„Nimeni nu mă va opri, poate doar Dumnezeu!”
• Ion Cîlea, în legătură cu încercările PD-L de a-l determina să nu mai ţină audienţe
În a doua parte a săptămânii trecute, Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a întâlnit cu cetăţenii din zona Bălceşti. Înainte însă de a le asculta păsurile, liderul PSD li s-a plâns acestora că anumite grupuri de interese, cu ramificaţii în politică, presă şi mediul de afaceri, fac tot ceea ce le stă în putere pentru a-l opri să mai ţină audienţe în teritoriu sau să le rezolve problemele oamenilor.
„Într-un ziar, scria că lumea s-a săturat de minciunile lui Cîlea. Vreau să vă spun că n-am minţit pe nimeni şi foarte mulţi oameni mă sună să-mi mulţumească pentru că i-am ajutat. Ăstea-s ziare plătite pentru a-mi strica imaginea şi pentru a mă determina să nu mai ţin audienţe. Nimeni nu mă va opri, poate doar Dumnezeu! Sunt un om ferm, hotărât, iar când promit ceva mă ţin de cuvânt”, a spus preşedintele CJV.
Preşedintele CJV crede că pe unii lideri PD-L îi roade invidia
Deşi poate că nu era necesar, Ion Cîlea a încercat să le explice celor peste 300 de cetăţeni dornici să-şi deschidă sufletele în faţa mai marilor judeţului de ce este bine ca, în condiţiile în care acest lucru este posibil, chiar toţi şefii instituţiilor publice să participe la astfel de acţiuni. Liderul social-democrat a subliniat că, de regulă, la audienţe, un singur om poate să ridice şi 10 probleme cu care se confruntă, din domenii diferite. „Asta înseamnă că o sută sau două sute pot ataca chestiuni din aproape toate domeniile. Am fost criticat dur mai ales pentru că l-am invitat la aceste audienţe pe şeful Poliţiei. Jurnaliştii care ne-au însoţit la întâlnirile cu cetăţenii pot spune însă dacă a fost sau nu o gafă din partea mea. Eu zic că nu, având în vedere că foarte multe dintre problemele ridicate de oameni au legătură cu activitatea poliţiştilor, iar domnul comisar şef Florian Marin a înţeles mai bine, la faţa locului, unde anume lucrurile nu erau în regulă”, a spus Ion Cîlea, sugerând, totodată, că unii lideri PD-L încearcă să-l denigreze, conştienţi mai degrabă de faptul că ei nu sunt în stare să organizeze astfel de acţiuni, dar şi că apropierea sa de oameni se poate transforma, la momentul oportun, în foarte multe voturi pentru PSD. „Eu înţeleg perfect ce-i roade pe adversarii noştri politici. Ştiu şi ei că ceea ce facem noi este bine, dar nu sunt în stare să ne calce pe urme, aşa că mai bine preferă să arunce cu lături în noi. Vedeţi, acum, ei sunt cei care latră la lună, iar noi, prin munca pe care o desfăşurăm, demonstrăm că avem capacitatea şi dorinţa de a fi alături de oameni. În timpul ăsta, lor le arde numai de chefuri şi de bălăcăreală. Şi nu au timp să intre măcar în contact cu realitatea din teritoriu pentru că au alte preocupări şi prea puţin le pasă de cei amărâţi. Vă spun sincer, de multe ori, ceea ce ne semnalează cetăţenii se poate rezolva uşor, cu o vorbă bună pusă undeva, la o instituţie, la un funcţionar care poate că nu îşi face treaba aşa cum ar trebui. Sunt şi lucruri mai complicate, pentru care e nevoie de mult mai mult efort pentru a găsi soluţii şi rezolvări. În general, am avut succes şi în astfel de cazuri, iar dacă nu am reuşit să facem minuni, cred că simplul fapt că omul ne-a văzut zbătându-ne pentru el, vorbindu-i frumos, a contat poate la fel de mult”, a mai adăugat Ion Cîlea.
