele echipe care nici nu au catadicsit să-şi anunţe neparticiparea. La şedinţa tehnică de la ora 9,30, programarea jocurilor fiind făcută din timp şi transmisă participantelor, nu au răspuns „prezent” – Avîntul Amărăşti (înlocuita cu Rapid Voiceşti) şi Prima Prundeni, astfel competiţia aducând la start 9 echipe în loc de 10 şi dând un culoar favorabil echipei din Şuşani, câştigătoarea trofeului.
 

Startul dat de doi „pionieri” ai fostei Victoria

 

În toamna anului 1974 pe harta fotbalului judeţean apărea o nouă echipă – Victoria Lungeşti – care în numai doi ani făcea, sub conducerea profesorului Titel Oprea (unul din cei mai buni atacanţi care i-a avut Unirea Drăgăşani), saltul în seria de elită, ocupând un onorant loc VII. Trebuie amintiţi aici jucătorii care au scris istoria acestei echipe: Badea, Ciocoşi, Rada, Călin Lache II, iar onoranta misiune de a da startul celei de-a  XXVIII-a ediţie au avut-o doi veterani ai fotbalului din Lungeşti: Alexandru Călin şi Gheorghe Puiu Dumitraşcu, cei ce au pus temelia fostei Victoria – în prezent Ceramica Lungeşti.
 

Toate jocurile au fost arbitrate de fete

 
O idee originală, dar care a avut efect, a avut-o preşedintele AS Ceramica – ing. Ion Chesnoiu, la care a subscris şi primarul comunei, prof. Gheorghe Dumitraşcu – Mamu, de a invita să arbitreze numai fete, aşa cum a fost la meciul din ultima etapă de campionat. Aşa se face că au fost invitate să oficieze patru fete care, chiar dacă pe fondul oboselii au mai avut şi unele greşeli, s-au descurcat excelent, au stat în atenţia tuturor, au stârnit admiraţia şi, nu de puţine ori, fotbaliştii n-au ezitat să le ceară chiar şi numărul de telefon. Ele însă şi-au făcut datoria şi merită amintite aici: Roxana Glăvan, Carmen Alexie, Ramona Bălteanu şi Simona Sima.
 
Ultima echipă venită, prima plecată!
 

Rapid Voiceşti, cu o echipă tânără dar bine strunită de viceprimarul Florin Vătafu, nu a rezistat experienţei gazdelor şi în primul meci a cedat cu 0-7, dar în ciuda scorului s-a demonstrat că Voiceştiul poate să se alinieze la startul campionatului judeţean pentru că băieţii au ceva valoare, însă le mai trebuie seriozitate!

 
Al doilea joc, două surprize plăcute
 
La competiţie au participat şi două formaţii „exotice”: IMSAT (formată din angajaţii firmei de televiziune prin cablu) şi AS Fumureni (formaţie neafiliată la structurile fotbalistice judeţene, formată din tineri ai satului Fumureni, component al comunei Lungeşti). Cu toţii, jucătorii şi oficialii celor două echipe, printre care s-a aflat şi Emilian Chirciu, fost delegat la Lotru Brezoi, au demonstrat că fotbalul de calitate se poate juca dînd dovadă de respect faţă de adversari, organizatori şi coechipieri. Au învins cei din Fumureni, care au arătat că pot fi oricând o bază de selecţie pentru Ceramica.
 
Păunii falşi şi-au luat zborul
 
La competiţie a mai participat şi echipa Păunii Grăîdinari, din Campionatul Judeţean Olt, care au în componenţă fotbalişti cu dublă legitimare, şi la AJF Vâlcea, şi la AJF Olt. Deşi li s-a pus în vedere să nu utilizeze astfel de jucători, n-au luat în seamă avertismentul şi, la contestaţia făcută de primarul Ionel Spârleanu din Creţeni, au pierdut cu 3-0, deşi pe teren trecuseră cu 5-0 de AS Creţeni. Păunii Grădinari au fost excluşi din competiţie şi nici nu vor mai fi invitaţi la alte ediţii ale Cupei Olarului.
 

