Alte sporturi

Paul Dinu a înaintat propuneri inedite către Ministerul Tineretului şi Sportului

• directorul de la CS Chimia aduce în discuţie câteva idei inovatoare pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţilor la nivel naţional

Directorului de la CS Chimia Rm. Vâlcea, Paul Dinu, i s-a solicitat recent din partea Ministerului Tineretului şi Sportului să vină cu câteva propuneri în vederea susţinerii şi dezvoltării sportului de performanţă. În acest sens, Dinu a adus în discuţie şapte aspecte fundamentale, prin care consideră că – odată reglementate – situaţia sportului din România va cunoaşte un reviriment notabil. În primul rând, şeful clubului fanion al judeţului a subliniat ideea că, în ţară, există extrem de puţine centre de pregătire pentru înot, gimnastică sportivă, gimnastică ritmică, ski, caiac-kanoe, polo, patinaj, rugby, tir sau tir cu arcul – discipline care au intrat într-un con de umbră nemeritat. Crearea unor secţii de pregătire în mai multe oraşe din ţară, ar putea atrage cu sine rezultate notabile.

„Catedră” pentru campionii României

O altă idee pertinentă, care ar putea recontura în termeni pozitivi percepţia asupra tuturor ramurilor de activitate este detaşarea unui sportiv foarte cunoscut în cadrul cluburilor din toată ţara. Această modalitatea de a duce mai aproape realitatea sportivă ar acţiona benefic asupra practicanţilor, care ar fi impulsionaţi în mod automat de personalitatea unui campion balcanic, european, mondial sau olimpic. „Proiectul intitulat «Mobilitate a campionilor olimpici, mondiali şi europeni» îşi propune atragerea tinerilor spre sport, prin aducerea în prim plan a unor personalităţi precum Ionela Târlea, Leonard Doroftei etc. Sunt ferm convins că, prin implementarea acestui proiect, rezultatele ar putea fi perceptibile în cel mai scurt timp”, spune Paul Dinu, în adresa înaintată către MTS.

Consultarea elevilor în materie de sport

Poate cea mai interesantă propunere a lui Paul Dinu este cea numită „Introducerea în şcoli a sportului ca materie opţională”. Antrenorul aduce în discuţie consultarea elevilor în vederea implementării în programa şcolară a disciplinelor sportive precum box-ul, karatele, baschetul etc. „Acest proiect poate da posibilitatea tuturor copiilor, mai ales celor din mediul rural să facă sport organizat şi fără bani şi poate fi pus în practică în felul următor: 
– la începutul anului şcolar, antrenorii şi profesorii să poată solicita la orice şcoală predarea ramurii de sport specifice ca şi oră opţională (predarea cursurilor de karate, spre exemplu);
– la începutul anului şcolar, directorul şcolii adună toate solicitările din partea antrenorilor şi întreabă elevii din fiecare clasă ce vor să facă la orele opţionale. Astfel, la clasa I-a A 3 copii vor karate, la a III-a B  – 4 copii, la a V-a E – 6 copii etc. Dacă se strâng minim 30 de copii, se poate spune că acea şcoală are o secţie de karate. La fel cu celelalte ramuri de sport. În final vom avea multe şcoli cu multe ramuri de sport şi vom putea organiza competiţii între ele. Ba mai mult, aici se pot descoperi mulţi copii talentaţi care pot fi selecţionaţi şi atraşi la cluburile sportive de performanţă. Acest proiect nu afectează orele de sport obligatorii, atât de necesare şi din ce în ce mai puţine”, se mai arată în propunerea înaintată de Paul Dinu.

Până în 2013 sau deloc…

De asemenea, directorul de la CS Chimia aduce în discuţie faptul că robinetul pentru fondurile europene se va opri în 2013, iar până atunci bazele sportive trebuie neapărat modernizate. Acesta propune ca în cadrul MTS să fiinţeze o secţie pentru îndrumarea directorilor din ţară, în vederea informării lor pentru acapararea acestor bani.

2% – spre performanţă

„«Legea sponsorizării» este o altă chestiune care necesită să fie aplicată în mod urgent. Aceasta prevede ca, procentul de 2 %  (la sută) din impozitul pe profit virat de societăţile comerciale la stat să fie direcţionat spre secţiile de performanţă, şi nu către toate organizaţiile non-guvernamentale (asociaţii, fundaţii etc). «Descentralizarea în domeniul sportului» este  o altă mare problemă. Este foarte riscant să pui sportul de performanţă în mâna autorităţilor locale sau judeţene. Nu cred că se poate obliga o primărie sau un consiliu judeţean să scoată campioni olimpici, mondiali sau europeni, când ele au mult mai multe probleme de rezolvat pentru cetăţenii lor. Ba mai mult, dacă o primărie este condusă de un partid aflat în opoziţie, atunci ce se va întâmpla cu sportul de performanţă, când acea primărie va primi bani doar de subzistenţă, aşa cum se întâmplă în realitate. Se ştie că sunt multe primării aproape de faliment, iar sportul nu poate fi susţinut decât în cazuri rare”, mai spune Paul Dinu.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button