Diverse

Fostul sef al agriculturii, Dumitru Lovin, vrea sa dea arbitrajul pe brazda

Fostul şef al agriculturii, Dumitru Lovin, vrea să dea arbitrajul pe brazdă

Contactul noului şef al arbitrilor vâlceni, inginerul Dumitru Lovin, cu subordonaţii săi a fost pe cât de interesant pe atât de spectaculos. Graţie faptului că la această întâlnire a admis ca presa să fie în sală, putem să vă prezentăm lucruri interesante şi unele aspecte care vin să pună într-o lumină favorabilă arbitrajul vâlcean, mult hulit, uneori pe nedrept, anul acesta. Interesant este însă faptul că, deşi a promis transparenţă, Lovin a precizat la un moment dat că prezenţa presei la şedinţa arbitrilor se face „pentru prima şi ultima dată!”, ceea ce a creat o oarecare confuzie, mai ales că printre altele a precizat un alt fapt curios, anume că „Arena va avea grijă de acum să facă o imagine favorabilă arbitrajului vâlcean!”. În fine, iată care au fost principalele repere ale primei şedinţe a arbitrajului vâlcean la care presa n-a mai avut spioni.

„Nu eu l-am dat jos pe Tudorică!”

După ce secretarul AJF Vâlcea, Iustin Croitoru, a făcut prezentările, Dumitru Lovin a cerut să nu i se spună „domnule preşedinte”, ci „domnule inginer” şi a recunoscut că nu s-a implicat prea tare în delegările de săptămâna trecută, însă l-a asistat pe Ion Bivolaru, cel care a avut această misiune. „Venirea mea e întâmplătoare. Iniţial refuzasem, dar m-am răzgândit. Dacă refuzam se spunea că nu vreau să ajut fotbalul vâlcean, după ce în campania electorală pentru şefia AJF Vâlcea declarasem că voi munci dezinteresat. Aşa că tot dezinteresat am venit aici la Comisia de Arbitri, nu pentru a fi retribuit sau a-i face cuiva vreo favoare. Trebuie spus din capul locului că nu eu l-am dat jos pe Tudorică, ci unii dintre dumneavoastră. Tudorică n-a pierit pe greşelile lui, ci pe ale unora dintre cei de aici. Cinstea şi onoarea lui au fost în mâna dumneavoastră. Cei vinovaţi gândiţi-vă bine ce şi unde aţi greşit, pentru că avem o imagine deplorabilă. La delegările pentru Cupă am văzut unde e imaginea arbitrajului vâlcean. Atât Chelcea cât şi Şerban de la Popeşti nu vroiau pe nici unul din arbitri pentru că ziceau că i-aţi furat! Pe mine problemele care au fost nu mă interesează. Trecutul e istorie. Mă interesează prezentul şi viitorul!”

„90 de minute sunteţi Dumnezei!”

În pledoaria sa, noul şef al arbitrilor vâlceni a ţinut să le dea încredere subalternilor săi şi să le definească foarte clar rolul şi importanţa pe care o au într-un meci de fotbal. „Acest sport este un fenomen social de mare amploare. El a generat multe violenţe, au fost maşini incendiate, cauciucuri tăiate, scandaluri în timpul meciului, la final şi mult timp după. Voi trebuie să vă gândiţi că având această meserie vi se oferă o şansă unică. Aveţi şansa ca 90 de minute să împărţiţi dreptatea. Vedeţi ce se întâmplă în jurul dumneavoastră! Vedeţi câte nedreptăţi sunt! Vi se oferă o şansă unică. Timp de 90 de minute sunteţi Dumnezei şi împărţiţi dreptatea cum consideraţi că este mai bine. Este o misiune grea, pentru că în fracţiuni de secundă trebuie să observaţi, să judecaţi şi să luaţi decizii pe care noi, ceilalţi le analizăm şi ne lămurim după ce vedem reluări la televizor din mai multe poziţii. Aşa că hai să ne cunoaştem mai bine, să pornim la muncă şi să ne facem datoria!” – a spus Dumitru Lovin înainte de „strigarea catalogului”. Apoi, când fiecare a fost nevoit să spună „prezent” şi-a expus şi problemele pe care le are. Au rezultat o serie de discuţii extrem de interesante.

