Administratie

Direcţia Apelor Olt se implică în acţiunea de la Ocnele Mari

• instituţia condusă de Ion Matei este pregătită pentru eventualele consecinţe asupra apelor râului Olt

Ca şi alte instituţii şi unităţi implicate în gestionarea acţiunii de prăbuşire controlată a tavanului cavernei din Câmpul I de sonde Ocnele Mari, Direcţia Apelor Olt este pregătită să-şi aducă contribuţia impusă de obiectul de activitate în aşa fel încât apariţia de incidente pe parcursul evenimentului să fie diminuată la maximum posibil. Participând la toate comandamentele care au pregătit acţiunea, unitatea condusă de Ion Matei a realizat scenarii şi a conceput măsuri de preîntâmpinare a efectelor poluării cu cloruri a apelor râului Olt. Astfel, s-a stabilit că posibilele consecinţe pot viza: creşterea concentraţiei clorurilor în secţiunea de alimentare cu apă a S.C. Oltchim S.A. peste limita admisibilă, care este de 100-150 mg/l, ceea ce ar conduce la imposibilitatea tratării apei industriale şi implicit la oprirea producţiei; 

creşterea concentraţiei clorurilor în acumularea Băbeni cu peste 500 mg/l (limita admisibilă pentru apele de suprafaţă, în aşa fel încât să nu fie perturbat mediul necesar faunei piscicole). Pentru cunoaşterea situaţiei, s-au stabilit cinci secţiuni de monitorizare, de unde se recoltează pentru început probe de apă de patru ori pe zi, respectiv la orele 6, 12, 18 şi 24. Intervalul între perelevari poate fi micşorat dacă situaţia o impune. Aceste secţiuni sunt: pe râul Sărat, amonte de podul DN Rm. Vâlcea-Tg. Jiu; Priza Olt nr. 1;  Priza Olt nr. 2;  pe pârâul Govora, la Stupărei; în acumularea Băbeni.
De asemenea, se vor preleva probe din toate lacurile de acumulare din aval de lacul Govora. Astfel, vor fi adăugate încă 12 secţiuni de monitorizare la cele iniţiale. Primele rezultate ale analizelor prelevate începand cu data de 9 august, ora 7:30, indică faptul că, deşi pe pârâul Sărat, concentraţia clorurilor a fost destul de ridicată (cea mai mare fiind de 104628 mg/l la staţiile de pompare Priza Olt), nu s-a atins decat o valoare de maxim 53 mg/l la Priza Olt 1 si 44 mg/l la Priza Olt 2. De asemenea, deşi pe pârâul Govora, la Stupărei s-au înregistrat concentraţii de 17.000- 21.000 mg/l, în acumularea Băbeni nu s-a depăşit concentraţia de 150 mg/l. Această situaţie de menţinere în limitele admise a concentraţiei clorurilor în secţiunile cu impact economic se datorează evacuării controlate a saramurii din Câmpul I de sonde prin pompare în lacul din Campul 4, de unde este preluată de utilizatori. Astfel, pe pârâul Sărat se evacuează un debit de numai 0,08 – 0,1 mc/s. În circumstanţele în care debitul de saramură expulzat nu va mai putea fi preluat de utilizatori, surplusul se va acumula în lacul special amenajat pe paraul Sărat. Nu in ultimul rând, trebuie menţionat scenariul pregătit de Sucursala Hidrocentrale şi de D.A. Olt, în urma unei convenţii care prevede ca la pronosticarea creşterii peste limitele admise a concentraţiei de cloruri în secţiunea Priza Olt, să se evacueze din lacul de acumulare Râureni şi respectiv din rezerva de apă creată special în amonte, un debit suficient de mare care sa asigure o diluţie corespunzatoare aducerii calităţii apei industriale la parametrii normali. Ultimele analize efectuate asupra probelor prelevate în data de 10 august, ora 6, indică o scădere a concentraţiei clorurilor pe pârâul Sărat de până la 49300 mg/l iar la Priza Olt de până la 40 mg/l. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button