Poliţiştii din Ghiroiu îşi continuă activitatea într-o baracă
Întâmplarea a făcut ca primii cetăţeni care au luat cuvântul la Bălceşti să ridice chiar probleme legate de activitatea poliţiştilor şi a jandarmilor din zonă. Unul dintre localnici a apreciat că autorităţile judeţene şi centrale ar trebui să-i ajute mai mult pe cei care veghează ca legea şi ordinea publică să fie respectate în sudul judeţului. Din punctul său de vedere, Poliţia şi Jandarmeria îşi fac destul de bine treaba, numai că nu le-ar strica nişte fonduri în plus, în special pentru dotări. El le-a cerut preşedintelui CJ şi şefului IPJ să doteze postul din Bălceşti cu o maşină pentru patrulare şi intervenţii, explicând că nu întotdeauna infractorii pot fi urmăriţi pe picioare de către poliţişti. Şi primarul din Ghiroiu a solicitat sprijin pentru poliţiştii din localitatea sa, amintind că, şi în momentul de faţă, aceştia îşi desfăşoară activitatea tot într-o baracă. Ion Cîlea a promis că, în câteva zile, pe masa ministrului Administraţiei şi Internelor va ajunge un document care va cuprinde toate aspectele semnalate şi va insista la Guvern ca demersul său să primească un răspuns pozitiv.
Liderul PSD, rugat să contribuie la amenajarea unui cimitir în satul Cîrlogani
O solicitare mai puţin obişnuită a venit din partea reprezentanţilor comunităţii din Cîrlogani. Aceştia au cerut sprijin pentru amenajarea unui cimitir, la cel deja existent, „pe vârful unui deal, putându-se ajunge doar cu elicopterul”. Ei au mai spus că Primăria Bălceşti are în proprietate un teren potrivit în acest sens, iar cei aproximativ 700 de locuitori din satul menţionat sunt dispuşi să contribuie cu bani pentru amenajarea unui nou cimitir. Însă, au nevoie de ajutor pentru obţinerea avizelor necesare şi pentru întocmirea proiectului. Nu în ultimul rând, cetăţenii l-au rugat pe Ion Cîlea să aloce fonduri de la CJ pentru reabilitarea drumurilor din zonă, dar şi pentru extinderea reţelelor cu utilităţi. În această privinţă, primarul Ion Curelaru a ţinut să informeze că, pe data de 20 august, la Ministerul Dezvoltării, are loc o licitaţie ce vizează chiar extinderea reţelei de gaze în satele Goruneşti şi Otetelişu şi, de asemenea, sunt continuate demersurile legate de accesarea sumelor necesare continuării lucrărilor de modernizare a infrastructurii.
Fosta conducere a liceului din Bălceşti, acuzată de fapte de corupţie
Bineînţeles că, din dialogul dintre Ion Cîlea şi locuitorii din zona de sud a judeţului, nu puteau să lipsească temele privind situaţia agriculturii. Un grup de ţărani le-a sugerat preşedintelui CJV şi directorului DADR Vâlcea, Marin Cernătescu, să intervină la ministrul Ilie Sârbu în vederea elaborării unui set mai larg de măsuri de sprijinire a fermierilor. Social-democraţii le-au dat dreptate, apreciind că, într-adevăr, mijloacele de mecanizare folosite în prezent în judeţul nostru sunt depăşite din toate punctele de vedere, iar agricultorii trebuie ajutaţi de stat să-şi achiziţioneze utilaje noi. Ei au spus, însă, că şi ţăranii trebuie să înţeleagă că numai asociindu-se pot face agricultură performantă.
O altă intervenţie interesantă a avut profesoara Valerica Băluţoiu, de la Grupul Şcolar „Petrache Poenaru”. Aceasta a spus că, împreună cu primarul de la Diculeşti, Sabin Cupăreanu, a mai fost în audienţă la Ion Cîlea, pentru a-i semnala o serie de abuzuri ale conducerii unităţii de învăţământ îndreptate împotriva sa. După ce a apelat la preşedintele CJV, ea a mărturisit că Inspectoratul Şcolar i-a retras toate sancţiunile aplicate nejustificat. Între timp, s-a schimbat şi conducerea şcolii. Pentru toate greutăţile pe care i le-au făcut foştii directori, profesoara Băluţoiu a decis însă să se răzbune. Astfel că a întocmit câteva plângeri privind săvârşirea unor fapte de corupţie. Ea susţine că poate să dovedească ilegalităţile comise de fosta conducere a liceului, dar poliţiştii şi procurorii nu se grăbesc să ancheteze cazul. De aceea, a apelat din nou la Ion Cîlea.
