Diverse

„Am rămas şocat de imaginile cu arbitrii în cătuşe”

A vrut să se facă arbitru de handbal. A ajuns din întâmplare la fotbal, iar şansa şi valoarea au făcut ca după aproape 15 ani de arbitraj să ajungă să oficieze meciuri de pe prima scenă fotbalistică a ţării. S-a călit pe terenurile de la „Judeţ”, a parcurs toate etapele pentru a deveni un arbitru de bază al CCA, însă, după aproximativ 30 de meciuri oficiate ca tuşier în Liga I, i-au fost oarecum „frânte aripile”. Cazul de corupţie din arbitraj, ce l-a avut în prim plan şi pe vâlceanul Gheorghe Constantin, l-a afectat şi pe el, Comisia Centrală a Arbitrilor luând decizia de a-l reţine de la delegări. Vorbim despre Daniel Demetrescu („Zăpadă”, cum îl ştiu prietenii), secretarul general al AJF, care, în cadrul unui interviu, ne-a oferit amănunte despre tot ce i s-a întâmplat în ultima perioadă, implicarea sa în corupţia din arbitraj, acţiunea DNA şi multe alte lucruri pe care nu le-a făcut publice până acum.

* Cum comentezi decizia CCA de a te reţine de la delegări?
Deocamdată nu o comentez. Aştept să iau legătura cu preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, cu domnul Huzu, pentru a vedea ce hârtii pot să aduc pentru a-mi ridica acea suspendare. Pentru că nu sunt argumente pentru a fi suspendat.

„Am fost chemat la DNA în calitate de martor”

* Ce implicare ai avut în cazul de corupţie din arbitraj? 
N-am avut nici o implicare. Singura problemă a fost că am arbitrat meciul FC Argeş – Universitatea Craiova. Am fost chemat la DNA în calitate de martor. N-am fost implicat în corupţie. Este specificat acest lucru în mod cert şi în rechizitoriul dat publicităţii de DNA, că eu nu am avut implicare în cazul de corupţie.

* Pentru ce te-au chemat la DNA, ce întrebări ţi-au fost puse?
M-au chemat să le povestesc exact ce s-a întâmplat în ziua meciului, la meci şi după meci. Nu mi-au fost ascultate telefoanele. A fost ascultat telefonul lui Ilie Liviu Făcăleaţă, un apropiat de-al domnului Penescu. Am ajuns la DNA din cauză că persoana respectivă m-a sunat şi pe mine. Cei de la DNA mi-au comunicat de când am ajuns acolo că vor să mă folosească în calitate de martor împotriva lui Făcăleaţă, în sensul că trebuia să le confirm sau să infirm dacă a încercat să-mi ofere bani.

* A încercat Liviu Făcăleaţă să-ţi ofere bani?
Nu, n-a încercat. Să vă povestesc cum a fost… La DNA am stat vreo două ore şi jumătate. Eram foarte obosit, pentru că venisem de la un meci de la Arad. Ajunsesem la ora 3 dimineaţa şi la 7 am plecat spre Piteşti. M-au chemat la ora 9.00. Procurorii de la DNA erau implicaţi într-un caz care atunci se judeca, aşa că până la urmă am intrat la „interogatoriu”, deşi nu ştiu dacă e bine folosit termenul, în jur de ora 10.00. Am dat o declaraţie de mână pe două coli A4, în care am povestit ce mi s-a cerut. Prea multe n-am putut să spun, pentru că n-am ştiut. M-au întrebat mai mult despre ceilalţi doi colegi cu care am arbitrat şi despre Liviu Făcăleaţă. Persoana mea nu i-a interesat prea mult. M-au întrebat ce-au făcut colegii, dacă au stat cu mine în permanenţă, dacă în timpul jocului am simţit că a fost favorizată echipa FC Argeş, ce s-a întâmplat după meci, dacă am rămas la Piteşti. Am spus exact ce s-a întâmplat. Când am ajuns la Piteşti m-am dus şi m-am cazat, am stat la masă. Am avut camere individuale, după ce-am mâncat, fiecare s-a dus la culcare. Eu cel puţin aşa am procedat. Nu ştiu ce-au făcut colegii. Pe urmă am plecat la stadion, am arbitrat. Procurorii m-au întrebat dacă trebuia eliminat şi jucătorul care a făcut atacul la Bornescu. Eu fiind la o distanţă de 70 de metri de fază, le-am spus că nu ştiu. Au fost foarte multe discuţii despre această fază, au insistat foarte mult pe ea. După meci m-am întors la hotel, mi-am luat maşina şi am plecat. Asta a fost toată implicarea mea.