MariDan, căpitan de plai, un Coelho vâlcean

 
Aşteptată cu interes, evoluţia veteranilor de la fosta Victoria Lungeşti în compania vecinilor din Ştefăneşti s-a transformat înaintea partidei într-o pledoarie asupra multor evenimente din fotbalul judeţean de către un personaj ce tinde să devină ceea ce este Cornel Dinu pentru emisiunile televizate pentru că se întinde mai mult decât îi este aşternutul. Supărat pe toţi, pe arbitrii, pe copii, pe neveste şi pe lume, acest personaj ce se crede a fi salvatorul fotbalului drăgăşenean nu uită să trimită săgeţi în toate direcţiile. Cuvintele transformate în săgeţi (sau invers), când sunt întrebuinţate excesiv, sub presiunea unor emoţii de moment, în locul altora şi mai domoale, generează forme cinice şi clinice de comportament individual. Genialitatea e un absolut al excelenţei, dar dacă ne grăbim să clasificăm orice reuşită – cum s-a întâmplat şi în cazul acestui personaj – cuvântul îşi alterează înţelesul, iar cel în cauză o ia razna şi începe să se considere un supraom. Unii zic că ar trebui să renunţe la fotbal, dar cei mai mulţi spun că ar trebui să-şi continue prestigioasa carieră militară. În faţa unui conglomerat de jucători de la alte echipe (Petrolul II, Alma Lex, Gică Popescu), Victoria Ştefăneşti trece de Victoria Lungeşti (plombată cu arbitri din Drăgăşani), cu scorul de 2-1, putând fi încă o echipă eliminată, dar din respect pentru organizatori, veteranii din Lungeşti nu au formulat o justă contestaţie. A fost încă o dovadă a felului cum este privit şi tratat fotbalul în Ştefăneşti!
 
Creşte miza, încep să se mişte …trupele
 
Dacă Dinamo Şuşani a trecut în turul următor ca urmare a neprezentării celor d ela Prima Prundeni, cele două echipe ale comunei Lungeşti, Ceramica şi AS Fumureni, duc la bun sfârşit un meci pe muchie de cuţit ce duce Ceramica în finală ca urmare a victoriei cu 2-1. În următorul joc Victoria Ştefăneşti este atenţionată de Ionel Spârleanu să folosească doar jucători proprii că altfel se va ajunge la contestaţie, dar n-a fost cazul pentru că AS Creţeni a învins cu 1-0. Jocul a fost umbrit de indisciplina unor jucători din Ştefăneşticare recurg la fel de fel de stratageme pentru a se califica: introducerea de jucători ai fivizionarelor D din Drăgăşani, agresarea verbală a arbitrelor etc. Norocul a venit de la fostul arbitru Mihai Mitrache şi actualul arbitru Mihai Petre care, dând dovadă de sportivitate, responsabilitate şi curaj, au aplanat conflictele.
 
A doua finalistă, decisă de Nicu Buniţă
 

Nicu Buniţă este jucător al echipei Dinamo Şuşani, dar până la 1 august el se află sub formă de împrumut la Alma Lex Drăgăşani. Prestaţia sa din partida cu AS Creţeni a fost decisivă în stabilirea scorului final, 5-2, fotbalistul divizionar D marcând trei goluri. Deşi merita să joace finala, Ionel Spârleanu a decis să nu conteste nimic şi să se mulţumească cu locul 3.

 
Lacrimi de regret, dar şi de fericire
 

De 16 ani echipa din Lungeşti nu a mai reuşit să intre în posesia „Cupei Olarului”. Nici anul acesta norocul nu le-a surâs gazdelor. O singură lovitură de departajare ratată a făcut ca lacrimile să apară în ochii jucătorilor Florin Dinucu şi Cristi Alexie, cel care după acest joc a spus adio carierei de fotbalist. De cealaltă parte, Dinamo Şuşani a savurat victoria după un joc în care nu l-au folosit în mod inteligent pe cel mai bun jucător al lor, Nicu Buniţă. S-a trecut la premiere, făcută de gazde, fără ca nimeni de la AJF Vâlcea să catadicsească să vină şi să ofere măcar o diplomă. În zilele în care se desfăşura competiţie, la AJF erau „lacătele” puse, iar un mare „om de fotbal” a ales să-şi expună trupul pe malul Mării Egee, în loc să fie prezent pe malurile pârâului Mamu, acolo unde se desfăşura o competiţie cu multe echipe afiliate la AJF. A fost apreciat faptul că, totuşi, Vasile Busuioceanu a făcut efortul de a însoţi brigada de arbitre, el fiind tratat cu respect pentru ceea ce a făcut ca arbitru şi observator AJF, în timp ce instituţia a fost catalogată de tot mai multă lume drept un SRL în care conflictele şi grupurile de interese creează un haos rar întâlnit în fotbalul judeţean.

 

În loc de epilog

 

Dacă organizatorii merită cel mai înalt calificativ pentru modul ireproşabil cum s-au străduit să se desfăşoare competiţia, nu acelaşi lucru se poate spune despre unele echipe (Victoria Ştefăneşti, Păunii Grădinari şi chiar câştigătoarea Dinamo Şuşani), care ar trebui să înţeleagă că a apus vremea când această competiţie se făcea „după ureche”. Câţiva localnici, mucaliţi, au ţinut să spună că gazdele nu vor mai câştiga competiţia până când un alt personaj emblematic din rândul oamenilor de fotbal din Lungeşti – MAJA – nu va tăia capra (dar nu cea de lemne!), promisă pentru echipele participante încă din anii de dinainte de 1989! Tot în glumă fie spus, poate că atunci când va fi şi o capră la proţap, bine stropită cu vin, vor veni şi oficialii AJF!

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button