Cazul Ene Marinel, unic în România
În preşedintele Consiliului Judeţean îşi pune toate speranţele şi Ene Marinel, al cărui caz este, fără îndoială, unic în România. El a povestit cum, din 2004, din cauza soţiei sale, cu care se află în conflict, nu mai carte de identitate.
Ene Marinel a reuşit să acumuleze o avere extraordinară încă de pe timpul comunismului. Gurile rele susţin că, fiind unul dintre cei mai buni sudori din ţară, el era cunoscut chiar şi de familia Ceauşescu, care i-a oferit o mulţime de avantaje. După ce a ajuns putred de bogat, se presupune că soţia sa a încercat să pună mâna pe toată averea. Aşa că a încercat să-l bage într-un spital de nebuni. Cu chiu, cu vai, în câţiva ani, Marinel, un om cât se poate de normal la cap, a reuşit să iasă de acolo, „refugiindu-se” la mama sa, în comuna Ghioroiu. A încercat de mai multe ori să-şi facă buletin, pentru ca apoi să poată să divorţeze de cea care i-a distrus viaţa şi a pus stăpânire pe tot ceea ce realizase. Aproape că-şi văzuse împlinit visul. Însă când „consoarta” sa a aflat că şi-a recâştigat „identitatea”, aceasta a cerut anularea documentului respectiv, reuşind, în mod surprinzător, să-şi atingă scopul. Apoi, a trimis o trupă de avocaţi pentru a-l ameninţa în fel şi chip pe Ilie Ciontu, directorul instituţiei care i-ar putea elibera lui Marinel o nouă carte de identitate. Ion Cîlea a ascultat înmărmurit necazul cetăţeanului, după care l-a rugat pe şeful Serviciului Judeţean de Evidenţă a Persoanelor să spună ce soluţii există. „După părerea mea, în primul rând, ar trebui discutat la Institutul Mina Minovici, pentru că, abuziv, dânsul a fost declarat nebun… şi nu este. Din câte ştiu, are epilepsie şi atât. Se poate interveni prin intermediul Prefecturii sau a altor instituţii, care să ceară clarificarea situaţiei lui. Apoi, dumnealui scapă de sub tutelă şi de sub interdicţie. Pentru că, sincer vă spun, în acest moment, eu nu pot să-i fac buletin la Vâlcea. Risc să mă aleg cu dosar penal şi nu-mi doresc acest lucru, oricât de mult aş vrea să ajut un om aflat într-o situaţie disperată”, a sugerat Ilie Ciontu.
Audienţele preşedintelui Cîlea la Bălceşti au durat mai bine de 7 ore. Cele mai multe dintre problemele ridicate de localnici au fost legate, aşa cum am mai spus, de aplicarea legilor fondului funciar. Aproape la fel de mulţi cetăţeni au apelat la şeful CJV în speranţa că acesta îi va ajuta să-şi primească pădurile, mai ales că, în zonă, nu sunt litigii şi ar exista o suprafaţă suficientă pentru retrocedări. De asemenea, nu puţini s-au plâns că au cumpărat terenuri sau case întocmind chitanţe de mână, după care s-au trezit că, de fapt, nu ei sunt proprietari. Câţiva dintre oamenii veniţi în audienţă au reclamat şi atitudinea răutăcioasă a secretarului Primăriei Bălceşti, sugerând numirea altei persoane în această funcţie. Printre sutele de nemulţumiri, recomandări şi rugăminţi adresate preşedintelui Cîlea s-au numărat şi câteva solicitări datorită cărora ne-am adus aminte că Bălceştiul este, totuşi, oraş. Trei doamne au cerut sprijin pentru amenajarea unor locuri de joacă pentru copii, atrăgând atenţia că Bălceştiul este singurul oraş din judeţ în care nu sunt amenajate astfel de spaţii. De precizat ar mai fi că cetăţenii au apreciat demersul lui Ion Cîlea. Aproape toţi s-au despărţit de preşedintele Consiliului Judeţean mai încrezători că problemele lor vor fi rezolvate. Cel mai probabil, următoarele două întâlniri ale lui Ion Cîlea cu vâlcenii vor fi organizate în colegiile uninominale Drăgăşani şi Horezu.