„I-am spus lui Făcăleaţă să mă lase în pace, că nu are nici un rost să discutăm”

* Şi n-ai vorbit cu Liviu Făcăleaţă?
Ba da, am vorbit la telefon şi atât. Nu mi-a sugerat nimic. A insistat doar să bem o cafea. Tot a insistat, i-am spus că nu mă interesează, dar până la urmă, văzând că insistă atât de mult, i-am spus: bine, domnule! Asta se întâmpla seara, înainte de meci, pe la ora 11.00, când eu eram la Vâlcea. Am zis că până la urmă ce poate să discute cu mine?! Eu iniţial nici n-am ştiut că este un apropiat de-al lui Penescu. El nu mă cunoştea pe mine, eu nu-l cunoşteam pe el. Când a venit să se întâlnească cu mine s-a dat jos dintr-o maşină care avea numărul PIC, cum au la ei la firmă acolo. Când am văzut despre cine e vorba, i-am spus să mă lase în pace, că n-are nici un rost să discutăm. Întâlnirea între mine şi el nu a durat mai mult de o jumătate de minut. M-am urcat în maşină şi am plecat.

* Ţi-a fost în vreun moment teamă că ţi-ai putea pierde libertatea?
Nu, în nici o secundă, pentru că n-am avut nici o problemă, să iau bani sau alte legături, în comparaţie cu ce-am citit de ceilalţi colegi. De ce să-mi pierd libertatea?

* Crezi că ar mai putea apărea alte indicii în cazul tău?
În cazul meu, nu, pentru că nu a fost vorba să accept ceva. Probabil că pe asta s-au bazat mult şi cei de la DNA. Eu, după acel meci, am mai arbitrat pe FC Argeş de încă două ori şi nu m-a mai contactat nimeni, niciodată. Omul a înţeles probabil mesajul, că nu sunt de genul arbitrului pe care-l căuta.

* Care crezi că va fi viitorul tău în arbitraj?
Deocamdată, nu ştiu ce să zic. Sunt surprins de deciziile care s-au luat cu colegii mei şi chiar nu pot spune nimic acum. Probabil că dacă mă întrebaţi peste o lună sau două, după ce voi avea o discuţie cu conducerea CCA, voi şti să vă spun mai multe.