Cătălin Buşi poate arbitra liderul

Prezentarea arbitrilor s-a făcut în funcţie de categoria valorică a fiecăruia. Primul, Victor Berbecaru, cel mai bun arbitru vâlcean al momentului, a lipsit. Apoi, Adi Comănescu, directorul Direcţiei pentru Sport Vâlcea, a spus: „Va fi greu pentru că suntem puţini!”, iar Dumitru Lovin a prezentat public amănuntele conflictului dintre cei doi. Despre acesta, vom reveni într-o ediţie viitoare. Cert este că „securea războiului” a fost bine îngropată. Eugen Roşu i-a cerut lui Lovin să nu-i bată, cum îi bătea pe jucători când era antrenor, iar şeful arbitrilor vâlceni a spus referitor la prestaţiile sale: „Nu şti să fii maleabil! Ai momente în care datorită corectitudinii treci în extrema cealaltă” şi l-a comparat pe băbenar cu Alexandru Tudor. Cătălin Buşi a spus că, la recomandarea cuiva, s-a recuzat de la meciurile echipei Cozia Călimăneşti pentru că are un magazin în staţiune. Lovin i-a comunicat imediat: „N-o să mai fi recuzat. Eşti un arbitru corect, eşti bun, poţi arbitra oriunde. N-are treabă afacerea ta cu ce se întâmplă în teren!” Nu aceeaşi decizie a luat în privinţa recuzării lui Daniel Demetrescu de la echipele FC Govora şi Electra. Arbitrul Demetrescu a avut o alocuţiune interesantă: „Comisia Judeţeană de Arbitri Vâlcea este cea mai bine organizată dintre toate comisiile pe care le are AJF-ul. Conducătorii cu care aţi vorbit şi alţii care ne acuză şi ne consideră hoţi au o astfel de atitudine pentru că îşi doresc la meciurile echipelor lor arbitri fără personalitate, pe care să-i facă în fel şi chip şi să le dea indicaţii de pe margine. Eu am avut mai multe probleme. Fără să acuz echipele în sine sau pe conducătorii lor, vă spun că la Malaia mi-au blocat maşina, la Nicolae Bălcescu mi-au tăiat cauciucurile, în alte părţi mi-am găsit maşina zgâriată. Am fost corect şi mai mult rău mi-m făcut. Am fost oprit pe stradă şi într-o staţie PECO şi am fost ameninţat. M-am recuzat de la Govora şi de la Electra. Jucătorii acestor echipe cum mă văd, de cum mă duc la meci, încep să mă acuze şi să aibă o atitudine ostilă. Am fost aproape la fiecare meci alergat pe teren de jucători să mă bată”.

Discuţii interesante cu toţi arbitri

Despre Nicolae Dobrică, şeful arbitrilor vâlceni a spus: „l-am urmărit la finala Cupei şi am ajuns la concluzia că e un arbitru-asistent excepţional. 90 de minute a stat pe linie cu penultimul apărător. Dacă era vânător, nici un moment nu-i scăpa din cătare.” Bogdan Medrea a spus că în problemele din fotbalul vâlcean, nu arbitrii sunt buba, iar Bogdan Diculoiu a recunoscut cu sinceritate că în colectivul CJA a intrat dihonia. Dumitru Lovin a povestit că pe Raluca Ceauşu a cunoscut-o la un accident, cu Ion Iordache a avut o discuţie aprinsă, iar lui Marian Joiţa i-a cerut să lase vedetismele deoparte, pentru că nu e un arbitru rău: „Te-am văzut la meciul Electra – Petrolul. Ai mai şi greşit, dar dacă eram antrenor la oricare din echipe, eu eram mulţumit de arbitraj”. Alin Vlaşcu era nemulţumit că n-a avut nici un meci la Divizia D, în timp ce colegii săi de generaţie au fost delegaţi de cel puţin cinci ori fiecare. Gigi Mosor, unul dintre componenţii CJA Vâlcea a explicat: „Ai fost portar al echipei FC Govora, divizionară D, şi nu puteai fi în acelaşi timp şi arbitru delegat la acest nivel!” Colega noastră Simona Sima a cerut ca la delegări să primească meciuri la centru doar atâtea câte îi sunt necesare pentru a putea promova la o categorie superioară, ea dorind să se axeze pe prestaţiile ca asistent, iar Dumitru Lovin a spus că toţi arbitri vor beneficia de acest tratament: „Vom avea grijă ca la delegări să vă faceţi norma de meciuri, apoi nu mai e treaba noastră dacă nu vă faceţi datoria şi luaţi note mici sau dacă nu treceţi examenele!”