* Crezi ar putea renunţa CCA la tine? 
N-ar fi motive. Faptul că am fost citat în calitatea de martor la DNA, nu e un motiv. Asta se poate întâmpla oricui. Dacă mergi pe stradă şi pe trotuarul celălalt se întâmplă ceva, te cheamă ca martor. De fapt, decizia asta iniţială de a mă reţine de la delegări s-a datorat faptului că, imediat cum au început arestările, în aprilie, DNA-ul a trimis Federaţiei o listă cu arbitrii care urmau a fi chemaţi la audieri, listă în care nu se stipula şi calitatea în care va fi chemat fiecare dintre arbitrii: de martor, de potenţial învinuit sau inculpat. S-a luat hotărârea, de acea comisie care era atunci, de domnul preşedinte interimar, Ioan Igna, ca toţi cei aflaţi pe acea listă să fie reţinuţi de la delegări. Acolo figuram şi eu, şi Buzărnescu, singurii care aveam calitatea de martori din toată acea listă, o listă cu vreo 17 arbitri, ceva de genul acesta. Oricum, erau foarte mulţi arbitri, o parte din cei care sunt acum învinuiţi, plus alţii care fac parte dintr-un dosar diferit. Mai este un dosar cu încă 8 sau 9 arbitri care sunt învinuiţi. Pe acea listă, pe care apăream şi eu, şi Buzărnescu, nu se stipula faptul că noi suntem în calitate de martori. Deci eram laolaltă cu Corpodean, Savaniu, despre care apăruseră discuţii în presă despre sume şi altele de acest gen. Şi văzându-ne şi pe noi pe acea listă, probabil că nu şi-a asumat nimeni responsabilitatea de a ne delega. Şi s-a rămas cu acea decizie şi cu acea listă. Şi actuala comisie, fiind foarte repede pusă şi nouă (pentru că nu mai face nimeni parte din vechea comisie), a mers tot pe acea listă, fără să ştie implicarea fiecăruia în acest caz. Tocmai de aceea trebuie să iau legătura cu preşedintele Huzu, să aduc o hârtie de la DNA în care să se stipuleze calitatea mea în acest dosar. Dar nu mă grăbesc. Sunt puţin dezamăgit de ce s-a întâmplat în arbitraj şi până în iarnă nici nu aş vrea să arbitrez în Liga I. Sunt dezamăgit de ce s-a întâmplat pentru că nu mă aşteptam ca unii arbitri, colegi de-ai mei, să fie acuzaţi şi arestaţi. Am rămas puţin şocat de imaginile cu cătuşe şi mai ales de domnul Constantin, cu care aveam o relaţie mai apropiată.

* Crezi că reţinerea ta de la delegări s-a datorat şi faptului că erai un apropiat de-al domnului Constantin?  
Nu pot să precizez asta, nu ştiu.

* Ai fost considerat omul de încredere al preşedintelui CCA, Gheorghe Constantin. Ce părere ai despre tot ce i s-a întâmplat în ultima perioadă şi spune-ne dacă ai visat vreodată să-i calci pe urme, adică să devii preşedinte al AJF sau să ajungi în fruntea arbitrajului românesc?
Nu, pentru că nu sunt făcut să conduc o instituţie ca AJF-ul sau CCA-ul. Cel puţin la CCA nici nu se pune problema. Iar în privinţa AJF-ului, funcţia de secretar general este cea care îmi convine cel mai mult, mă mulţumeşte. Dar, bineînţeles că în planurile mele de viitor se regăsesc şi alte lucruri mai importante decât AJF-ul şi fotbalul în general. Şi să răspund la prima întrebare, da, se poate spune că am fost un apropiat al domnului Constantin, dar, cu toate că aveam o relaţie extraordinar de apropiată, dânsul niciodată nu mi-a spus să favorizez vreo echipă. De exemplu, ţinând cont acum de discuţiile cu FC Argeş şi citind ceea ce s-a scris în presă, putea să-mi spună: „Du-te şi ajută-i pe ăia”! Dar nu s-a întâmplat niciodată acest lucru. Din contră, întotdeauna îmi zicea să am grijă cum arbitrez, să nu fac prostii la meciuri, să greşesc. Pentru că orice greşeală pe care o făceam eu, se arunca în spatele dânsului, tocmai pentru că se spunea că sunt un apropiat al dumnealui. Am văzut că am apărut şi într-un SMS trimis de domnul Constantin lui Penescu, înainte de meciul Dinamo – FC Argeş, în care îi spunea că eu nu o să-i creez probleme. Eu n-am avut nici o discuţie cu preşedintele înaintea acelui meci, să favorizez cumva Argeşul.

„Cred că e vorba de înscenare în cazul domnului Constantin”

* Ce părere ai despre ce i se întâmplă? 
 Ce părere să am!? Eu cred că e o înscenare. Nu cred că domnul Constantin e în stare de aşa ceva. Nu doar că nu cred, sunt convins de acest lucru! E o înscenare 100 %! Inclusiv în rechizitoriu, nu sunt dovezi sută la sută certe, sunt bănuieli şi suspiciuni.

* Consideri justificată reţinerea sa în arest?
Nu…. Pentru ce!? Şi dacă prin absurd ar fi adevărate cele scrise, cu ce ar împiedica justiţia să-şi facă treaba dacă preşedintele ar fi în libertate? N-ar avea nici o implicare. Sunt multe procese în care învinuiţii sunt cercetaţi în stare de libertate. Nu e criminal, nu fuge din ţară, mai ales că are o vârstă, este şi bolnav. Nu e normal ce i se întâmplă. Putea să stea foarte liniştit acasă.

* Ai mai vorbit cu Gheorghe Constantin de când a fost arestat? Crezi că va mai putea reveni în fotbal?
Nu, n-am mai vorbit, pentru că nu are acces la telefon. Iar despre revenit în fotbal, nu văd de ce nu ar putea reveni. Sunt convins că justiţia va spune că sunt nevinovate toate persoanele implicate în cazul de la Piteşti. Şi atunci nu văd problema pentru care să nu poată reveni în fotbal. Numai să-şi mai dorească dânsul acest lucru. Pentru că probabil şi domnul Constantin are aceeaşi „scârbă” pe care o am şi eu în acest moment.

* Te consideri un om împlinit?
Aproape împlinit. Îmi lipseşte, într-adevăr, o familie, pe care sper să mi-o întemeiez cât mai repede. Sper ca anul viitor să fac acest pas.

* Crezi că e suficientă valoarea în cazul unui tânăr arbitru sau are nevoie să aibă şi „ursul” în spate, o persoană influentă?
În prima parte a carierei are nevoie de sprijin mai mult din partea apropiaţilor. Trebuie sprijinit cu meciuri, meciuri uşoare. Pe urmă, de la un anumit nivel, dacă nu ai valoare, nu te poate ajuta nimeni. Apoi, trebuie să ai şi culoar. Au fost mulţi arbitri de valoare care n-au avut culoar. Un exemplu în acest sens e Carabageac. Marcel, după părerea mea, avea valoare de Liga I. Era unul dintre arbitrii care putea ajunge să arbitreze fără probleme în Liga I, dar n-a avut culoar. Şi n-a fost vorba de „urs”. Uitaţi-vă la Cătălin Buşi! Crezi că a ajuns în Liga I că a avut „urs”? Nu, e vorba de anumite circumstanţe. Au fost anumite „cutremure” în arbitraj, precum cel de anul trecut, când Comitetul Executiv nu a aprobat lista venită de la CCA pentru arbitri. S-a renunţat la foarte mulţi arbitri şi i s-a cerut Comisiei să pună arbitri tineri. Şi au venit Istvan Kovacs, Haţegan, Bogaciu, foarte mulţi arbitri tineri. Deci a fost o chestie de moment, aşa cum e şi acum, după schimbările din fruntea CCA.

 * Ce părere ai despre ce li s-a întâmplat anumitor arbitri vâlceni, despre retrogradarea sau excluderea lor din arbitraj?
Pentru Cătălin Buşi, chiar mă bucur că a promovat. E un arbitru care a muncit şi dacă a promovat, a promovat pe spatele lui. Nu l-a ajutat nimeni, nu a avut nici un „urs” în spate. Iar în privinţa lui Adi Comănescu, nici nu pot să comentez decizia CCA. Sunt surprins! În cazul lui Medrea, e aceeaşi situaţie. Îmi pare foarte rău pentru ce li s-a întâmplat. Iar despre cei de la Divizia C, nu mai pot spune nimic. Vă daţi seama, dacă s-a renunţat la arbitri de Divizia A, n-ar fi o minune să renunţe la toţi vâlcenii de Divizia C. Dar astea sunt deciziile Comisiei şi e normal să le respectăm, pentru că ea ne conduce. Chiar dacă vor lua mâine decizia de a mă da şi pe mine afară, eu le respect decizia, pentru că dânşii ne conduc şi folosesc arbitrii care cred că pot duce meciurile la bun sfârşit.

* Crezi că poate fi vorba şi despre un fel de răzbunare, dat fiind faptul că Vâlcea a fost mai mereu pe primul loc în arbitrajul românesc?
Nu pot să comentez.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button