Teodorescu e supărat pe toată lumea

Cea mai incendiară intervenţie a avut-o arbitrul-asistent Teodorescu despre care ni s-a spus că e un „arbitru-problemă”. Mai întâi acesta l-a acuzat pe observatorul Constantin Lazăr că la meciul de la Mateeşti, la pauză, când scorul era 4-0 pentru gazde, a cerut asistenţilor „să-i ţineţi cu steagul sus, din ofsaid. Apoi «ne-a făcut» şi ne-a dat note mici”. Această teorie a susţinut-o şi celălalt asistent, iar Teodorescu a adoptat un limbaj de mahala spunând cerându-i subsemnatului „să nu mârâie” pe motiv că am asistat l-a începutul partidei şi n-am scris nimic despre un incident existent doar în închipuirea sa. Întrebat apoi despre un alt fapt petrecut la un meci unde a lovit un spectator, cu aceeaşi atitudine şmecherească, asistentul Teodorescu a spus: „nu eu l-am lovit, ci a dat el cu capul în fanionul meu!” Revenind la „dezvăluirea senzaţională” a marelui arbitru-asistent, care a spus că la cei 30 de ani ai săi nu are ce pierde, trebuie precizat că centralul partidei nu a fost prezent la şedinţă pentru a confirma sau a infirma spusele colegului său, iar observatorul Constantin Lazăr, chestionat pe această temă, a precizat: „Am fost şi eu surprins să aflu că acel arbitru a putut spune aşa ceva. Să aibă curajul oricare alt cavaler al fluierului din Vâlcea să recunoască dacă eu, vreodată, am cerut cuiva să arbitreze în favoarea uneia sau alteia dintre echipe. Nici nu mă interesa pe mine ALX Mateeşti sau Real Cernişoara. Păi, pe mine mă cunoaşteţi şi dumneavoastră, mă ştie lumea fotbalului vâlcean: aş putea eu spune aşa ceva? Adevărul e că la pauză le-am reproşat unele decizii pe care le-au luat în timpul meciului, că m-am luat de el, dar de aici până a le cere să nu fie corecţi e o diferenţă de neînchipuit. Eu, nici când am fost la Comisia de Disciplină nu mi-am ajutat sau favorizat cu nimic echipa pe care am condus-o, Electra. Îmi pare rău doar că am fost blând cu ei la notele date în raport, însă am ţinut cont că a fost un meci cât de cât greu, însă fără nici un fel de probleme!”

Tinerii arbitri sunt cei mai fericiţi

La şedinţa de joia trecută au fost prezenţi 13 arbitri din ultima generaţie de cavaleri ai fluierului vâlceni. Doisprezece dintre aceştia au şi primit delegări, iar Dumitru Lovin a spus: „Unde e un arbitru experimentat, o să primească meci şi câte unul tânăr care să prindă curaj. Acum este în plină desfăşurare un nou curs, iar din septembrie mai începe o serie”. La finalul şedinţei cei mai mulţi dintre tinerii prezenţi au fost fericiţi şi încrezători că vor avea şansa să arbitreze cât mai multe partide. Important e să se şi descurce!

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button